AURA & İPA Yaz Akademisi Sürdürülebilir Normale Doğru: Yeşil Tarih Yedikule

AURA & İPA Yaz Akademisi Sürdürülebilir Normale Doğru: Yeşil Tarih Yedikule

Ahmet Fadıllıoğlu, Alperen Ceviz, Elif Nur Asoğlu, Eren Arda Yıldız, Ferhat Hastürk'ün "AURA & İPA Yaz Akademisi Sürdürülebilir Normale Doğru" kapsamında Hayriye Eşbah Tunçay, Ebru Bingöl, Serhat Cengiz ve Sevgi Görmüş Cengiz danışmanlığında, Şevval Büşra Özmen asistanlığında hazırladığı Yeşil Tarih Yedikule başlıklı proje.

Proje bostan kültürünün kaybını önemli bir sorun olarak kabul ederek, kültürel bir bellek alanı olarak Yedikule vizyonunu temel almaktadır. Bu kapsamda işlevsel ve kültürel katmanların ön plana çıkarılması hedeflenmiştir. Projenin işlevsel katmanının en önemli bileşeni, birbiriyle etkileşimli bütüncül açık yeşil alan sistem kurgusunun oluşması olup, bu bağlamda uzun dönemli yeşil sistem öngörüsü Tarihi Yarımada’yı saran yeşil omurga olarak ortaya konulmuştur. Böylece birbirinden bağımsız olan açık yeşil alanların birbirine entegre edilmesi önerilmektedir. Yarımadada bulunan tarihi sur kapılarının şehre açılan yolları yeşil omurgaya katılan bahçeler ve parklarla bütünleştirilmektedir. Yeşil omurga ile bahçelerin kente entegrasyonu , günümüzde küresel bir sorun olan yüzey sıcaklık artışına da çözüm niteliği taşımaktadır.

Özellikle, Surların arkasında bulunan Yedikule bostanlarıyla birlikte, proje kapsamında önerilen yeşil alanlar arasında yeşil bir koridor oluşturulacak ve bu şekilde yeşil aks ile bütünleşmiş bir form elde edilecektir. Bioswale tekniği, 10. Yıl Caddesinde mahalle ölçeğinde önerilen iç bahçeler, kompost alanları ve bostanlarla birleştirilerek yeşil koridor ağı desteklenecektir. Bu sayede yağmur suyu yönetimi ve çevre dostu su kullanımı sağlanmış olacaktır. Bu kapsamlı kentsel tasarım projesi, yerel bağlama saygı göstererek, çevre dostu ve yaşanabilir bir şehir için önemli adımlar atmaktadır. Yeşil alanların arttırılması, su yönetimi ve ulaşılabilirlik konularında yapılan öneriler, kent sakinlerinin yaşam kalitesini ve deneyimini geliştirmeyi hedeflemektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın