3. Ödül, Borusan Neşe Fabrikası Mimari Proje Yarışması

VAZİYET

Sanayi bölgelerinin tekil ve monoton durumunu kıran, bu bölgelerdeki yapıların kimliklerini görsel ve estetik açıdan yeniden tanımlama fırsatı yaratan bir tasarım yaklaşımı hedeflenmiştir.

Kentten kopuk bir şekilde ve boşluk içinde gelişen sanayi bölgesindeki bağlam yokluğu, bölge içinde tasarlanan birleştirici bir yeşil alan örgüsü ile tanımlanmıştır. Bu örgü, kreş yapısı dokusundan türemiş olup, çok amaçlı mekan odağından gradient olarak, oyun bahçeleri, komşu park ve civar parklara doğru yayılmaktadır.

TASARIM YAKLAŞIMI

Tasarıma, bölgenin bağlamsal gelişimine öncülük edecek, yenilikçi bir kurgu ile fonksiyonel ve ekonomik ihtiyaçları da karşılayacak bir perspektif ile yaklaşıldı.
Kullanılmış yük konteynerları kullanılarak oluşturulan yapıda, tasarıma sürdürülebilir ve yenilikçi bir bakış açısı getirilmeye çalışılmıştır.

Konteyner birimlerinin pratikliği, kolay taşınabilirliği, rahat ve uygun fiyatlarla ulaşılabilirliği ve aynı zamanda sanayi bölgesi bağlamına uyumluluğu, yapı tasarım yaklaşımında en etken kararlar olmuştur.

Borusan Holding’in hayata geçirdiği bu projede, Borusan Lojistik hizmetlerinden ve kaynaklarından da yararlanarak, limanlarda bekleyen konteynerları geri dönüşümle hayata katmak projenin çıkış noktasını oluşturmuştur. Konteyner boyutlarından yola çıkılarak oluşturulan integral grid ile tüm alanda ve yakın çevresinde de hissedilebilir bir dokunun tasarımına altlık sunulmuş, organize sanayi bölgesi bağlamına üst bir bütünleme katılmaya çalışmıştır. Bu grid, konteyner modüllerini birleştirici bir düzen oluştururken, esnek yapısı ile yapısal bağlamda tipoloji çeşitliliğine taban olmakta ve 10 farklı ilde tasarım ilkelerini belirlemektedir.

Hızlı ve kolay inşa süreci, çeşitli iklimsel bölgelerde yapılacak olan bu yapılara pratiklik sağlamakta, çelik alt yapısı ise deprem dayanımında avantaj olmaktadır.

MODÜLLER VE ÜST ÖRTÜ

Modül oluşumları, 3-6 yaş sınıfları, 0-2 yaş sınıfları, atölyeler, yönetim birimleri ve servis birimleri olarak gruplandırılmıştır. Sınıf modülleri, ihtiyaç alanları düşünülerek yapılanmış olup, modülü oluşturan konteynır birimlerinin birleşimlerindeki çeşitlilikten de yararlanarak, oyun avluları ve oyun terasları gibi ara mekanlar ortaya çıkarılmıştır. Tüm bu modülleri bağlayıcı üst örtü, sınıf birimlerine oyun avluları ve çok amaçlı mekanlarla bağlanmakta, dış mekanlara da oyun terasları ve çeşitli aktivitelerle yayılmaktadır. Yapı çeşitlenmesini gerektiren durumlarda ise bu örtü mekanlarla birlikte büyüyüp küçülebilen bir esnekliğe sahiptir. Üst örtünün gridal örgü yapısı, doluluk, boşluk ve renklerle çeşitlendirilmiş, ortada yer alan bu etkinlik allesinin bütüncüllüğüne fiziksel ve görsel deneyim farklılıkları katmıştır.

İÇ MEKAN DÖNÜŞÜM VE ETKİLEŞİMLERİ

Modülleri oluşturan konteyner birimlerinin cepheleri iç mekanda çocukların gelişimine ve eğlenmelerine katkıda bulunacak interaktif yüzeylere dönüşebilmektedir. Bazı iç cepheler çizim ve resim için ayrılırken bazılarında şekil çalışmaları yapılabilmektedir. Buna ek olarak konteyner duvarının çelik yapısı magnetik oyuncakların da entegrasyonunu sağlamaktadır.

Çok amaçlı salonun ortak oyun fonksiyonuna ek olarak etkinlik zamanlarında velilerin katılımı düşünülerek bir izleme platformu oluşturulmuştur. Hareketli duvar sayesinde sahne tanımlanabilmektedir. Yemekhane birimi çok amaçlı alandan hareketli duvar ile ayrılmıştır. Gösteri günlerinde duvar hareketleri ile mekan bütüncül bir etkinlik alanına dönüşmektedir.

Yaz aylarında avlular tamamen açılarak doğal havalandırmaya olanak vermektedirler. Ayrıca bu avlular çok amaçlı alan ile de bu sayede birleşebilmektedirler.

ENERJİ ETKİN TASARIM

Yapının iklimlendirme yaklaşımında doğal havalandırmaya gidilmiş, enerji kullanımında da yenilenebilir enerji kullanımı tutumu benimsenmiştir. Üst örtü, mekana kattığı görsel zenginliğin yanı sıra, renkli fotovoltaik panellerle de yüzeylere katman olarak eklemlenmiştir.
Geri dönüşümlü sınıf mekanları ve güneş enerjisinden beslenen üst örtü katmanı ile sürdürülebilirlik ve yenilenebilirlik temasının hakim olduğu yapıda, çocukların bu kavramları benimsemesi amaçlanmış, gelişim hazırlıklarını tamamladıkları hayatlarının bu evresinde, mekanlarda bu temaları fiziksel ve görsel olarak hissetmeleri sağlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın