Binalar İçinde Binalar

Jean-Maxime Labrecque’in, 2019 yılında beş ayrı mimarlık ödülü kazandığı Sonsuz Bina projesi, Montreal’deki bir villanın son derece küçük boyutlardaki giriş katında uyguladığı bir yerleştirmeden oluşuyor.

Benzer bir fikri, ilk kez 2011 yılında, 1,2×1,2×1,2 metre boyutlarında giyinme odalarında sahip butiğin iç mekanın tasarlarken deneme fırsatı bulan mimar bu sefer de, tavan yüksekliği 2 metreyi geçmeyen, basık bir giriş katını yeniden tasarlarken yaparken uyguluyor.

Binalar İçinde Binalar

Mevcut yapıya müdahale edilemeyen proje için iki yerleştirme önerilmiş. Biri dar bir koridor, diğeri ise 4×4 metre boyutlarında kare bir oda. Proje aslında bu iki hacmin bazı yüzeylerinin aynalar ile kaplanmasından oluşuyor. Hacimler bina içinde binalara dönüşüyor.

Koridor

Binalar içindeki binalardan ilki olan koridor, yapının aniden yükselip sonsuzluğa düşüyor olduğu izlenimini vermek üzere tasarlanmış. Bu optik yanılgı, koridorun zemin ve tavanındaki aynalar ile sağlanmış. Koridorun solunda kalan siyah kapılarla kaplı duvar, zeminin ve tavanda sonsuza yansıyor. Koridor, alüminyumdan, yekpare bir mekana açılıyor.

Kare Oda

Bina içinde binaların ikincisi, koridordan geçerek erişilen, metal bir hacim olan kare oda. Bu mekanın ise tamamı aynalar ile kaplı. Oda, sonsuz yükseklikteki bir binanın herhangi bir katını temsil ediyor.

Tüm fotoğraflar © Frédéric Bouchard.

Etiketler

Bir cevap yazın