2. Ödül, MDC’23 – Miniature Design Competition

2. Ödül, MDC’23 – Miniature Design Competition

Muhammed Emin Gülbahar, Elçin Yıldız, Seren Kara, Halime Duman ve Muhammet Şimşek'in projesi MDC’23 – Miniature Design Competition'da 2.'lük ödülünü kazandı.

SENARYO

Afrika kıtasının Senegal ülkesinde yaşayan Musa ailesi, bölgenin kalabalık ailelerinden biridir. Geçimlerini bambu ve mantar üreterek sağlarlar. Çekirdek aileleri 2 eş ve 3 çocuktan oluşur. Geleneksel yerleşimlerine uygun olarak konut tasarımlarında yerleşim birimleri birbirine yakın olan ve avluyla birleşen bir tasarım istediler.

KONU

Pilot bölge olarak Afrika kıtasında kuzey yarımkürede kalan Senegal ülkesi seçilmiştir. Afrika’daki iklim krizi; kuraklık, orman yangınları ve toprak erozyonu gibi olaylarla kendini gösteriyor. Ayrıca tarım, hayvancılık gibi sektörlerde olumsuz etkileniyor. Nüfus artışı doğal kaynakların tükenmesine, ekosistemlerin bozulmasına ve gıda, su ve enerji kaynaklarına olan talebin artmasına neden oluyor. MİSBAO projesi ise bölgeye çözüm odaklı öneriler getiriyor.

MALZEME

Sürdürülebilirlik: Mantar ve bambu, çabuk büyüyen yenilenebilir malzemelerdir. Kimyasal işlem gerektirmezler. Konut üretiminde kullanıldıklarında çevre kirliliğine neden olmazlar.
Maliyet: Mantar ve bambu malzemeleri, diğer malzemelere kıyasla daha ucuzdur. Bu nedenle konut üretiminde kullanıldıklarında, herkes için ekonomik konutlar inşa edilebilmektedir.
Kolay İşlenebilirdik: Mantar ve bambu malzemeleri, inşaat sektöründe kullanılan diğer malzemelere kıyasla daha hafiftirler. Bu nedenle, kolayca taşınabilir ve işlenebilirler.
Isı yalıtımı: Mantar ve bambu malzemeleri, yüksek ısı yalıtım özelliklerine sahiptirler. Bu özellik, konutların konforunu artırır.
Dayanıklılık: Mantar ve bambu malzemeleri; böcekler, mantarlar ve küf gibi yaygın inşaat sorunlarına karşı dayanıklıdır. Bu nedenle, konutlar daha uzun ömürlüdür ve daha az bakım gerektirir.
Bu nedenle, Afrika’da mantar ve bambu malzemelerinin kullanılması, sürdürülebilir, ekonomik ve dayanıklı konutların inşası için ideal bir seçenektir.

PREKAST ÜRETİM

Prekast yöntem ile inşa edilen konutumuz, geleneksel yönteme göre çok daha hızlı üretilmektedir. Ekonomik olan bu sistem sınıfsal eşitliğe de katkı sağlamaktadır. Tasarım açısından yapıya esneklik sağlar. İhtiyaca ve kullanıma göre kolayca özelleştirilebilirler. Prekast sistem ile üretilen yapılar sökülüp başka bölgelere taşınarak yeniden kurulabilir. Kontrollü bir ortamda üretilmelerinden dolayı yüksek kaliteye sahiptirler. Prekast sistem ile yapılan inşaatlar daha az atık çıkarır. Bu nedenle çevre dostu bir sistemdir.

Etiketler

Bir yanıt yazın