Dört Nesil için Ev

Tomomi Kito Architect & Associates tarafından tasarlanan iç mekan projesi, dört nesilden bireylerin bir arada ikamet etmesini sağlayacak sıcak bir aile ortamı oluştururken, ferah bir yaşam alanı yaratmayı temel alıyor.

Tomomi Kito Architect & Associates, projeyi anlatıyor: 

Ahşap strüktüre sahip, yaklaşık kırk yaşındaki bu iki katlı evin iç mekanında bir yenileme projesi gerçekleştirildi. Müşterilerimiz genç bir çift ve gelinin tadilattan önce burada ikamet eden ailesi idi. Gelinin büyükannesinin de ailenin yanına taşınma kararı alması ile müşterilerimiz, evin dört nesli de barındıracak şekilde yenilenmesini talep ettiler. Yaşlarından ötürü her bir aile üyesinin günlük yaşamı farklı bir tempoda ilerliyor. Aile üyeleri arasındaki bağlantıyı rahatça sağlayabilecek bir mekan yaratmak, projenin en zor noktalarından biri idi.

Odaklanılan bir diğer nokta, rahat bir yaşam ortamının sağlanması üzerineydi. Mevcut odaların daha küçük işlevler için bölünmesi ve bu yeni bölümlerin dış mekana veya birbirlerine açılamaması sebebi ile, doğal aydınlatma ve havalandırma üzerine mevcut koşullar tercih edilecek gibi değildi. Mimarlar, öncelikle mevcuttaki pencerelerin tüm avantajlarından yararlanarak günışığı ve havalandırmayı en üst düzeye çıkarabilmek için odaların düzenini dikkatlice inceledi. Özel odalara bitişik duran ortak alanlar, her katta kontrol altına alındı ve bu ortak alanların nesiller arası kesintisiz bağlantıyı sağlayan iletişim merkezleri gibi davranmaları sağlandı.

Planda bireysel odalara öncelik verilmesinden ötürü, birinci katta bulunan ve kuzeye bakan ortak alanda yeterli güneş ışığının sağlanması karşılaşılan bir diğer zorluk oldu. Birinci katta gün ışığını daha iyi yansıtabilmek adına ikinci katta bir katener kemer tasarlandı. Sütunlar mevcut bölümlere göre düzenlenmiş olsa da mimarlar, evin yapısal anlamda bir dengeye ve gerekli dirence sahip olmadığını tespit ettiler. Bu nedenle mevcut yapısal bileşenlerin kullanımının optimize edilmesine, destek kirişler ve yapısal kontrplaklar vasıtasıyla da strüktüre takviye sağlanmasına karar verildi. Yapı içinde toplam yirmi sütun gereksiz görüldü ve bu sütunlar kaldırılarak, açık alanlar oluşturabilmek adına yeni bir fırsat yaratıldı.

Etiketler

Bir cevap yazın