Arkadaşımın Mutfağı

Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 4. sınıf öğrencisi Eray Erdemli'nin N. Yaprak Savut yürütücülüğünde, 2011-2012 Güz Dönemi'nde gerçekleştirdiği “Arkadaşımın Mutfağı” başlıklı projesi.

“İç Mekan Tasarımında Özel Konular” dersi çerçevesinde konu alınan mutfak tasarımları ve detaylarının uygulanmasına yönelik verilen çalışmada her öğrenci kendi sınıfındaki bir başka öğrencinin müşterisi olmakta ve bir mutfak tasarımı ve üretimi sürecini aşama aşama geliştirmekteler. Proje, müşteri-öğrencinin istekleri doğrultusunda sevdiği renk ve malzeme kriterleri çerçevesinde istediği mutfak ekipmanlarının tasarımcı tarafından entegre edilmesi sonucunda ortaya çıkan bir tasarım. Öğrencinin evinde yapılan mutfak ölçümleri sonucunda temiz ve pis su boruları, elektrik hatları ve prizleri, baca girişleri gibi tüm detaylar özenle ölçülmüş ve projeler gerçekte üretilecekmiş şekilde tasarlanmış. Amerika’da Ulusal Mutfak ve Banyocular birliği mensubu olan N. Yaprak Savut yürütücülüğündeki projede; mutfakta dolaplar tasarlanırken, ocak, lavabo, buzdolabı gibi ana öğeler seçilirken ve plan üzerinde yerleştirilirken uluslararası tasarım prensiplerine sadık kalınmış.

Etiketler

9 yorum

  • emine-merdim-yilmaz says:

    Yayınlanan şey haber değil Öğrenci Projesi. Öğrenci Projeleri’ni ana sayfa üzerinden mutlaka paylaşıyoruz.

  • elifcan-duygun says:

    sunumun, paketin, ambalajın projenin önüne geçtiği ne saçma bir dönemde yaşıyoruz. görseller zayıf olabilir ama sunum projeyi desteklemeli,onun önüne geçmemeli. ayrıca bu proje en kötüsü diyelim. görmemizde ne zarar var? estetik algımız hangi “ideal” dönemini yaşıyor?

  • ergin-ozturk says:

    açılış sayfası için yanlış bir seçim olmuş. Onca kaliteli öğrenci projeleri arasında kendine yer bulması düşündürücü.

  • zoi says:

    arkitera açılış sayfasına koyduğu haberler için daha seçici davranmalıydı. hangi özelliğiyle haber olmuş bu proje anlamak güç.

  • zoi says:

    öğrenci projeleri yayınlarken dikkat edilmeli o zaman. bilkent üniversitesi’nde böyle projeler yapılıyorsa 4. sınıfta vay hallerine.

  • sarim-semerkant says:

    Sevgili Zoi ve Valens, Bilkent Üniversitesinde verilmekte olan Mutfak ve Banyo Tasarım dersi çerçevesinde, dünya standartlarına uygun ergonomik tasarımlar yapılmaktadır. Üç boyutlu görseller zayıf olabilir fakat ergonomik ölçüler ve detaylar Türkiye’de ne yazik ki eksik olan bir bilinci geliştirmeye yönelik akıllıca çözümlerdir.
    Ayrıca proje sahibini google ve arkitera ‘da aratırsanız başka başarılarının olduğunu da görebilirsiniz. Bilgilerinize…

  • ismail-tandogan says:

    Sayın Semerkant, projeyi yapan arkadaşımızın başka başarılarının olması bu çapta herhangi bir kreatif fikir ortaya koymayan, herhangi bir mutfak fimasının da yapabileceği bir projenin burada yayınlanmasını gerektirmiyor sanırım. Ayrıca Arkitera takipçileri olarak beğendiğimiz projeler gibi beğenmediğimiz bu gibi projelerin yayınlanması ile de ilgili eleştirilerimizi bildirme hakkımız olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında Elifcan Duygun Hanım’ın yorumundaki, sunumun projenin önüne geçmesi ile ilgili kısma tüm içtenliğimle katılıyorum.

  • nisa-caliskan says:

    Kimsenin emeğini küçük görmek niyetinde değiliz en azından olmamalıyız.. Her proje üzerinde elbette kafa yoruluyor uzun bir süre ama en basitinden konut projesi çalışırken bile mutfak tasarımı için defalarca eskizi yapılıp alternatifleri sorgulanıyor.. Belki bunun kadar ergonomik olmuyor ancak birbirine benzeyen fazlaca fikir ortaya çıkabiliyor.. O sebeple bende ufuk açıcı bir etki yaratmadı, ama zaten konusu itibariyle böyle bir algının oluşması da çok normal..

  • eray-erdemli says:

    Olumlu ya da olumsuz tüm değerlendirmeleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Hepsinin öyle ya da böyle bana kattığı şeyler olacaktır. Bu projede görsellikten çok daha öte dikkat edilmesi gereken şey Amerikan Mutfak ve Banyocular Birliğinin belirlediği standartlar çerçevesinde bu kuruluşun mensubu Dr Yaprak Savut önderliğinde Türkiye’de mutfak ve banyo standartlarını, ergonomisini ve kullanıcıya özel üretimi ele alan bilinci uyandırmaya yönelik bir çalışmanın yapılıyor olduğudur. Bu proje kapsamında okulda 3D çalışmalar şart koşulmamakta ve isteğe bırakılmakta idi. En basit şekilde görselini sunmak yeterli olmaktaydı. Bir mutfak mobilyası üretilirken kullanıcak aileye yönelik fiziki ve ergonomik değerlendirmelerin sayfalarca formlara işlendiği, günlük yaşam ve yemek alışkanlıklarından tutunda kullanılacak malzemelerin avantaj ve dezavantajlarına kadar bir çok başlığın değerlendirildiği bir projedir. Böylece mezuniyet sonrası bir mutfak ya da banyo projesinde nasıl bir method izleneceği nelere dikkat edileceği eğlenceli ve en efektif şekilde işlenmiştir. Bu ders geçici bir süre için gelen konuk hocamızın sayesinde bir dönem için açıldı. Biz bu dersi alan 25 kişi gerçekten şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Projenin amacının şimdi daha iyi anlaşıldığını zannediyorum. Sizlerede hak veriyorum buradan konuk çokta net anlaşılmıyor böyle bir açıklama başta daha detaylı verilmeliydi sanırım. Değer verip yorumladığınız için tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

Bir yanıt yazın