Arden Medikal Fabrika

DCIM101MEDIADJI_0080.JPG
Resmi orijinal boyutunda göster

DCIM101MEDIADJI_0095.JPG
Resmi orijinal boyutunda göster

DCIM101MEDIADJI_0106.JPG
Resmi orijinal boyutunda göster

Arden Medikal Fabrika

VEN Mimarlık'ın Ankara’da, ortopedi ve rehabilitasyon ürünleri üreticisi olarak Arden Medikal için tasarladığı fabrika yapısı 2019 yılında inşa edildi.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Bir sanayi sitesinde yer alan tesiste güney cephede peyzaj, karşılama alanı ve yönetim; kuzey cephede ise servis ve üretim alanları çözülmüş. Yapı tasarımında öncelikle endüstriyi oluşturan, malzeme üretim alanı, yönetim alanı, sosyal alanlar, servis hacimleri, alt yapı ve donanım alanları gibi temel üniteler aralarındaki ilişki etüt edilmiş ve birincil olarak işlev akış şeması çözülmüş. Fabrikanın alt zemin katında metal ve ahşap atölyeleri ile lojistiğe hizmet veren mahaller yer alırken üst zemin katında örme ve dikiş atölyeleri ile kalite kontrol mahalleri konumlandırılmış. İdari ofis ise birinci katta yer alır. Yapının ikinci etabı olma olasılığı yani ileri tarihlerde gelişme ve büyüme olanakları da projenin ilk etabında kurgulanmış.

Yapı kübik basit formuna rağmen kendisini çevreleyen sanayi tesis dokusunda bir röper noktası olarak öne çıkıyor. Tasarımda ana yola göre düşük kotta bulunan arazinin topoğrafyası bir avantaj olarak yorumlanmış ve ön bahçe yol kotunda tesviye edilmemiş. Bunun sonucunda üst zemin kat yola köprü ile bağlanmış ve alt zemin kat, kuzey cephede olduğu gibi, güney cephede de bahçeye açılabilmiş. Buraya cephe veren sosyal koridor ve yemekhanenin önündeki geniş peyzaj alanında biyolojik bir gölet kurgulanmış ancak henüz yapımı tamamlanmamış.

Tasarım sürecinde endüstriyel tesiste çalışanlar için motivasyonu arttıracak huzurlu ve aydınlık alanlar yaratılması önemsenmiş. Gün ışığı ile de aydınlanan atölyelerde uzak dağların manzarasını yakalayan pencereler maksimum boyutlarına ulaşır.

Cephede endüstriyel bir ürün olan tuğlanın karakteristik yapısı baskın. Köprü ve teraslarda genleştirilmiş metal yüzeyler tuğlaya eşlik ediyor. İç mekanda ise tavanlar ve kolonlar brüt beton bırakılmış. Döşemeler ve merdivenler, ortak hollerde, epoksi; atölyelerde ise yüzeyi sertleştirilmiş yalın betondur. Fabrikanın ilk karşılama alanı olan yüksek lobide ise cephedeki tuğla iç mekanda bir motif öge olarak kullanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın