4. Ödül (SOUR Studio + Seoinn Design Group), International Design Competition for Incheon Geomdan Museum Library Cultural Complex

4. Ödül (SOUR Studio + Seoinn Design Group), International Design Competition for Incheon Geomdan Museum Library Cultural Complex

Güney Kore'nin Incheon şehrindeki yeni Geomdan Müze Kütüphane Kültür Kompleksi (GMLCC) için açılan uluslararası mimari tasarım yarışmasının kazananları geçtiğimiz günlerde açıklandı. SOUR liderliğindeki tasarım ekibi 4.'lük ödülünü kazandı.

Güney Kore’nin Incheon şehrindeki yeni Geomdan Müze Kütüphane Kültür Kompleksi (GMLCC) için açılan uluslararası mimari tasarım yarışmasının kazananları geçtiğimiz günlerde açıklandı.

Incheon Büyükşehir Belediyesi ile Toplu Konut ve Kent Geliştirme İdaresi, yeni Geomdan Müze Kütüphane Kültür Kompleksi için uluslararası bir yarışma düzenledi. Bu açık çağrıya dünya genelinden gönderilen 75 proje arasında yapılan değerlendirmede, SOUR ve Seoinn Tasarım Grubu, ikinci aşama değerlendirmeleri için uluslararası jüri önünde sunum yapmak üzere seçilen son 5 tasarım arasında yer aldı.

Sunumların ardından yapılan değerlendirme sonuçları, Incheon Büyükşehir Belediyesi ile Toplu Konut ve Kent Geliştirme idaresi tarafından, Güney Kore’nin Incheon şehrindeki Mimarlık ve Metropolitan Planlama Merkezi’nde düzenlenen törende duyuruldu. SOUR liderliğindeki tasarım ekibi 4. lük ödülünü kazandı.

Öneri, günğmğzde dünyanın içinde bulunduğu zor şartlarda, mimari form tasarımının, enerji ve iklim krizine getirilebilecek çözümlerin tam da merkezine oturması gerektiğini savunarak, mimarları tasarım önceliklerini yeniden düşünmeye davet ederken; bu bağlamda neler yapılabileceğine dair ilk örneği oluşturmaya çalışıyor.

Geomdan’ın yeni Arkeoloji Parkı içinde önerilen yapı, geleneksel Kore evlerinde görülen mekan organizasyonuna benzer şekilde, iç mekan ve dış mekanı birbiri içinde eriterek müze ve kütüphane programını simgesel bir yapı olarak öngörüyor. Yapının simgesel imgesini oluşturan çift cidarlı doğal iklimlendirme bacaları, içlerinde müzenin sergi mekanlarını barındıracak şekilde tasarlanırken, kütüphane mekanları lineer olarak göle bakan kuzey cepheye yerleşiyor. Bölgesel ölçekteki doğal peyzajın ve biyolojik çeşitliliğin devamını sağlayan ekolojik köprüler, yapının çatısını oluşturan yeşil örtü ile birbirine bağlanıyor.

“İklim ve enerji krizleri, küresel ekonomik buhran ve COVID-19 salgını, mimari tasarım alanındaki kriterlerimizi, seçimlerimizdeki önceliklerimizi ve yapım yöntemlerimizi yeniden değerlendirmek zorunda olduğumuzu işaret ediyor. Yapılı çevreye yönelik her türlü önerinin, ancak ve sadece, enerji ve kaynakların kullanımı, tedarik zinciri verimi ve karbon ayak izi ile ilgili çözümler üzerinden kurgulanması ve bu amaca yönelik olarak uygulanabilir çözümler sunması gerekmekte.

Bu düşüncelerle bakıldığında yapının tasarımıyla ilgili iki ana sorumuz vardı:

Sürdürülebilir nitelikli bir mimari, düşük teknoloji stratejilerini kullanarak (yeniden) keşfedilebilir mi? Gelecek şehirlerin yapımında, enerji yoğun teknolojilerin ve yüksek maliyetli inşaat tekniklerinin yerine geçebilecek ölçeklenebilir yöntemleri nasıl üretebiliriz?

Bu bağlamda, sembol yapı niteliğindeki bu projenin, simgesel estetiğini iklim stratejilerine göre şekillendirmek ve gerçekten sürdürülebilir bir mimari oluşturmak için tarihi yapılarda kullanılan düşük teknolojili yöntemleri yeniden keşfetmek için büyük bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Önerdiğimiz proje ile bu değişimin neye benzeyebileceğine dair bir fikir vermeyi amaçlıyoruz.”- İnanç Eray, SOUR.

Yeni Geomdan Müze Kütüphane Kültür kompleksi projesi, 180.000 kişiye ev sahipliği yapacak Geomdan bölgesinin, en büyük terk edilmiş alanlarından birinin dönüşümünü başlatmaya yardımcı olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın