1. Ödül, Mimarlar Odası Denizli Şube Binası Yarışması

Şehrin merkezinde yer alan Mimarlar Odası Denizli Şubesi Hizmet Binası için düşünülen arsa, biçim ve yolun açısından kaynaklı olarak, binanın yol aksından algılanmasına olanak sağlamaktadır. Bu karardan yola çıkarak, binayı tasarlarken, arsanın şekline uyulmuş ve yönlenmenin sağlanmasına dikkat edilmiştir. Ayrıca bina batı güneşinden en az zarar görecek şekilde yönlendirilmiş, doğal ışık ve ısıdan olabildiğince faydalanması için şeffaf yüzeyler doğu ve güney doğuya doğru oluşturulmuştur.

Kütlesel olarak da karşılama algısının yaratılması, binanın yine kütle bazında geniş ve bir o kadar yüksek şeffaf bir yüzeyle, dış mekanla bütünleşmesi gereği öngörülmüştür. Ayrıca bu şekilde, gerek asma kattın gerekse 1.kattın hem bina girişini hem de dış mekanı algılaması düşünülmüş, tüm katların daha ferah bir mekana dönüşmesi amaçlanmıştır.

Binanın batı cephesi genel olarak sağır düşünülmüş, Yüzeyde oluşturulan ince oyuklarla içeriye düşecek batı güneşinin hem oldukça zayıf hem de etkili bir mekan görüntüsünü sağlaması ve iç mekanın zenginleşmesi amaçlanmıştır.

Bina girişinde, bina tavanına kadar çıkan galeri boşluğunun giriş ve karşılamaya zenginlik vermesi amaçlanmış, oluşan yoğun kalabalıklarda oluşabilecek basık ve havasız ortamın da bu şekilde çözülebileceği düşünülmüştür. Girişin karşısındaki güvenlik ve danışma aynı zamanda üst katlara çıkışı kontrol etmek ve kokteyl ve sergi ya da  eğitim salonlarına gidişleri kontrol altında tutacak şekilde düşünülmüştür. Zemin katta düşünülen kokteyl ve sergi salonunun arka cepheye bakan kısmı, gerekli zamanlarda arka bahçe kullanımına da açılacak şekilde tasarlanmıştır. Herhangi bir kokteyl ya da serginin olmadığı zamanlarda, arka bahçeye bakan mekan katlanır malzemelerle ayrılıp, aynı zamanda bir eğitim salonuna dönüşebilmektedir. Eğitim salonu bu şekilde binanın önünde yer alan yoldan arıtılmış, sesten ve olası sirkülasyondan arıtılmıştır.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak tasarlanan binanın, mimarların şubede yaptıkları işlemler ve görüştükleri personel ve mekanlara göre  kullanım yoğunluğu düşünülmüş olup, sirkülasyon alanlarının kolay ulaşılabilir olmaları, bu isteklere cevap verebilmektedir.

Mimarların evrak işleri, tahsilat ve mesleki denetim işlerinin aynı yerde çözülmesi düşünülmüş, İşleyişe hız katmak ve aynı zamanda kütüphane kullanımının da verimini sağlamak açısından aynı yerde asma katta tasarlanmıştır.

Binanın en üst katı Başkanlık ve yönetim toplantı katı olarak tasarlanmıştır. Bu şekilde başkan ve yönetim kurulu toplantı salonu katının, diğer tüm sirkülasyondan arıtılması amaçlanmıştır.

Bina bodrumunda düşünülen Konferans Salonu 102 kişilik olup, ışık ve ses için mekanlar içermektedir.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Hizmet Binası

TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi Hizmet Binası Bölgesel Mimari Proje Yarışması

Etiketler

Bir yanıt yazın