48° Nord Oteli

Fransa’nın Alsas Bölgesi’nde, Breitenbach kasabasında inşa edilen, Reiulf Ramstad Arkitekter ve ASP Architecture tarafından tasarlanan yapı, İskandinav geleneklerinden ilham alan; bölgenin yemek, doğa ve sağlık imkanlarını bir araya getiren bir eko-turizm oteli.

Geleneksel İskandinav kır evi hytte tipolojisini yeniden yorumlayan tasarımcılar, bir inziva ve doğa ile yeniden ilişki kurma mekanı tasarlamayı amaçlamış. Avrupa Natura 2000 ağında yer alan otel, koruma altındaki doğayı bozmayacak biçimde yerleştirilmeye çalışılmış.

Mimarlar, projenin iki kültür (Fransa ve İskandinavya), iki tutku (doğa ve mimari), iki adam (Emil Leroy ve Reiulf Ramstad) ve Breitenbach yerlilerinin heyecanlı ve destekli tutumu ile ortaya çıkan anlatıyor.

Projenin temel amacı, yalnızca bir konaklama alanı değil aynı zamanda bir yaşam alanı olan ve ziyaretçileri etrafındaki doğada duysal bir yolculuğa çıkaran bir yapı inşa etmek olmuş. Otel, bir hafta sonu bir araya gelmek, yemek yemek, veya Vosges vadisinde yürüyüşler yapmak üzere bölgeye gelenler için ziyaretçilere bir durak noktası olmayı amaçlıyor.

Mimarlar projenin, iki kültür (Fransa ve İskandinavya), iki tutku (doğa ve mimari), iki adam (Emil Leroy ve Reiulf Ramstad) ve Breitenbach yerlilerinin heyecanlı ve destekli tutumu ile ortaya çıktığını belirtiyor. Bu ikilikler tasarıma da yansımış. Basit ve net, İskandinav esintili mimariye sahip olmasına rağmen, çevre için yabancı olan bir biçime sahip. Yapı bu sayede, peyzajın içinde dingin, çevresine saygılı ancak yine de çarpıcı bir varlık oluşturuyor.

Norveç hytte usulü 14 kabinden oluşan otel yapıları, ağaçlar, çalılar ve yer örtücülerle kaplı bir bayıra yerleşirken manzara ve mahremiyet arasında denge kuruyor. Ayaklar üzerine kurulmuş kabinler gerektiğinde sökülüp yerleri değiştirilebiliyor ve koruma altındaki araziye asgari düzeyde değiyor.

Tüm hacimler, cephedeki geniş cam açıklıkları haricinde tümüyle, otel sahasının hemen karşısındaki tepede bulunan ağaçlardan elde edilmiş kestane ağacı ahşap malzeme ile kaplanmış. Tüm 14 yapı toplam 4 ayrı tipolojiye sahip. ‘Çim’ isimli kabinler, ana yapının etrafına yerleştirilmiş tek katlı, erişilebilir yapılar. İnce ve uzun ‘Ağaç’ ve ‘Sarmaşık’ kabinler hem dikey manzaralar ile panoramayı bir araya getiriyor. Son olarak, tepenin üstünde bulunan ‘Fjell’ (Norveççe: “dağ”) kabini, korunaklı bir dış mekana sahip.

Minimal ve rüstik iç mekanlar, açık renkli ahşap kaplı duvarlar ve yerine özel üretilmiş mobilyalar ile donatılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın