Angdong Hastane Projesi

Angdong Hastane Projesi

Çin'de yapılan proje kırsal bölgelerdeki hastanelerin standartlarını iyileştirmek üzere geliştirilen bir model.

Projenin tasarımını yapan, kar amacı gütmeyen grup Rural Urban Framework’ün kuruluşu 2005 senesine dayanıyor. 2005’te Çin Devleti, şehirlerde yaşamayan 700 milyonluk nüfusunun yarısını 2030 senesine kadar şehirlileştireceğini açıkladıktan sonra kurulan RUF, yardım kuruluşlarına ve devletle bağlantısı olmayan kurumlara tasarım hizmeti veriyor. Şimdiye kadar 15 köyde çeşitli ölçekte projeler gerçekleştiren RUF; sosyal, ekonomik ve politik süreçlerin köylerin şekillenmesinde ne kadar etkili olduğunu araştırıyor. Rural Urban Framework projeyi şöyle anlatıyor:

Çin’in kırsal sağlık sistemi birçok zorlukla karşı karşıya. Kırsaldaki sağlık kurumları şehirdekilere oranla elverişsiz koşullara sahip. Devlet yardımları, doktor ve hastane gelirlerindeki artış masrafların abartılmasına ve gereksiz uygulamalara yol açmakta. Hong Kong’tan bir yardımlaşma derneği olan Institute for Integrated Rural Development (Entegre Kırsal Gelişim Enstitüsü)’in geliştirdiği proje Çin’in ilk vakıf hastanesi özelliğini taşırken aynı zamanda kırsaldaki sağlık hizmetleri için de yeni bir öneri sunuyor.

Bizim görevimiz, Hunan Bölgesi’nin Angdong Kasabası’ndaki devlet temsilcileriyle ve vakıfla beraber çalışarak kırsaldaki sağlık hizmetleri için yenilikçi fikirleri destekleyen bir model geliştirmekti. Bu, halihazırda varolan tesislerin bazen bekleme odası kadar temel olabilen eksiklerini gidermeyi de kapsıyordu. Çin’deki okul, hastane gibi kurumların dışarıya kapalı ve kendi içlerinde dönen programlarına alternatif, kamuyla daha rahat ilişkilere sahip bir hastane üretmek de ilgimizi çeken diğer noktaydı.

Hastanenin basmakalıp programı yeniden yapılandırıldı. Tasarım, kullanıcılara bütün katlara ulaşabilecekleri bir rampa sağlamak gibi basit bir fikirle başladı. Oturma elemanlarını da içine alabilen geniş rampa, dolaşımı iyileştirdi. Zemin kattaki avlu fazladan oturma alanı oluşturacak şekilde basamaklandırılarak açık hava bir bekleme alanı sağladı. Cephede hem geri dönüştürülmüş geleneksel tuğla hem de özel üretim beton bloklar kullanıldı. Uzaktan homojen bir yüzey gibi gözükseler de beton bloklar esnek latek kalıplarla üretildi. Birbirlerinden hafif farklı üretilen beton bloklar gün boyunca değişen gölgeleriyle avluda yumuşak değişimler yarattılar.

Etiketler

Bir cevap yazın