CITIC SQUARE

CITIC SQUARE

Kokaistudios’un son projesi Şanghay'da 20 yıllık bir alışveriş merkezini modern bir kent yaşamı için ideal bir destinasyona dönüştürüyor. Proje yapının yüzen pikseller gibi görünen kutu formundaki silüetini bozarak, etrafındaki tarihsel katmanlara, olasılıklara ve vistalara açılan yeni mimari bir tamamlayıcı sunuyor.

Kokaistudios’un son tamamlanan mimari renovasyon projesi CITIC SQUARE Alışveriş Merkezi Şanghay’ın genlerine işlemiş olan bir ikileme somut bir örnek teşkil ediyor. Multimedya unsurları ve bugünün en çok aranan markalarını fütüristik bir estetikle birleştirerek, kentin en iyi şekilde korunmuş geleneksel örnekleri boyunca görünebilecek şekilde kente yerleşiyor. Jingan kasabasındaki Nanjing West Caddesi’nde konumlanan yapı, mevcuttaki piksel cepheden ilham alıyor ve dikkatle seçilen malzemeleri ile kent- alışveriş merkezi, kamusal- özel alan arasındaki sınırları muğlaklaştırmak için geleneksel “kutu” şeklinden arınıyor.

2000’lerde tamamlanan alışveriş merkezi bugünün yaşam standartlarının talep ettiği bazı unsurlardan yoksundu: esnek multimedia bileşenleri, çekici dış mekanlar,yüksek nitelik için göz yakalayıcı olan iç mekanlar, lüks F&B outletleri… Kokaistudios’un iç ve dış mekan renovasyonu alışveriş merkezini misafirperver bir uğrak noktasına dönüştürerek yalnızca bugüne getirmekle kalmıyor, aynı zamanda CITIC SQUAR’ı Şangay’ın mevcut dokusuna yeniden entegre etmeyi başarıyor.

Büyük kutu mimarlığını kıran tasarım yaklaşımı, asma kat ile parçalara ayrılmış geniş atriumunun da konumlandığı iç mekanlarda da sürdürülmüş. Alt katların özel yapım cepheleri, üst katların bol miktarda şeffaf camına karşı daha fazla ışık kontrolü gerektirdiğinden, platform iki farklı atmosfer yaratarak alışveriş yapanların aşağıdaki moda ve yukarıdaki F&B arasındaki yolculuğunu işaret ediyor. Renovasyon aynı zamanda iki girişinde de yeniden yapılandırılmış yürüyen merdivenler sayesinde aşağıdan ve yukarıdan ziyaretçinin akışını değiştiriyor. Örneğin doğu girişi Nanjing Xi Lu metro istasyonuna yakınlığı sayesinde bir yaşam alanına açılıyor. Batı girişi ise Plaza 66 lüks alışveriş destinasyonuna açılıyor ve ziyaretçileri tematik olarak benzer yüksek kalitede giyime doğru alıyor.

Alışveriş yapanların izini süren ikincil bir sirkülasyonmuşçasına, LED ekranları sonsuz bir döngüde atrium boyunca dolanıyor. Tamamen uyarlanabilir bir şekilde mevcut yapı dinamik bir multimedia alanına dönüştürülmüş. Tasarımcılar titreşen veri akışına benzer bir biçimde CITIC SQUARE’ın piksel temasını dijital, yalın ve fütüristik efekte entegre etmişler.

Şanghay’ın giderek kalabalıklaşan perakende ortamında öne çıkmak için alışveriş merkezlerinin zamana göre hareket etmesi gerekiyor. Aynı zamanda bu geniş ayak izli binaların kapsamlı ve sorunsuz bir şekilde kamusal mekanlarla ilişkilendirilmesi gerekiyor. Kokaistudios’un  bu akılcı renovasyonu bu dengeyi kuruyor.

Etiketler

Bir cevap yazın