BEEAH Group Genel Merkezi

BEEAH Group Genel Merkezi

Güneş enerjisi sistemiyle güçlendirilen ve LEED Platin standartlarına uygun yeni nesil teknolojilerle donatılan merkez, Zaha Hadid Architects (ZHA) tarafından net sıfır emisyon hedefiyle tasarlanmış.

Atık yönetimi ve geri dönüşüm, temiz enerji, çevre danışmanlığı, eğitim ve yeşil hareketliliği içeren altı ana sektörde faaliyet gösteren holdingin yeni genel merkezi Şarika şehrinde yer alıyor. Holding tarafından 2013’te açılan uluslararası yarışmayı kazanan Zaha Hadid Architects, yeni nesil teknolojilerle çalışanların rahatlığı için yeni bir standart elde edecek genel merkezi tasarlamak üzere görevlendirilmiş.

Ofis projeyi sürdürülebilirlik mühendisleri ve danışmanları Atelier Ten ve Buro Happold, proje yöneticileri Matthews Southwest, inşaat müteahhidi Al Futtaim İnşaat ve MEP mühendisleri Al Futtaim Engineering iş birliği ile tamamlamış. Binada Microsoft, Johnson Controls ve bir BEEAH Digital girişimi olan EVOTEQ tarafından sağlanan akıllı bina teknolojileri de kullanılmış.

Dünya çapında yeniliklere öncülük etmeye devam eden firmanın operasyon üssü olarak tasarlanan merkez, yerel iklim koşullarını optimize etmek için yönlendirilmiş ve şekillendirilmiş bir dizi birbirine bağlı “kum tepeleri” olarak hayata geçirilmiş. Şarika şehrinin Al Sajaa çölü bağlamında gömülü kurgulanan yapı, hakim rüzgarların şekillendirdiği çevredeki manzarayı içbükey kum tepelerine ve kesiştiklerinde dışbükey hale gelen sırtlara yansıtır şekilde konumlandırılmış. Tüm iç mekanların bol gün ışığı ve manzaradan faydalanabilmesi için iki ana kum tepesi, doğal havalandırma stratejisinin ayrılmaz bir parçası olarak bina içinde bir vaha görevi gören merkezi bir avlu aracılığıyla birbirine bağlanan idari bölge ile birlikte kamu ve yönetim departmanlarını barındırıyor.

Kullanıcılar binaya, doğal havalandırmayı daha da artıran ve gün ışığının binaya girmesine izin veren 15 metre yüksekliğindeki kubbenin altından giriş yapıyor. Merkezde, avluya ve açık plan ofise ek olarak, akıllı toplantı odaları, etkileyici bir ziyaretçi merkezi ve bir oditoryum bulunuyor. 9.000 metrekarelik BEEAH Genel Merkezi, yerel olarak tedarik edilen sürdürülebilir malzemeler ile inşa edilmiş; net sıfır emisyon ile minimum enerji tüketimini sağlayan, geleceğe hazır teknolojilerle donatılmış.

Cam takviyeli fiber paneller güneş enerjisi kazanımına yardımcı olurken, levha ve cam soğutma ile optimum konfor için iç sıcaklıkları düzenlenmiş. Yerinde arıtma ile su tüketimin en aza indirilmesi için atık suyun filtrelenmesi sağlanırken, güneş enerjisi çiftliği ile binanın enerji talebini karşılayan Tesla pil paketlerinin şarj edilmesi planlanmış. Binanın akıllı yönetim sistemi doluluk ve günün saatine bağlı olarak aydınlatmayı ve sıcaklığı otomatik olarak ayarlayacak şekilde programlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın