Birmingham’s Municipal Bank: The Exchange

Birmingham’s Municipal Bank: The Exchange

Son 16 yıldır faal olmayan ve Make Architects, Donald Insall Associates, Glancy Nicholls iş birliğinde Birmingham Üniversitesi için restore edilen simge yapı Centenary Meydanı yeniden açıldı.

Birmingham’ın Belediye Bankası 1930’ların öne çıkan neo-klasik binası olarak, Birmingham Üniversitesi için önemli bir buluşma noktası The Exchange için yeniden ele alındı. The Exchange, kafe, sanat galerisi, ortak çalışma alanları, araştırma alanları, etkinlik mekanları ve sessiz buluşma ortamları sunuyor. Resmi banka, koruma uzmanlarının ve yerel mimar Glancy Nicholls’un ortaklığında Make Architects ve Donald Insall Associates tarafından yeniden yapılandırıldı ve restore edildi.

Bina, Centenary Meydanı’na dikkat çekici bir şekilde oturuyor. Birmingham için daha geniş bir masterplanın yeniden üretimine odaklanılmış. Birmingham Kent Meclisi’nin alanın kentsel karakterinin uluslararası bir kültürel tanınmada rol alması isteğiyle beraber, kamusal evrenin önemi bu proje için itici bir güç olmuş.

II. Dereceden koruma alanı olarak belirtilen banka, T. Cecil Howitt tarafından tasarlanmış. Plan çözümündeki netliği ve güçlü mimari karakteri onu bugün davetkar bir öneri olarak bir üniversite binasına dönüştürüyor.

Mekansal planlamaya yardımcı olması için her odanın tarihi değerinin önceden değerlendirilmesi Donald Insall Associates’in en büyük alanları kamusal kullanıma sunan bir plan geliştirmesiyle mümkün olmuş.

320 metrekarelik heybetli banka binası artık kafe ve kamuya açılan ortak bir oda olarak hizmet veriyor. Kaset çatı ışıklığından içeri giren doğal ışığın güzelliğiyle buradaki karma mekan çoktan gündelik buluşmalar ve  sessiz kafe molaları için kullanılmaya başlanmış. The Exchange, üniversiteye endüstriyel ve kültürel bağlantıları geliştirici bir yer ve ofis mekanları adamış. Proje bir dizi farklı topluluk ve paydaşın çeşitli beraberliklerine yardım ederek üniversitenin kenti geliştirme temennisini temsil ediyor.

Tozlu, bronz renkte, metal sütunlu giriş The Exchange’in ardındaki 3 hikayenin izini sürüyor. The Exchange binaya yeni kamusal bir cephe sağlıyor. Orijinal mimari unsurlarına, ölçeğinin korunması ve binanın yapıldığı dönemi hala yansıtabilir olması önemsenmiş.

Mevcut yapının güney cephesi asla görünmüyordu, bu yüzden de basit tuğla ve üzerinde evin arka tarafındaki hacimlere azami miktarda gün ışığı sağlayan pencerelerden oluşuyordu. Burası yeni Bank Court kamusal meydanına açılan yeni bir giriş olduğu için, cepheyi Portland taşıyla yenilemek bir fırsat olarak düşünülmüş.

Güney cephenin aksine, sınırlı sayıda pencere olan orijinal kuzey cephesi, kişinin değerli eşyalarını yerleştirebileceği bir güvenlik duygusu iletiyor. Bu yüzden yeni taş cephenin detaylandırılması modern estetiğe rağmen oldukça temiz görünüyor. Tarihi kuzey cephesine modern bir dokunuş gibi ele alınan yeni sütunlu güney girişi de klasik bir ızgara üzerinde tasarlanmış, ancak daha davetkar bir giriş sunmak ve manzarayı artırmak için büyük modern camlı paneller ve daha narin sütunlar eklenmiş.

Güvenlik kasalarını içeren orijinal kasalar, merkez bankacılığı salonunun hemen altında yer alıyor. Burası oldukça ilgi çeken tarihi bir mekan. En başından beri bunu bir kamu galerisi haline getirmek, üniversitenin sahip olduğu ve yaptığının en iyisini sergilemek niyeti vardı. Ancak mekan bir avuç insandan daha fazlasını kaldıracak kapasitede tasarlanmamıştı, bu yüzden çok yönlü bir havalandırma planı düşünülmeli ve bu plan etrafta dolaşan tarihi ışıklı kasiyer panelinin bir parçasını oluşturan hassas metal detaylara dahil edilmeliydi. Bu sayede mekan artık orjinalinde niyet edilenden çok daha fazla insanın keyif alabileceği bir ortama dönüşür olabilecekti.

Merkezi Banka Salonu taş kemerlerin arkasındaki bir dizi güzel kolonlu koridorlara uzanıyor. Orijinal olarak, burası güvenlikli bronz kapı geçişleriyle ve de günümüze ulaşan orjinalindeki bronz süslemelerle ayrılmış. Bu kemerli girişleri Bankacılık Salonu’nun her iki yanındaki yeni kapılı geçişlerle doldurmak yerine, amaç merkezi alanı çevreleyen konferans ve toplantı odalarına giriş ve çıkışlarda serbest dolaşıma izin vermek olmuş. Bu, köşedeki merdivenlerden ve koridorlardan yararlanan yangın stratejisiyle beraber düşünülmüş kapsayıcı çalışma, orijinal bronz detayları mümkün olduğunca koruyarak yenilenmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın