2226 Lingenau

Baumschlager Eberle Architekten tarafından tasarlanan tedavi merkezi, Avusturya Lingenau’da bulunuyor.

Projeye başlarken mimarlar, yerel halk ve yerel yönetim yeni yapılacak binanın, Lingenau’da halihazırda bulunan apartmanlara benzer, tekil, yerel yapım tekniklerini kullanan ancak geleceğe bakan bir yapı olması konusunda anlaşmış.

Ahşap şıngıl giydirme cephe ve cephenin boyunca devam eden pencere üstü korniş ile 2226 binası, tipik ve geleneksel bir yapı gibi gözüküyor. Ancak tasarımcıların nihai amacı geleneklere öykünen bir yapı üretmekten ziyade, hassasiyet, mukavemet ve fazlalıktan kaçınmak gibi geleneksel yapım teknikleri ve nitelikleri geleceğe taşımak olmuş.

Bambaşka bağlam, coğrafya ve iklimlerde, yüksek teknoloji kullanmadan enerji etkin yapılar üretmek konusunda uzmanlaşan Baumschlager Eberle Architekten, tecrübelerini 2226 binasına da yansıtmış. Nitekim yapı ismini bir kapı numarasından değil, yıl boyunca 22 ila 26 °C iç mekan sıcaklığını koruyabilme özelliğinden alıyor. Tek ısı kaynağı içinde bulunan insanlar ve onların kullandığı bilgisayar, fotokopi ve kahve makinesi gibi araçlar olan yapı, yıl boyu sahip olduğu ısı istikrarını kalın duvarlarına borçlu. 2226 Lingenau, duruma göre 38 cm kalınlığında taşıyıcı veya taşıyıcı olmayan ama yine 38 cm kalınlığında yalıtıcı duvarlara sahip.

Pasif ısı koruma sisteminin yanı sıra yapıda akıllı bir havalandırma sistemi mevcut. Yüksek tavanlı ve Fransız pencereli odalarda bulunan cam paneller, havadaki karbondioksit miktarı belli bir düzeyin üstüne çıktığında kendiliğinden açılıyor ve yaz aylarında geceleri yine otomatik açılarak iç mekandaki ısıyı ve nemi düşürüyor. Tüm havalandırma sistemi istenildiğinde elle de kontrol edilebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın