2. Ödül (Profesyonel Kategori), Yapı Tasarım Yarışması 2023: Kamusal Alanda Bir Arada

2. Ödül (Profesyonel Kategori), Yapı Tasarım Yarışması 2023: Kamusal Alanda Bir Arada

Yadigar Esin Esen'in "Yapı Tasarım Yarışması 2023: Kamusal Alanda Bir Arada" için hazırladığı proje ikincilik ödülünü kazandı.

Proje Raporu:

Açık Meclis

Antakya

Asi nehrinin iki yakasında kurulan Antakya’nın fiziksel karakteri, tarihi ve kültürel derinliğinin yanı sıra kentin somut olmayan değerleri ile de şekilleniyor. Kültürler arasılığın ve bir arada olmanın meydana getirdiği şehrin bu özelliğini yeniden ele almak, aidiyetin ve diyaloğun yollarını aramak bu tasarımın ana amacı oldu.

Meclis Binası

Bu sebeple, kentin Köprübaşı olarak da anılan Cumhuriyet Meydanı’nda, Asi Nehri’nin batı kıyısında yer alan; eski ve yeni Antakya’nın buluşma noktası olan; 1938-1939 yılları arasında Hatay’ın geleceğinin şekillendiği toplantıların yapıldığı ve 6 Şubat Depremi ile büyük zarar gören Hatay Meclis Binası’nın yeri bu proje için seçildi.

Yapılış tarihi ile ilgili farklı bilgiler olsa da, binanın 1927 yılı civarında, Fransız mimar Leon Benjuda tarafından sinema olarak tasarlandığı biliniyor. Yaklaşık 8 yıl Empire Sineması olarak hizmet veren bina, Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma sürecinde ihtiyaç duyulması sebebiyle Meclis olarak kullanılıyor.

Bir araya gelmeyi simgeleyen Meclis’in kent hafızasındaki manevi yeri, onu bir buluşma ve tartışma mekanı olarak anlamlı kılıyor.

Geçici Açık Meclis

Açık Meclis Projesi, 6 Şubat 2023 depremleri sonrası özellikle ihtiyaç duyulan katılımcı ve paylaşımcı bir platform yaratarak deprem sonrası oluşan sorunların tartışıldığı ve çözümlerinin arandığı bir açık zemin oluşturmayı hedeflemekte. Bu bağlamda proje, Hataylıların kentin silinen geçmişi ve tasarlanacak geleceği için yeniden bir araya gelmeleri, tartışmaları ve örgütlenmeleri için geçici bir alan olarak var oluyor; yarattığı dayanışma ve diyalog ortamı ile yerel halkın kentleri ile yeniden bağ kurmasına katkı sağlıyor.

Açık Platform

Açık Meclis, iki parçadan oluşuyor. İlki, farklı kotlarda ve alanlarda kullanım yüzeyleri oluşturan platform. Bu platformun geçmişte hemşehrileri bir arada tutan mekanların izleri üzerinde, kentin ve kentlilerin iyileşmesi için yapılabilecek tüm toplanma eylemlerinin de ev sahipliğini yapması öngörülüyor. Bu alan ayrıca, gösterilerin ve basın açıklamalarının, protestoların, tartışmaların, konser ve performansların mekanı olduğu kadar, gündelik hayatın bir parçası olmayı da hedefliyor.

Açık Platform bölümünün geri dönüştürülmüş beton agregası kullanılarak imal edilmesi planlanıyor. Beton agregasının deprem sonrası yıkılan yapıların hafriyatından temin edilebileceği, böylece inşaat atıklarının kapladığı alanın ve doğaya verdiği zararın azaltılabileceği düşünülmekte. Geri dönüştürülmüş agrega kullanımı; daha az doğal kaynak kullanımına, yeni imalatların yarattığı karbon üretiminin ve taşıma maliyetlerinin azaltılmasına da katkı sağlıyor.

Yükseltilmiş Geçirgen Duvar

Yapının diğer parçası da, meclis alanını çevreleyen ve meclisin simgeselliğini vurgulayan yükseltilmiş geçirgen bir duvar. Bu duvar, 6 adet betonarme kolon ve 2 adet kirişin taşıdığı delikli beton bloklardan meydana gelmekte. Özel olarak üretilecek delikli beton bloklar çevrelerine gölge sağlarken, alanın kullanımını destekleyecek bir yüzey oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın