4. Ödül, Denizli Ticaret Odası Hizmet Binası Davetli Mimari Proje Yarışması

Küp Tasarım Ofisi'nin Denizli Ticaret Odası Hizmet Binası Davetli Mimari Proje Yarışması'nda 4.'lük ödülü alan projesi.

Denizli özellikle tekstil sektörü olmak üzere, ihracata yönelik aktif ticaret ve sanayi gelişimi ile son yıllarda öne çıkan kentlerden biridir. Kentlerin hızla büyümesi merkez fonksiyonlarında da hızlı bir değişim ve dönüşüm yaratmıştır. Kentin vizyonu bu değişim ve dönüşüm ile gelişen kent anlayışı ile birlikte mekânsal örneklere ihtiyaç duymaktadır. Kent fikrinin oturabilmesi için öncelikle kent simgelerine ihtiyaç vardır.

Proje arazisi kentin İzmir – Denizli karayolu üzerinde yer almaktadır. Arazinin karayolu üzerinde yer alması yapılacak binanın kentin simgesi özelliğini taşıyacak olması açısından önemlidir. Kentin yükselen değerine ve vizyonuna referans verilebilecek bir yapı yapmak bu anlamda önemlidir.

Aynı zamanda bu alanda yer alan Denizli Ticaret Odası Hizmet Binası dışında yer alan Denizli Sanayi Odası Hizmet Binası ve daha sonra yapılması planlanan Denizli Ticaret Borsası Hizmet Binası, tasarımının çıkış noktasının belirlenmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Karayolu cephesine göre daha düşük yoğunlukta bulunan alanda yapılması planlanan Denizli Ticaret Odası Hizmet Binası, girişini diğer binalarla beraber kullanılacak yol cephesinden alacak şekilde tasarlanmıştır. Bu şekilde ayrı bir bina olmasına rağmen tüm alanda bir bütün aksın çalışması amaçlanmıştır. Ayrıca bu parselin güneyinde yer alan ve odalara ait olan bir diğer parsel, açık otopark olarak ayrıca önerilmiştir. Bu alandan, doğruca binaların giriş aksına bir yaya ulaşımı da öngörülmüştür.

Bina kütlesi arazi sınırlarını referans alacak şekilde planlanmış olup, özellikle belirlenen sınırların, mimari işlev ve estetik kaygılara cevap vermesi adına çalışmalar yapılmış, olabildiğince gün ışığını verimli kullanan bir mekânsal yerleşim, öncelikli tasarım kriterlerinden biri olarak belirlenmiştir.

Kafeterya alanı, zemin katta olup, dışarıdan kullanım direk sağlandığı gibi, içeriden de kontrollü olarak sirkülasyon sağlanmıştır. Ayrıca bu alan diyagramda da görüleceği gibi kendine has bir konumda düşünülüp, kütle ile entegrasyonu ve girişle yakınlığı göz önünde bulundurulmuştur. Bina genelinde, özellikle şeffaf ve açık ofisler ve mekanı zenginleştiren 3 kat yüksekliğinde galeri boşluğu, geniş ve ferah bir algı oluşturmak adına ön plana çıkarılmaya çalışılan unsurlar olarak eklenmiştir. 3 kat boyunca devam eden galeri boşluğu kütlesi en üst katta terasa dönüşüp, katın açık alan fonksiyonuna cevap vermesine olanak sağlamıştır.

İhtiyaç olan idari kapalı otopark, Denizli Sanayi Odası Hizmet Binası’nın karayoluna dik olarak planlanan ve uygulanan kapalı otopark alanının içinden bağlanarak çözülmüş olup mevcut alana geçiş değerlendirilmiştir.

Binanın tasarım süreci, öncelikle arsa koşulları, insan ulaşım aksı, diğer binaların konumu ve dili, kurumun işleyiş şeması ve alanların doğru bağlantılar ve mekan ilişkileri ile çözülecek şekilde gerçekleşmiştir.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın