Eşdeğer 1. Ödül, Yeniden Düşünmek: Afet Sonrası Geçici Yaşam Alanlarının İyileştirilmesi Öğrenci Fikir Yarışması

Eşdeğer 1. Ödül, Yeniden Düşünmek: Afet Sonrası Geçici Yaşam Alanlarının İyileştirilmesi Öğrenci Fikir Yarışması

Oğuzhan Safa Yağcılar, Yeniden Düşünmek: Afet Sonrası Geçici Yaşam Alanlarının İyileştirilmesi Öğrenci Fikir Yarışması'nda eşdeğer birincilik ödülünü kazandı.

KALLUS-kırık aidiyet

KIRIK AKS-

Yerkabuğu kırığının oluşturduğu psikolojik ve fizyolojik yıkımın; insan biyolojisindeki bir kemiğin onarım sürecindeki periostlar (kemiği kapsayan bağ doku) ve sonucunda oluşan kallusa (kayanayan kemik dokusu-kıkırdak) dönüştürüp yürüttüğü onarım metodoloisi üzerinde durulmuş ve KIRIK AKS kesiti ile depremzedelerin bu aks üzerinde yaralarının sarılması amaçlanmıştır.

KAVAK LANDMARK- depremzedelerin hassas yaşam alanına girişi tarif eden yeşil bir sınır taşıdır.

BUĞDAY BAHÇELERİ- depremzedelerin konteynerler arası toprakla aidiyet kurmaları için oluşturulmuş yürüyüş yolu.

ANI KAYIT ODASI-depremzedelerin yakınlarına olan güzel anılarını yazdıkları yarı – açık mekandır.

AĞIT-ANMA SEYİR YÜKSELTİSİ- depremzedeler kavak ağacıyla başlayan kırık aks boyunca yakınlarını anıp, buğday avarlarında içlerinden geçerek toprakla ba tırdıkları duguları bir nevi rahatlatmaya çalışıp, aksın sonunda, duygularına geniş çerçevede değerlendirmeye girebilecekleri Ağıt/Anma Yükseltisine ulaşırlar.

YAŞAM ÜNİTELERİ-

Yaşam üniteleri için ahşap çatkı (iskelet) yöntemiyle bağdadi kaplama, (pasif iklimlendirme için) uçar çatı, cumba, taşlık gibi tasarım çözümleri kullanılarak depremzedelerin yaşadığı coğrafyaya olan aidiyetlerinin kopmaması önemsenmiştir. Farklı aile dinamikleri için 4 temel tipoloji oluşturulmuştur.

TİP-1: AKRABA-GENİŞ AİLE ÜNİTESİ
Nizam: Sırt Sırta Bitişen

TİP-2: ÇOK ÇOCUKLU KOMŞU AİLE ÜNİTESİ
Nizam: Mütemadi (Köprüyle) Bitişen

TİP-3: ENGELLİ / YAŞLI AİLE ÜNİTESİ
Nizam: Bahçe-Avluyla Bitişen

TİP-4: ESKİ YAKIN KOMŞUAİLE ÜNİTESİ
Nizam: Hidroponik Tarım-Serayla Bitişen

MÜŞTEREK ALANLAR-

PANAYIR ve PAZAR ALANI- karşılıklı birimler ve ortasında yükselen raylı açılır kapanır avlusuyla depremzedelerin atölyelerde yemek, resim, kilim, yazma, çömlek gibi kendi ürettikleri ürünleri diğer depremzedelere sundukları yarı-açık fuar birimleridir.

AMFİ-TİYATRO- depremzedelerin hem kendi yazıp çizdiği senaryoları hemde dışarıdan gelen tiyatro – dans etkinliklerini icra edip-izledikleri açık mekandır.

MOBİL YEMEK- depremzedelerin yine kendi ürettikleri yemekleri satabileceği hareketli yemek konteynerlarıdır.

AVLU- atölyeler arasında kalan alana giriş yapan insanların; depremzedelerin zanaatlarını seçebilecek geniş aralığa erişebilecekleri meydandır.

ATÖLYELER- ortak kullanım amaçlı çadırlar ile diyaletik iletişim içindeki atölyeler geniş bir avlu etrafında çevrelenmiştir.

TEKSTİL ATÖLYESİ, AHŞAP-HASIR-BAĞDADİ ATÖLYESİ, KİLİM ATÖLYESİ, SERAMİK ATÖLYESİ

SERENDER (DEPOLAMA ALANI)- depremzedelere yapılan yardımların yağmalanmasını önleyip, gözününde kontrollü şekilde dağıtılması için yüksek kotta çözülmüş depolama alanıdır.

ÇAMAŞIR KURUTMA MEKANI- depremzedelerin günlük hayatında önem yer eden temiz giyinme şartlarını karşılayan randevulu çamaşır birimleri konteynerler arasında konumlanmıştır.

EĞİTİM MERKEZİ- çocukları/gençleri aksın içine girerek karşılayan, kendi avlusuna açılıp/genişleyebilen eğitim birimidir.

PSİKO-TERAPİ MEKANI- depremzedelerin yaşadığı travmaları gem bireysel hemde grup halinde tedaviler ile geleceklerinde daha sağlıklı yaşam koşullarına kavuşmasını sağlayan birimdir.

ACİL TIP MERKEZİ- depremzedelerin rutin veya rutin dışı fiziksel sağlık ihtiyaçlarını karşılayan tıbbi birimdir.

ESNEK AKTİVİTE MEKANI- ortak kullanım amaçlı mevcut çadırlara bitişik nizam ile bağlanan, günlük hayat fonksiyonlarına hizmet edebilecek (yemek verme, evlendirme-asker uğurlama merasimi vb.), sürgülü membran sistemiyle yarı-açık mekana dönüşebilen esnek mekandır. depremzedelere oluşturulmuş etknilik uygulamasıyla mekanın etkinlik önerileri ve duyuruları tüm depremzedeler tarafından görülebilirdir.

MODÜLER PARKUR- modüler oyun elemanları ile çocukların kendi oyun parkurunu, sene boyunca birlikte tasarlayıp enerjilerini tasarım kararları vererek aktardığı oyun alanlarıdır. RESİM DUVARI- modüler parkurların yanında çocuk-genç ve yaşlıların olumlu duygularını çizip sergilediği yarı-açık duvarlaşan birimdir.

MODÜLER METAL ÇATKI- köşe birleşim parçaları sayesinde somun-civata ile birleşebilen ve depremzedeler konutlarına yerleştirilince kaldırılıp farklı amaçlar ile kullanılabilmesini sağlayan iskelet sistemdir.

VERNAKÜLER MALZEME PANOSU- modüler birimlerde yöreye ait seri üretim malzemeler ve zanaatkar depremzedelerin ürettiği malzeme dokusu oluşturulmuştur.
ahşap çatkı-gerilmiş membran-kilim
polikarbon kaplama-bağdadi kaplama-metal çatkı sistemi

Etiketler

1 Yorum

  • Muhammed Malik Doğan says:

    Farklı aile tiplerine göre birimler, uyduruk isimli sosyo-kültürel mekanlar yerine gerçekten insani ihtiyaçlara cevap veren ince düşünülmüş ortak alan yapıları ve tüm bu çeşitliliğin bir araya geliş biçimi vurgulanan aidiyet duygusunu bence güçlendiriyor. Elinize sağlık.

Bir yanıt yazın