Diyagonal Ev

MEF Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Mert Özçelik'in, ARC 202, Architectural Design IV kapsamında Prof. Dr. Şebnem Yücel yürütücülüğünde hazırladığı "Diyagonal Ev" projesi.

MEF Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2019-2020 Bahar Dönemi 2. sınıf projesi öğrencisi olarak, Prof. Dr. Şebnem Yücel yürütücülüğünde Edirnekapı Kariye Müzesi çevresinde Konut Projesi konu olarak çalışıldı.

Proje Alanına Yaklaşım
Proje tarihi yarımadada 6. Yüzyıla kadar tarihi uzanan Kariye müzesinin çevresinde ele alınan bir konut projesidir. Arazinin etrafında tarihi bir alan bulunduğu gibi çeşitli yaşlara hitap eden alanlarda mevcuttur. Arazinin tam karşısında bir Lise ve yakının da büyük bir park ve bir otopark bulunması nedeniyle çok büyük potansiyel barındıran bir alandır. Arazinin çevresinde ahşap, betonarme gibi çeşitli yapılar bulunmaktadır.

Proje Programı
Bir grup insan Edirnekapı çevresinde yasayabilecekleri ve aynı zamanda oradaki halk ile kendilerini entegre edecekleri bir konutta yasamaktadırlar bu konut da yasayan insanlar mimar, fotoğrafçı, performans sanatçısı ve yazar mesleklerine sahiptirler bu insanların bu çevrede yaşayan ve kendini ifade etmekte zorlanan insanlara yardım edip onların bu süreçteki değişimini gözlemlemektedirler bu yapı içerisinde bu gözlemleri sağlaya bilecekleri bir atölye ortamı bulunmaktadır ve aynı zamanda bu çiftin yaşayacakları konutlar bulunmaktadır.

Yapı Kütlesi ve Cephe Kararları
Yapı 319 m2’lik ve üst sokaktan otoparka doğru 2m’lik bir eğime oturmuştur yapı içerisinde 3 tane dubleks konut ve bir atölye alanı bulunmaktadır. Konutlar kullanıcıların ihtiyaçlarına ve en çok zamanı geçirmek istedikleri alanlara göre tasarlanmıştır mimar ve eşi için oturma odası önemli olduğu için oturma odası daha geniş tutulmuştur. Fotoğrafçı ve eşi için mutfak önemli olduğu için mutfakları geniş tutulup oturma odası ile birleştirilmiştir. Performans sanatçısı için yatak odası önemli olduğu için yatak odası geniş ve giyinme odası bulunan bir bölme daha yapılmıştır. Yapının konut tarafından girilen kısmı 140 cm yüksekte bir alan yaratılarak giriş oluşturulmuştur bunun nedeni orada yaşayan halkın kapıları önünde oturup komsularıyla sohbet ilişkisi içerisine girmesinden dolayı böyle bir alan yaratılmıştır. Bu yükseltme sayesinde -2 kotunda bulunan kata da geniş bir alan yaratılmıştır bu bodrum kat alanında bir depo, bir mini sinema ve bit atölye ortamı bulunmaktadır atölye ortamı yapı içerisinde konut kullanıcıların kontrolünde entegre şekilde tasarlanmıştır. Yapının Güneydoğu tarafına uzanan bir konsol vardır bu konsolun alt tarafında atölye kısmına giriş vardır aynı zamanda bu konsol çıkılan kısımda atölyeye dahildir bu konsolun üst kısmı konutlar için ortak bir terastır aynı zaman da yapının en üst kattaki alan ise bu konutta yaşayan insanların toplantı yaptığı birlikte vakit geçirdikleri bir alandır yapı cephesinde konut kısmından atölye kısmına doğru cephede açıklıklar oluşmaktadır bu sayede konutla atölye kısmının ayırt edilmektedir ve yapıdaki balkonlarda kullanıcıların ihtiyacına göre tasarlanmıştır. Yapıdaki negatif ve pozitif alanlar sayesinde yapının etrafındaki diğer yapılardan ayrılıp çevresi ve park alanından ayrışması sağlanmıştır. Yapı çelik taşıyıcı sistem kullanarak tasarlanmıştır ve yapının kütle kararları verilirken parka doğru olan manzaraya yönelimi söz konusudur. Bu sayede hem bu etrafta bulunan insanların ve aynı zamanda kullanıcılar için güzel bir teras ortaya çıkmıştır. Bu sayede bu alan hem atölye ortamına katılanların hem de konut sahiplerinin birlikte farklı amaçlar için kullana bileceği bir bölüm oluşmuştur.

Etiketler

Bir cevap yazın