3. Mansiyon, TESKİ Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

YENİ BİR KENT MERKEZİ

Teski Binası için düşünülen proje arsası, Tekirdağ ili, Süleymanpaşa İlçesi, Gündoğdu mahallesi sınırlarında yer almaktadır. Proje alanı incelendiğinde bölge olarak mevcut şehir merkezine yakın bir konumda, marmara denizine ve kente yukarıdan bakan, manzaraya hakim bir konumu bulunmaktadır. Proje alanı genel olarak bakıldığında YENİ KENT MERKEZİ olarak planlammıştır. Yeni Belediye Binası, Kültür Merkezi Proje Alanı ile beraber düşünüldüğünde bu anlamda kent merkezi olarak insanların vakit geçirebileceği alanların düşünülmesi ve projelerin bir bütün olarak tasarlanması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Kentsel Tasarım Master Planı ile içetisinde rekreasyon alanları, park, yeşil alan, rekreasyon ve aktivite alanları ile kent yaşantısı iiçerisnde yeni bir nefes alma alanı olacağı düşünülmektedir. Bu veriler doğrultusunda oldukça zengin bir kamusal alan oluşturma potansiyeline sahiptir.

TESKİ BİNASI işlevsel olarak ve verdiği hizmet açısından kentli ile kısıtlı bir ilişki oluşturmaktadır. Bu doğrultuda, bu ilişkinin artırılması, Teski binasının şehir içerisinde bulunan bir kamu binası olarak daha anlamlı bir yapı olabilmesi için çevresel verilerin mimari ve topografik dengelerinin kullanarak farklı bir işlevselliğe dönüşmesi gerekmektedir. Bu işlevsellik yeni kent merkezi olarak adlandırılan bu bölgede oluşturulan kentsel bir dolaşım aksının oluşturuşması ile mümkün olabilir. Bu aksın veya omurganın yeni belediye binası ve önündeki meydan ve yeşil alandan başlayarak kültür merkezi ne ve buradan da Teskii binasına uzanması planlanmışitır. Bu omurganın teski binasının çatısında devam edebilmesi, yapının sadece teski içerisinde işlem yapan insanlar için olmasının çok ötesinde günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olmasını sağlamaktadır.

Kente kazandırılan bu binayı yaparken aslında hem şehre tepeden bakmasına imkan verecek bir yapı olması sağlanmaktadır. Bu bina Kültür Merkezi Yapısı ile beraber düşünülmüştür. İki bina arasında oluşturulan Kültür Meydanı içerisinde sosyal ve Kültürel aktiviteleri de barındıran aynı zaman da Kültür, Sanat ve Rekreasyon aktivitelerini de barındırabilecek bir KENTSEL ETKİLEŞİM ALANI olarak planlanmıştır. Burası kentin gelecekte planlanan dönüşümünde ana bir omurga görevi görebilir. Bu bölge içinde kalan proje alanı ve yakın çevresi KENT MERKEZİNE dönüşecek ve yeni bir KENT PARKI olarak tasarlanacaktır.

Bina halkın hem çevresinde ve hem de orta avlusunda vakit geçirebileceği, aynı zamanda çatısında da dolaşabileceği bir TERAS PARK OLARAK düşünülmülştür. Bina Sürdürülebilir bir yapı olarak tasarlanmıştır. Yağmur suyu toplama kanalları ile tüm yeşil alanın sulamasını yapabilecek, gerektiğinde Teski binasının ıslak hacimlerinde kullanılan suyun dönüştürülmesi ve tekrar kullanılması için gerekli yapı oluşturulacaktır. Kültür Meydanı Belli günlerde Pazar Yeri ede olabileceği gibi aynı zamanda toplantı, konser, vb sosyal aktivitelere müsait kent için alternatif bir lokasyon olacaktır.

KENT PARKI VE REKREASYON ALANI olarak düzenlene bu alan kentsel anlamda gelişmeye elverişli, şehrin yeni mimari yüzünün oluşabileceği önemli bir potansiyele sahiptir. Teski binası ve çevresi bu bölgenin ileride Sosyal ve kültürel anlamda gelişimine ön ayak olacatır. Bu doğrultuda şehirden daha fazla insanın geleceği yeni bir merkez olacağı da anlaşılabilir. Yakın çevrede yeşil alanlar da dikkat çekecek kadarı mevcu olup, göğüs hastalıkları hastanesi, fuar alanı bunlardan iki tanesi olarak dikkat çekmektedir.

TESKİ BİNASI

Bina tasarımında yapının bu bölgeye katacağı kalıcı bir değer olması, çevrenin gerek kentsel yaşama katkısı ve gerekse de kullanıcıların kolayca ve keyifli bir şekilde hizmet alabilecekleri bir bina olması öncelikli olarak ele alınmıştır. TESKİ Binası genel olarak KENT PARKININ ve KÜLTÜR AVLUSUNUN DOĞAL BİR UZANTISI OLARAK TASARLANMIŞTIR. Projeye Büyükşehir Belediye Parkı tarafından yaklaşımda Rampa olarak ziyaretçileri karşılayan bir yapı, parkın doğal bir uzantısı olarak tasarlanmıştır. Bu rampa, park tarafından gelen ziyaretçilere alternatif bir tecrube yaratmakta, kente yukarıdan bakan en önemli alanlaran birini oluşturmaktadır. Burası aynı zamanda bir etkinlik terası olabilecek şekilde tasarlanmış bir KAMUSAL ALAN olarak düşünülmelidir.

Bölgedeki gelişim de göz önünde bulundurulduğunda mimari olarak örnek teşkil edecek ve referans oluşturan bir yapı olması beklenmektedir. Bina mutlaka simgesel bir kimlik oluşturmalı fakat Fonksiyonellik, Erişilebilirlik, Sürdürülebilir Teknoloji ve Tasarım yaklaşımlarını göz önünde tutan bir mimari olması öncelik taşımaktadır.

Açık alanlar ile bina ilişkisi projenin temel presnsiplerinden biridir. Bu doğrultuda projenin gerek rampa üstünde ve gerekse de ön meydanında çok farklı SOSYAL ETKİLEŞİM ALANLARI planlanmıştır. Projenin Plan şeması avlulu bir plan tipidir. Bu avlu içinde alt kısımlara gün ışığı sağlayan bir ışıklık ve büyük bir su öğesi bulunmaktadır.

Binanın ön tarafı 0.00 (+125) kotunda Soğancılar Caddesi tarafı Teski Meydanı olarak planlanmış buradan A BLOK (RAMPA BİNASI) ana girişi öngörülmüştür. Ana girişte genel olarak vezne sistemleri bulunan, halkın daha çok işlerini halledebileceği hizmet birimleri planlanmıştır. Bu alan binanın diğer taraflarına ulşaşılabilecek ana giriş alanı olarak düşünülmüştür.

+9.00 kotunda (+134) İÇ BAHÇE / ORTA BAHÇE alanı da sosyal etkileşim alanı veya ETKİNLİK AVLUSU olarak planlanmıştır. Bu alanda binanın diğer sosyal alanları da planlanmıştır. Bunlar YEMEKHANE ve KONFERANS SALONU alanlarıdır. Tüm bu sosyal toplanma alanları orta bahçeye açılmaktadır. Bu alan tamamen açılabilen cam panellerle ETKİNLİK AVLUSU ile bütünleşmesi, gerekli zamanlarda farklı aktivitelere ev sahipliği yapması planlanmıştır.

+13.50 kotunda (+138.50) bir üst kot olup bu alan KÜLTÜR MEYDANI olarak düşünülmüştür. Bu alandan binanın yükselen B BLOK (OFİS) yapısına giriş verilmiştir. Bu kottan itibaren 9 katlı bir ofis yapısı olarak planlanmıştır. Kültür Meydanı Kültür Merkezi ile bir bütünlük içerisinde çalışmakta olup bu alan ileride yapılacak Kültür Merkezi için bir referans oluştırmaktadır. Kültür merkezinden Büyükşehir Belediye Binasına geçiş öngörülmüş tüm bu kamusal binaların bağlantısı ve bir bütünlük içinde çalışması öngörülmüştür.

Rampa binasında kullanılan malzemeler genel olarak bölgesel doğal malzemeler olarak düşünülmüştür. Teski Binası, Kültür avlusu ve belediye parkın bir uzantısı olarak düşünüldüğü için binanın üst tarafı doğal taş ve yeşil alanlardan oluşmaktadır. Binanın cephesinde de aynı şekilde doğal taş kaplama ve dikey metal paneller bulunmaktadır. Cephedeki cam yırtıklarının önünde tüm cepheye genel karakteristiğini verecek olan dikey metal paneller kullanılmıştır.

B blok ofis binasın da daha çok yatay Giydirme Cam Cephe sistemi kullanılmıştır. Binanın Ofis kütlesi cephesinde yapıya ana karakteristik özelliği veren doğal taş spandrel hizalarında kullanılmış olup a blok rampa yapısının bir uzantısı olarak düşünülmüştür.

Cephe tasarımı Ofis alanlarına maksimum gün ışığı sağlanmakla beraber enerji verimliliği açısından yatay bant pencereler kullanılması sayesinde soğutma sisteminin ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın