Avenues Shenzhen Primary School

Efficiency Lab for Architecture tarafından tasarlanan Avenues Shenzhen Kampüsü, eski bir sanayi bölgesini 21. yüzyılın eğitim kampüsüne dönüştürüyor.

Yapılı çevrede verimliliği daha iyi anlamaya kendini adamış mimarlar, planlamacılar, tasarımcılar ve eğitimcilerden oluşan bir ekipten oluşan bir firma olan Efficiency Lab for Architecture, projelerinin bir parçası olarak Çin’in Shenzhen kentindeki yenilikçi Avenues Shenzhen masterplanı kapsamında bir ilkokul tasarladı.

Proje, Efficiency Lab ile dünyanın dört bir yanındaki öğrencilere dönüştürücü, dünya odaklı öğrenme deneyimleri sağlamaya adanmış bir kuruluş olan Avenues: The World School arasındaki beşinci iş birliğine işaret ediyor.

“Son altı yılda, Shenzhen, São Paulo, New York, Miami ve Silikon Vadisi’ndeki kampüslerde çalışarak Avenues ile organik bir ilişki geliştirdik ve bu, tek bir projenin özelliklerinin ötesine geçerek yeni öğrenme ortamlarının paradigmasını geliştirmeye doğru genişledi.”
Aybars Aşçı

Shenzhen’in Nanshan Bölgesi’ndeki Tanglang Sanayi Bölgesi, geri kalan az gelişmiş “kentsel köylerden” birisi. Daha önceki yıkıp yeniden inşa etme stratejisinin aksine, hükümet odak noktasını mevcut yapıların uyarlanabilir şekilde yeniden kullanımını kucaklayan projelere kaydırmış. Alanın artık bir eğitim ve araştırma bölgesi olarak yeniden geliştirilmesi planlanıyor ve Efficiency Lab, mimari tasarım, iç tasarım ve mobilyaların eski endüstriyel depoları 21. yüzyıl öğrenme alanlarına sahip bir şehir kampüsüne dönüştürdüğü ana planlamanın merkezinde yer alıyor. Bu planlama, sosyal ve keşfedici öğrenmeyi teşvik ediyor. Sokak seviyesinin oyun ve öğrenme alanları ile etkinleştirilmesine ek olarak, kampüs binalarının her biri, çatıların dış mekan öğrenme alanları ve bahçelerle programlandığı yükseltilmiş köprüler ağı aracılığıyla birbirine bağlanıyor.

“Öğrenciler; farklı sınıflardan, laboratuvarlardan, ortak alanlardan ve yemek salonlarından spor tesislerine veya açık alanlara giderek okul içinde sürekli hareket ediyor. Bu hareket, öğrencilerin uzamsal algısının ayrılmaz bir parçasıdır ve bu nedenle dikkatli koreografisi, öğrenme ortamının kalitesinde, sosyal etkileşimleri teşvik etmede ve keşifleri teşvik etmede önemli bir rol oynuyor.”
Aybars Aşçı

“Bağlantılar” kampüs dönüşüm projesi için anahtar bir kavram. Çeşitli seviyelerde bağlantılar oluşturarak köprüler aracılığıyla fiziksel bağlantılar kuruluyor. Böylece avlular ve ara bağlantıları sağlayan merdivenler içeren yaya yollarıyla kampüsü birbirine bağlayan görsel ve fiziksel yollar oluşturuluyor. Ek olarak, doğayla olan bağlantılar, banyan ağaçları ve kampüs yaşamını birleştiren yeni düzenlenmiş alanlar gibi, tesiste bulunan en dikkat çekici peyzaj özelliklerini de beraberinde getiriyor.

Asçı’nın açıkladığı gibi, “Bağlantıların mimarisi’, bir noktadan diğerine yollar sağlamakla ilgili değil, kendiliğinden keşif için uzamsal çekicilerin etrafında iç içe geçmiş yollar yaratmakla ilgili.”

Üç katlı bir depo ve otoparkın uyarlanabilir bir şekilde yeniden kullanımı olan Erken Öğrenim Merkezi’nin 2019 Sonbaharında tamamlanmasının ardından, Avenues Shenzhen Kampüsü’nün yeniden yapılanması şimdi İlkokulun tamamlanmasını kutluyor.

Aşçı, “Mevcut binalara yeni bir soluk getirmeyi seviyoruz ve uyarlanabilir yeniden kullanım yoluyla hem sürdürülebilir hem de yenilikçi bir gelecek yaratabileceğimize inanıyoruz,” diyor.

İlkokul, daha önce U şeklindeki depo binasının merkezinde bulunan otoparkı oyun alanına çevirerek binanın çatısına yeni oyun alanları ekleyerek öğrencilerin motor becerilerinin yanı sıra sosyal ve mekansal deneyimlerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Binayı çevreleyen yeni bir koşu parkuru da içeriyor. Mevcut binanın cephesi, doğal ışığın yanı sıra daha fazla şeffaflık yaratmak için stratejik olarak oyulmuş. Yeni zemin seviyesinde aktivasyon, çevredeki sokaklara bağlanarak yaya deneyimini geliştiriyor. İkinci kat teras alanına gölge sağlamak için dış cepheye yeni bir kanopi de ekleniyor.

Gerilebilir bir çatı kanopisi, öğrencileri Shenzhen’deki yoğun güneş ışığından koruyor ve altında benekli bir ışık oluşturuyor. Kanopinin nefes alan yapısı ve çatı katındaki oyun alanının yan tarafındaki yeşil duvar biyofilik bir ortam yaratıyor. Doğal unsurların hareket alanına entegrasyonu, bu yaş grubu için önemli bir tasarım kararı – çocuklar hareket ve yaşamı ayırt etmeye başladıklarında – ve doğanın takdirini yaratarak doğal çevre ile empati geliştirmeye yardımcı oluyor.

Binanın içinde, etkinliklerin paylaşılabileceği ve öğrenilebileceği merkezi bir odak noktası olarak bir tırmanma duvarı kuruluyor. Kıvrımlı tırmanma duvarı, gökyüzüne açık bir alan içinde yer alıyor ve kapalı bir oyun alanının bitişiğinde bulunuyor. Oyun alanı ile tırmanma duvarı arasındaki kesit yükseklik farkı dramatik bir ışık etkisi yaratıyor; doğal ışık duvardan aşağı süzülerek alana bir yükselme hissi veriyor.

Bina boyunca, sosyal etkileşimleri teşvik etmek için öğrencilerin ortak alanları birden çok kata dağılıyor. Bu ortak alanların her biri, ahşap gibi doğal malzemelerle tamamlanmış kitap rafları ve oturma nişleri ile döşenmiş ve daha sıcak bir ortam oluşturmak için kilim ve döşemeli yüzeylerle çevrili.

Etiketler

Bir yanıt yazın