3. Ödül, YTONG Stant Tasarımı Yarışması

Ytong, bilindiği gibi kum, kireç, su gibi yeryüzünde sınırsız miktarda bulunan maddelerden meydana gelmektedir.Bu maddelerin içerisine %5-10 arasında çimento katılıp, aradaki gözeneklerin oluşması için de alüminyum tozu eklenmektedir.

Ytong’un genel özelliklerinden bahsedilecek olunursa; kolay uygulanabiliyor oluşu, geri dönüşümü kolay olması sebebiyle ve uygulaması düşük enerji gerektirdiğinden aynı zamanda işlenmesi doğaya ve insanlara zarar vermediğinden ekolojik bir malzemedir.

Ytong’un hem yukarıda sözü edilen özelliklerini sağlayan bunun dışında neme karşı dayanımı, hafif bir malzeme oluşu, ısı yalıtımı vb. birçok özelliği meydana getiren aslında YTONG’U YTONG yapan; bünyesinde bulunan milyonlarca gözeneklerdir.

Ytong fuar standının tasarımı da malzemenin bu en önemli özelliği olan gözeneklere dayanmaktadır. Tasarım esasında Ytong’un kavramsal olarak oluşum sürecinden oluşmaktadır. Bu süreci oluşturan ise Ytong’un gözenekleridir. Proje öncelikle farklı iki alandan oluşan bu standın hem fonksiyonel hem de tasarım bazında nasıl bir ilişki içinde olması gerektiği düşünülmüştür. Çözüm olarak;gözeneklere bağlı kalınarak bir diyagram oluşturulmuştur. Bu diyagram; gözeneklerin yer yer mimari fonksiyonlara hizmet ettiği yer yer malzemenin oluşum sürecini kavramsal bir şekilde anlatan bir öğe durumundadır. En büyük gözenekler standın en önemli fonksiyonu olan sergileme alanlarını oluşturur. Bu alanda sergileme alanını sirkülasyon alanından ayıran zemin kaplamasının farklılaşmasıdır. Sirkülasyon alanının rengi beyaz sergileme ise hem malzemenin renginden hem de işlevsel olarak mekanlar ayrıldığından koyu renkle ifade edilmiştir. Malzemenin başka bir özelliği olan hafifliği baz alınarak sol yan duvar ve üst örtü hem gözeneklerin kolay uygulanabilmesi için hem de görsel olarak gözenekleri en iyi şekilde ifade ettiği düşünülerek membran yapı malzemesi kullanılmıştır. Kavramsal olarak bu yol izlendikten sonra gözenekler git gide küçülerek Ytong’un kendisine dönüşmektedir. Sağ yan duvarda kullanılan ve taşıyıcı olan donatılı yatay duvar blokları ve bundan sonraki alanlar ziyaretçilerin birebir yerinde görebildikleri malzemenin hem uygulanarak sergilendiği hem de Ytong fuar standının fonksiyonel işlevlerini yerine getiren deneysel alanları oluşturmaktadır.

Cephelerde; Ytong duvar blokları, döşeme ve çatı plakları, yalıtım plakları, Ytong dış cephe ve iç cephe sıvalarının birleşim detayları ve malzemenin ara kesitlerinin vurgulanması tasarımın en önemli özelliklerinden birini oluşturmaktadır. Aynı zamanda kavramsal olarak bu süreci anlatan yer yer membran yapı malzemesinin taşıyıcısı konumunda bulunan yer yer cephelerde Ytong’un arakesitlerini adeta bir alt çizgi görevi görerek vurgulayan çelik bir hat düşünülmüştür. Bu iki alan arasındaki geçiş bu mekanlara girişi sağlayan bir hol olarak düşünülmüştür. Sergileme ve deneysel alanlar dediğimiz bu iki bölüm asma kat ile birbirine bağlanmıştır. Deneysel (demo) alanlar asma kat ile sergileme alanına üstten bağlanan bu alan görüşme alanı olarak düşünülmüştür. Ytong hakkında detaylı bilgi almak isteyen ziyaretçilerin; sergilenen ürünleri detaylı bir şekilde görebilmeleri amaçlanmış aynı zamanda zemin tasarımsal olarak tamamen kendini sergileyen bir alan olarak düşünüldüğünden asma kat bu fonksiyona ayrılmıştır. Servis alanı ise buraya hizmet edilmesi geriktiği düşünüldüğünden asma katta ana mekana geçişi sağlayan holde düşünülmütür.

Asma katta bulunan cam korkuluklar, Ytong sarısı kullanılarak ve gözenekleri simgeleyen siyah halkalar kullanılarak YTONG yazısını oluşturmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın