Amsterdam Adliyesi

Amsterdam Adliyesi

Amsterdam’da Parnassusweg caddesinde bulunan eski adliye binasının yerine, Zuidas mahallesinde inşa edilen yapı, Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, Heijmans ve Facilicom şirketlerinden oluşan NACH (Yeni Amsterdam Adliyesi Konsorsiyumu) tarafından tasarlandı ve uygulandı.

50 mahkeme salonu, 1.000 çalışanı, 200 hakimi ve yılda sonuçlanan 140.000 dava ile Hollanda’da bulunan 11 adliyenin en büyüğü. NACH ve Rijksvastgoedbedrijf (Hollanda Devlet Gayrimenkul İdaresi) arasında oluşturulan kamu-özel ortaklığı fonlama, bütçe, uygulama 30 boyunca işletme görevini üstlenmiş.

Konsorsiyumun tasarım ayağı KAAN Architecten, geçirgen ve gösterişsiz bir yapı üretmek amacıyla, 50 metre yüksekliğindeki binanın alt yarısında, iç mekanın rahat algılanmasını sağlayacak, büyük camlar yüzeyler kullanmış. Mahkeme salonlarının etrafındaki geniş fuaye alanları günlük 800 ila 1.000 kişilik ziyaretçilere ferah bir hacim sunuyor. Yapı ayrıca, hemen her noktasından, dışarıyı görebilecek şekilde düzenlenmiş. Ana hol, iki kanadında bulunan asansörler ve iç avlu, mahkeme salonlarının bulunduğu katların tümü, doğal ışık alan geniş hacimlere açılıyor.

İlişkili tüm alanlar bir araya getirilmiş ancak aynı zamanda hakimler, tutuklular ve ziyaretçilerin dolaşım alanları ayrık düzenlenmiş. Neredeyse enerji-nötr üretilmiş olan yapı, esnek mekan kurgusu sayesinde yıllarca kullanılabilecek biçimde planlanmış. Tasarımcılar tüm yapıda, kullanıcı ve ziyaretçilerin güvenliği, konforu ve göz zevkine hitap edecek ve aynı zamanda zarif biçimde eskiyecek, sağlam malzemeler kullanmış.

Kent ve yapının birleştiği yerde, güney yönelimli, yarı futbol sahası boyutunda bir meydan tasarlanmış. Adliyenin arsa alanının dörtte birini kaplayan meydan, iç mekandaki açık gri döşeme ve banklar ile donatılmış. Girişte bulunan örtü dışarıya taştığı kadar iç hacme de taşarak, iç mekan ile meydanı birbirine bağlıyor. Yapının girişi, çarpmaya karşı (araç ile) güvenlik nedeniyle zeminden yükseltilmiş olsa da, meydan bulunan düşük eğimli rampa, yaya erişilebilirliğini koruyarak, adliye ile kentli arasındaki engel hissiyatını en aza indiriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın