3. Ödül, Uşak Şehirlerarası Otobüs Terminal Kompleksi Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması

“durak: kısa bir süre konaklanacak durulacak yer”

Uşak Terminal Yapısı birçok önemli güzergâhın ortasında yer alacağına göre tam da bu olmalı belki…

Buradan hareketle yapıyı ve yarı açık alanları tanımlayan ve örten bütünsel strüktürün “durak” la benzeşim kurması amaçlanabilir mi?

Kentlinin kullanacağı gerçek duraklar (otobüs, dolmuş vs.) yine yol kenarında, terminal yapısı ile arasında bir ‘güzergâh’ tanımlamakta ve bir ‘aralık’ oluşturmaktadır. Bu alan, istimlak edilecek alanın var olan-olabilecek potansiyellerinin kullanılabilir olması için bir ara yüz gibi davranacak, orta ve ileri vadede rekreatif ya da yapısal kullanımlara erişimi sağlayacaktır. Yoğunlukla sert zemin içeren alan, belirli kamusal aktivitelere ev sahipliği yapabileceği gibi ileride burada oluşabilecek farklı kullanımlar için dönüştürülebilir durumdadır.

Terminal yapısı ise ‘aralığın’ ve ‘bütünsel strüktürün’ sonunda kentli için şeffaf ve erişilebilirdir. Strüktürün altında yine görece bütünsel mekânlar oluşması amaçlanmaktadır. Yapıda transit ve giden yolcu peronları ile gelen ve çevre iller terminali peronlarının ayrı kotta düzenlenmesi, alanın topoğrafyasından gelen zorunluluklar-avantajların değerlendirilmesi ve programatik ayrışmanın sağlanabilmesi amaçlıdır. Gelen-giden yolcu ve araçlar arası trafiğin çakışmaması önemsenmiştir, yapısal gereksinimler ve araç park-yolları arazideki doğal eğime göre kademelendirilmiştir.

Dış mekân ve iç mekân arasındaki ayrımın sadece şeffaf ve gerektiğinde (iklimsel durumun uygun olduğu ilkbahar ve yaz aylarında) açılabilen cam malzemelerle sağlanması; hem sınırların -duraklarda olduğu gibi-azaltılmasına hem de doğal iklimlendirme elde edilmesine önayak olacaktır. Ayrıca strüktürün terminal yapısının üzerine geldiği kısımlarda da yine şeffaf, yarı şeffaf, dolu, açılabilen-kapanabilen yapı elemanları tercih edilecektir.

Bütünsel strüktür haricinde gereken alanlar için ( servis durakları, park etmiş araçlar benzin istasyonu, açık alan içindeki dinlenme bölümleri vb. üstü) gölgelendirme, tanımlama gibi amaçlarla -benzer üretim şekliyle üretilmiş- görece küçük boyutlarda örtüler kullanıldığı gibi, ileri vade de hem bu hem de istimlak edilecek alandaki gereksinimlere cevap verecek şekilde kullanılabilecektir.

Etiketler

Bir yanıt yazın