Derya Dental Klinik

Derya Dental Klinik

İpek Baycan Architects tarafından tasarlanan ve 2021 yılında inşa edilen diş kliniği, İstanbul Ümraniye’de bir apartmanın giriş katında bulunuyor.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Üç buçuk metre yüksekliğinde; yüksek tavanlı ve orta akstan girişe sahip 110 metrekare mekan tasarlanırken tasarımcıların önceliği mekanın bir diş hekimi muayenehanesinin tüm ihtiyaçlarına cevap verirken bir yandan da kliniğin estetik kimliğine yakışan bir şekilde kendini okutmasından geçiyor.

Mekanın mutfağı olan, muayene odalarının dört bir taraftan cam olan cepheye birer “kutu” olarak yerleştirilmesi ile dental kimliğini gözler önüne seren klinik; özgün bir planlama yaklaşımı geliştiriyor.

Klinik birimlerini cepheye yerleştirmenin radikalliği, orta akslarından açılan anıtsal girişi karşılayan ve bekleme dahil tüm mahallere hakim bankonun kimliği ile fonksiyonel bir tavra dönüşüyor. Girişten itibaren bizi karşılayan banko rotasını takip eden akış sayesinde ulaştığımız bekleme bölümü ise vahalaşarak bizi ziyaretçileri genişleyen bir alan ile kucaklıyor. Mekanın planlamasında belki de en net ayrım; bir kliniğin ihtiyaç duyduğu tüm servis alanlarını yuvarlatılmış köşelere sahip ana servis duvarının arkasında kurgulayıp; mekanın daha kamusal ve şeffaf olan giriş kısmını serbest bırakmaktan geçiyor.

Cam malzemesinin steril ve parlak etkisini yuvarlatılmış köşeleri ile ziyaretçilere aktaran kutular; köşelerinin de yumuşatılması ile mekana steril ve estetik bir hava katıyor. Gece aydınlatmasının da etkisi ile nesneleşerek kendilerini okutuyorlar. Kutuların kendi cephelerinde yer alan kapalıdan açığa doğru geçişli cam buzlanması etkisi ile iç mekandaki hastanın mahremiyetini korurken; hastanın içeriden dışarıya baktığında yarı geçirgen bir kabinin içerisinde yer almasını sağlıyor.

Klinik odaları kendi bağımsız girişlerini okutan ve kendi içinde optimum ölçülerde tasarlanmış; bir muayene odası için en ideal ergonomide çalışan birer birim olarak tasarlanmıştır. Bu “birim”ler yönetmeliğin ideal ölçülerini sağlar nitelikte kliniğin içine yerleştirilmiş, mekanın sağladığı mahalin açısına göre vitrine yerleşmişlerdir.

Etiketler

Bir cevap yazın