E+M Evi

E+M Evi

Eski bir boşluğun içine yeni bir ev inşa eden proje, dev bir mobilya/paravan yardımıyla organize oluyor.

Projenin başlangıç noktalarından biri Sant Cugat’ın merkezindeki iki duvar arasında tamamen yeni bir ev yaratmak ve bu sırada evin ana cephesini ve çatısını korumaktı. Aynı zamanda evin genişliğinin 5 metreden az olması ve farklı yüksekliklerdeki iki yol arası arazinin karmaşık topografyasını ele alması gerekiyordu.

Josep Ferrando, bağlamın ve planın sınırlarıyla kısıtlanmak yerine önüne gelen projeyi hacmi yeniden şekillendirerek ele alıyor. Beton bloklardan yapılan yeni ev, var olan yapının içine sokuluyor. Yandaki binaların duvarları işlevleri yerleştirmede kullanılıyor; bir yüzey depolama alanlarını diğeri dolaşım ve “promenad”ı tutuyor. İki servis alanı arasındaki hacim yaşam alanı oluyor. Duvarların kalınlığı iç cepheleri boylamda inşa ediyor ve enlemesine bir görüşten mekanın algısını arttırıyor.

Betondan evin iç mekanında L şeklindeki profiller, topografyaya ve korunan cephenin açıklıklarına göre yerleşen ahşap panelleri tutuyor. Bu ahşap paneller bir yandan mekanı organize ederken diğer yandan yaşam alanlarına sıcak bir atmosfer sağlıyor. Katlar arasındaki yükseklik farkları, mekanda derinlemesine, diyagonel bakış alanları açıyor. Üst katlarda boşluklu tasarlanan hacim ışığın alt katlara kadar nüfuz etmesine yardım ediyor. Evin parçalı programı, Adolf Loos’un “Raumplan” adlandırmasında olduğu gibi, planların yataydaki sürekliliğini bozuyor

Bütüne bakacak olursak, ev içinde ev projesi, şehirli malzemelerden daha domestik olanlara gidiyor ve bunların arasındaki boşluktan ışığın ve bakışın tüm mekanı dolanmasına izin veriyor. İçerideki boşluklar kendilerini evin kamusal alanlarına dönüştürüyor. Çapraz bakış ve ilişkilerin hepsi, mekanı sınırlayan bir mobilya-ahşap eleman ile inşa ediliyor.

Etiketler

Bir cevap yazın