3. Ödül, Retreat Center Design Competition – 2023

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü tasarım atölyelerinden Atölye DüşleDüşün öğrencileri Firdevs Aydın, Hakan Koç, Mert Tunay ve Tuğçe Sena Özdemir Archiol tarafından düzenlenen Retreat Center Design Competition – 2023'de üçüncülük ödülü aldı. Gazi Üniversitesi mimari tasarım atölyesi Atölye DüşleDüşün’ün ”Seç&Yarış” teması kapsamında yapılan projede Prof.Dr. Pınar Dinç Kalaycı (koordinatör), Doç.Dr. Can Güngör, Ögr. Gör. Hamiyet Gökmen Balcı ve Arş. Gör. Gizem Özkan Üstün ile birlikte çalışıldı.

THE COCOON

Bu yarışma yapılı çevrenin mekanlarını ve bunun insan zihni ve davranışı üzerindeki iyileştirici etkisini anlamayı amaçlamaktadır.Bizlerde bu sebeple yakın zamanda ülkemizde yaşanmış Kahramanmaraş depremi, olası yeni deprem felaketinin etkileri ve insanların psikolojik sorunlarını dikkate alarak bir inziva merkezi tasarlanması amaçladık. Bu inziva merkezini tasarlarken, yarışmanın beklediği ilginç yer seçimini için ülkemizde olası deprem bölgesi olarak görülen ve insan yoğunluğunun en yüksek olduğu İstanbul’u seçmeye karar verdik.

Proje Raporu:

İstanbul’un kent belliği merkezlerinden biri olan, kalabalık ve tarihi dokudan oluşan İstiklal Caddesi projenin konumu olarak belirlenmiştir. Şehrin en ünlü caddelerinden birisi olan İstiklal Caddesi; birçok han, ticari alan ve konsolosluk binasını içinde bulundurduğu gibi tarihi Taksim tramvay hattı üzerindedir.

Şimdiye kadar yapılan çoğu inziva merkezi projesinin aksine, yoğunluktan ve sıkışıklıktan kaçmak yerine bu sorunun üzerine giderek insanların inziva ile buluşmasını sağlamak amaçlanıldı. İstiklal Caddesi’ndeki kaostan, sıkışıklık, ve yoğunluk içerisinden onları huzurlu bir yolculuğa davet eden bir inziva merkezi tasarlanıldı.

Yapının biçimi belirlenirken bağlama bağlı kalınmıştır. Narmanlı Han ve Terzi Han‘ın kat yükseklikleri dikkate alınarak kademeli bir üç boyut oluşturulmuştur. Bu kademe yapının kendi içerisine de akmaktadır. Yapı, servis birimlerinin bulunduğu çekirdekten ve hareketli kozalardan oluşmaktadır.

İnzivanın temel anlamındaki içe çekilme- kendine yönelme kavramları koza metaforu ile ele alınmıştır. Koza içinde olma evresinde insanın dış dünyadan uzaklaşıp iyileşme sürecine girmesi hedeflenmiştir. Kozalar, teknolojiyi kullanarak kişinin isteğine göre değişen işlevleriyle insanlara alternatifler sunan mekanlar olarak düşünülmüştür.

Kullanıcılar İstiklal Caddesi’nin karmaşasından ve kalabalığından sıyrılıp, sıkışıklığın içerisinde tasarlanmış olan The Cocoon ile tanışmaktadır. Yapının içini deneyimlerken, düşeyde hareket eden kozalar ile karşılaşmaktadırlar. Kullanıcılar tercih ettikleri kozanın hareketi ile inzivaya çekilmektedirler. Dijital terapi kozaları bireysel keşif yolculuğuna çıkma fırsatı sunmaktadır. Online ve yüz yüze terapi seanslarında ise uzman eşliğinde terapi gerçekleştirilir. Son katta bulunan teras ile şehri ve istiklal caddesini farklı bir göz ile deneyimlemesi amaçlanmaktadır.

Alan içerisinde bir ahşap ormanı oluşturularak doğaya referansta bulunulmuştur. Modern ahşap strüktürler ile doğal ve çağdaş unsurların birleştiği bu evrensel mimari yaklaşım, merkeze karakteristik bir atmosfer kazandırmaktadır.

Alan içerisinde yeşil ve suyun bir arada bulunduğu bir duvar kurgulanmıştır. Duvar bulunduğu akslar arasında kademelendirilerek kendi içerisinde bir orman algısı oluşturmaktadır. Mekânın atmosferine ve hava akışına katkıda bulunmaktadır. Bu kurgulanan duvar ile mekânın iyileştirici gücüne de katkı sağlanmıştır.

Bütün olarak bakıldığında proje, İstiklal Caddesi’ndeki kaos, sıkışıklık ve yoğunluk içerisindeki bireyleri bünyesine alarak gerçekleştirdiği mekansal deneyimler ile onları huzurlu bir serüvene sürükleyecek bir inziva merkezi olmuştur.

“Gazi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Atölye DüşleDüşün proje yürütücüleri kıymetli hocalarımız projede Prof.Dr. Pınar Dinç Kalaycı (koordinatör), Doç.Dr. Can Güngör, Ögr. Gör. Hamiyet Gökmen Balcı ve Arş. Gör. Gizem Özkan Üstün’e destekleri için teşekkürü borç biliriz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın