AP Evi

AP Evi

“AP Evi”, Urbino’nun en yüksek tepelerinden birinin üzerine bulunan, manzarası ve çevresi ile oldukça değerli eski bir mezranın yeniden doğuşuna tanıklık ediyor.

GGA Gardini Gibertini Architetti, projeyi anlatıyor:

Binaların sistemi Orta Çağ yerleşmelerine ait tarihi kalıntılar üzerinde duruyor. Mahzen katında birbirine bağlı yapılar, 38×20 metrelik kırmızı beton platformdan yükselerek, peyzaj üzerinde hakimiyet kurdu. Tek bir konut birimi oluşturan evlerin çekirdeği, yeni yapılar ve tarihi katmanlar arasında dolaysız gerçekleşen bir diyaloğu geri getirerek peyzajda bu alana merkezi bir rol kazandırdı.

Oluklar veya borular gibi herhangi bir ek kütle bulundurmayan, ölçülü oranlara sahip yapılar, alanın kültürel matrisinde kimliklerini bulan saf, gizli ve sessiz eserler olarak peyzaja sunuldu. Tam fonksiyonlu program, üç kat üzerinde planlandı. Arabaların park etmesini ve bahçe seviyesinde herhangi bir ulaşım aracının görüş alanına girmesini engellemek için binanın ana girişi, bodrum katta yer alan geniş garajda konumlandırıldı.

İç çeperin düz yüzeyli betonarme yapısı, doğal ışığın içeri dolabilmesi için bir boşluk yaratarak, hacmin başka herhangi bir taşıyıcı eleman ile bağını kesmiş oldu.

Teknik ve dikili alanların yanı sıra, ana hizmetlerin de tamamı alt katta bulunuyor: sinema odası, ana bina ile ek binayı birbirine bağlayan alanda yer alan sergi galerisi ve SPA’lı bir spor salonu.

Bodrum katındaki merdiven, çarpıcı bir manzaraya sahip olan ve yüzme havuzuna açılan ana binanın ortasına çıkıyor.

Tamamen dış mekana yönelen zemin kat, bahçe ile devamlılık sağlayan bir çözümlemeye dahil değildir: bu kat oturma odası, yemek odası, mutfak ve özel stüdyodan oluşuyor. Birinci katta ise ana daire ile birlikte, tuvaleti bulunan iki ayrı çift kişilik yatak odası bulunuyor. Her bir odada servis alanları ile teknolojik bileşenleri saklayarak düzen sağlayan mobilyaların tamamı GGA mimarları tarafından, ceviz ağacı kullanılarak tasarlandı.

Yapının bodrum katında bahçe ekipmanları için bir depo odası, zemin katında ise bir barbekü bulunuyor. Bahçenin bu kısmında, Corten basamaklarından oluşturulmuş düzensiz geometri ve çimler ile, tüm açık hava kompozisyonunun keskinliğinden uzaklaşılmak istendi.

Üçüncü bina küçük, suni bir tepenin üzerinde yer alan bir bahçenin içinde konumlandırıldı.

Sadece elektrik ile sağlanan enerji temini, yer altına gizli bir şekilde binalardan uzakta bulunan geniş bir fotovoltaik sistemle garanti altına alındı.

Etiketler

Bir cevap yazın