Bodrum U Evi

Bodrum U Evi

Slash Architects tarafından tasarlanan Bodrum U Evi projesi, mevcut bir evin arsa sınırları içerisindeki altı farklı noktada yapılan mimari müdahaleleri kapsıyor.

Tasarımcılar, anlatıyor:

Bodrum’da, bağımsız villalardan oluşan Seba Küçükbük Evleri’nde yer alan U Evi’nin proje alanının topografyası son derece çeşitli olduğundan, tasarımın temel hedefi bu alanları birbirine anlamlı bir şekilde bağlayarak evin bütüncül olarak kullanılmasını sağlamak olmuştur. Bahsedilen tasarım alanları; ana giriş, girişten üst kota erişimi sağlayan merdiven, havuz alanı, açık hava barı ve dinlenme terası, şeffaf yaşam alanı ve servis alanı olarak sıralanabilir.

Proje alanı; farklı kotlara yerleşmiş düzensiz alanlardan oluştuğundan mimari dilin ortak ve kapsayıcı olması için malzeme ve detaylarda benzer bir stil devam ettirilmiştir. İlk gereklilik sokakla villanın kotlarını birbirine bağlayan etkileyici bir giriş yapmak olmuştur. Villanın ilk izlenimini güçlü kılabilmek adına girişte keyifli bir pasaj yaratarak merdiven farklı peyzaj teknikleri ile kamufle edilmiştir. Yapılan tüm mimari müdahalelerde korten, bakır ve betonun kombinasyonları kullanılmıştır. Malzeme kararları estetik beğenilerin yanında villanın dış duvarlarındaki etkileyici taş işçiliği dikkate alınarak oluşturulmuştur. Peyzaj ve mimari tasarım bir arada ele alınarak giriş alanı bakır saksılar, heykel, aydınlatma elemanları, yarı yoldaki dinlenme bankıyla ve farklı bitkiler kullanılarak zenginleştirilmiştir. Giriş merdivenini takiben üst kotlara ulaşımı sağlayan korten merdiven, taş duvarın önünde onunla yarışmayacak şekilde tasarlanmıştır. Tüm bu unsurlar, U Evi’ne giden yolu daha deneyimsel bir hale getirebilmek için uyumlu bir şekilde bir araya getirilmiştir.

Etrafından izole olarak tasarlanmış ve herhangi bir güneşlenme ya da oturma alanı planlanmamış havuz alanı, çevresinde uygun alanlar oluşturacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Havuz çevresindeki duvarlar yeniden ele alınmış, havuz kademelendirilmiş ve iki farklı güneşlenme alanı tasarlanmıştır. Havuzun hemen yanında tasarlanan dinlenme alanı daha uzakta kalan güneşlenme alanı ile ilişkiyi güçlendirecek şekilde yerleştirilmiştir. Ek olarak zemin kaplamaları ahşap deck ile yenilenerek evin sıcak ve samimi havasını dışarı taşımak hedeflenmiştir. Ev sahibinin karakterini tasarıma yansıtma arayışıyla farklı kotlarda konumlanmış ikonik heykeller, grafik çalışmaları ve aydınlatma elemanları da mimari tasarıma dahil olarak bir bütünlük yaratacak şekilde kullanılmıştır. Havuz ile ilişkili olarak yerleştirilmiş açık hava barı, diğer alanların malzeme seçimleri ile uyumlu, hava şartlarına uygun ve dayanıklı bir malzeme seçkisi ile tasarlanmıştır. Böylece evin bahçesinde farklı noktalara yerleştirilmiş bu fonksiyonlarla her alanda ayrı bir deneyim yaşanmasına olanak sağlanmıştır.

Mimari müdahalenin en önemli noktası, U-Nest, evin bir uzantısı olarak düşünülmüş yaşam alanıdır. Üst kotta, projenin eski giriş alanında yer alan bu üniteye havuz alanından bir merdivenle ulaşılır. Yaşam alanı hem sade hem de etkileyici olacak şekilde minimal bir yaklaşımla tasarlanmıştır. Mutfak nişi, yemek alanı, dinlenme alanı, kitaplık ve şömine gibi birçok farklı fonksiyon kompakt bir şekilde küçük bir alanda çözülmüştür. Temel işlevleri yerine getirmenin yanı sıra ünite, tepe benzeri bir platform üzerine yerleştirilerek etkileyici bir deniz manzarasına sahip olması sağlanmıştır. Bu manzara da iç ve dış mekan arasında ince bir sınır oluşturacak şekilde tamamen şeffaf bir cephenin tasarlanmasına neden olmuştur. Manzaranın herhangi bir kesintiye uğramaması için ince doğrama profilleri kullanılmıştır. Ünitenin diğer cepheleri de şeffaf bırakılarak taş dokusunun ve yeşil bitkilerin de mekana dahil edilmesi sağlanmıştır. Kalabalık buluşmalara imkan veren bir masa ve şömine ile birlikte sıcak bir mekan oluşturmak, aile evi samimiyetini bu mekana da taşımak ve böylece tüm U Evini tek bir tasarım dili altında, ortak bir görünüme kavuşturmak hedeflenmiştir.

Etiketler

Bir cevap yazın