Benjakitti Orman Parkı

Benjakitti Orman Parkı

Bangkok'da bulunan Benjakitti Orman Parkı; Turenscape ve Arsomsilp Community and Environmental Architect tarafından tasarlandı.

Proje Açıklaması

Bangkok’un hareketli şehir hayatının ortasındaki eski bir tütün fabrikası -yağmur suyunun yıkıcı gücünü azaltan, kirlenmiş suyu filtreleyen ve çok ihtiyaç duyulan doğal yaşam habitatı sunan- az bakım gerektiren rejeneratif bir sisteme dönüştürülmüş. Ek olarak Benjakitti Orman Parkı şuanda, şehir merkezi sakinleri için en büyük kamusal dinlenme alanı ve başkentin yeni kültürel sembolü. Proje, düşük bütçeli olarak 18 aylık sıkıştırılmış bir zaman diliminde tamamlanmış. Cansız, beton döşeli zemini, geniş bir ekosistem hizmeti sağlayan dayanıklı, yaşayan bir ekosisteme dönüştürerek şehir mühendisliği için tekrarlanabilir modüler bir yaklaşım sunulmuş.

Arazi Özellikleri ve Getirdiği Zorluklar

Bangkok yoğun popülasyonu olan bir şehir. Bölge, muson iklimini deneyimliyor ve yıllık yağış ortalama 1.500 mm. Küresel ısınmanın bir etkisi olarak düşük rakımdaki şehirde sel riski de artmış. Arazide önceden bir tütün fabrikası yer alıyormuş. Bütçe kısıtlıymış ve askeriye tarafından denetlenen bölgede peyzaj çalışmaları pek yaygın değilmiş.

Tasarımda Amaçlananlar ve Stratejiler

Bölgede karşılaşılan belli başlı birkaç zorluk varmış. Proje, şehre bütüncül bir ekosistem sağlayabilecek bir park olarak hayal edilmiş. Buna doğal kaynaklı kentsel sel kontrolüne getirilen bir çözüm önerisi oluşturma, ihtiyaç duyulan halka açık dinlenme, aktivite ve kültürel hizmet alanı sağlama gibi işlevler de dahil edilmiş. Bu yönde üç adet strateji izlenmiş:

1. Tekrar kullanma ve dönüştürme:

Bölgedeki tüm mevcut ağaçlar korunmuş ve parkın tasarımına entegre edilmiş.

Mevcut fabrika binası, spor merkezi ve müze olarak yeniden işlevlendirilmiş.

Harap haldeki beton malzemeler, hafriyat temeli ve kaldırım için geri dönüştürülmüş.

2. Gözeneklilik ve sulak alanlar yaratma:

Kazma doldurma yöntemi; geçirimsiz, beton döşeme zemini, süngerimsi ve gözenekli bir sulak alana dönüştürmek için kullanılmış. Sulak alanlar, adacıklarla donatılmış, bu sayede muson mevsimi boyunca çevredeki alanda 200.000 metreküpe kadar yağmur suyunun tutulması hedeflenmiş.

Bu işlenmiş arazinin normalde sert olan killi toprağı; zengin yerel bitki örtüsünün minimum sulamayla ya da kurak mevsimde bakım yapılması gerekecek şekilde kendini var edebileceği ıslak ve süngerimsi bir yaşam alanına dönüştürülmüş.

3. Az bakım gerektiren “Dağınık Doğal Alan”ı teşvik etme:

Çeşitli mikro-çevrelerle modüllere ayrılmış bu arazi şekli; tohumlar ekilen ve fideler dikilen yarı doğal bir bitki topluluğunun sonraki evrimi için bir temel oluşturarak çevredeki kentsel manzarayla keskin bir tezat oluşturan yeni ve son derece dinamik bir estetik yaratıyor.

İnsanlar için etkileyici ve sürükleyici alanlar yaratmak:

Tüm parkı birbirine bağlayan tropik bitki örtüsünün ortasında; benzersiz, sürükleyici bir deneyim yaratan çok sayıda ahşap platform ve bir gökyüzü geçidi tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın