2. Ödül, Denizli Ticaret Odası Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması

Yüksek Mimarlık, Denizli Ticaret Odası Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması'nda ikincilik ödülü kazandı.

Denizli Ticaret Odası yeni hizmet binasının çevreye olumlu etkileri maksimum düzeyde hedeflenmektedir. Tasarım ve uygulama aşamasında ekolojik çözümler ile ilerlenmesi temel amaçlardan biridir. Bu doğrultuda, küresel ısınma, iklim değişiklikleri, enerji kaynaklarının tükenmesi gibi olumsuz etkileri azaltmak için çevre dostu, sürdürülebilir, doğa ile uyumlu ve doğal kaynaklardan verimlilikle faydalanabilen yeşil bina tasarlanmıştır.

Proje alanı Denizli ili, Merkezefendi ilçesi, Kayaköy (Bozburun) Mahallesi, 7929 ada 1 No’lu parselde bulunmaktadır. Yapılması planlanan yapıya Menderes Bulvarı üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Söz konusu parselde mevcut olarak Denizli Sanayi Odası ve yapılması planlanan Denizli Ticaret odası bulunmaktadır. Parsele araç ve yaya girişi kuzeydoğu yönünden sağlanmaktadır. Tasarlanan yapı 2 adet bodrum kat + zemin kat + 8 adet normal kattan oluşmaktadır. Yapıda 1’er adet korunumlu merdiven ve korunumlu asansör, 1 adet ±0.00 kotu ile +20,50 m kotları arasında hizmet veren spiral merdiven ve son olarak toplamda 12 kata hizmet edecek şekilde tasarlanan merdiven ve 2 adet asansör bulunmaktadır. Söz konusu çekirdekler binanın orta noktasında konumlandırılmış olup böylece tüm birimlere hem ulaşım kolaylığı sağlaması hem de taşıyıcı sistemde kullanılan perde kolonların yapının rijit davranmasına yardımcı olması amaçlanmıştır. Katlarda bulunan ıslak hacimler korunumlu merdivenin sırtında, güney-batı cephesinde konumlandırılmıştır.

-7.00 m kotunda 250 kişilik sığınak alanı, genel arşiv, teknik birim alanları içerisinde; jeneratör odası, enerji odası, elektrik odası ve gri su odası konumlandırılmıştır. Gri su arıtma sistemi sürdürülebilir binalarda, suyun geri kullanımı açısından önemli yere sahip yeşil stratejilerden biridir. Lavabo ve duşlardan toplanan su, biyolojik arıtma sonrasında rezervuarlar ve peyzaj sulama gibi alanlarda kullanılabilir. Bu sayede, içme suyu yerine geri kazanılan su kullanımıyla su tasarrufu sağlanması ve su tüketiminin en aza indirgenmesi hedeflenmektedir.

-3,50 m kotu Tasarlanan yapıda -3.50 m kotunda bulunan kapalı otoparka ulaşım, mevcutta bulunan kapalı otopark girişinden sağlanmaktadır.-3.50 m kotunda 1 adet engelliye yönelik park alanı, 2 adet elektrikli araç park alanı, 30 adet standart araç park alanı ve 5 adet bisiklet park alanı bulunmaktadır. Bisiklet ile ulaşım sağlayan kullanıcılar için birer adet kadın ve erkek WC ve duş alanları tasarlanmıştır

±0,00 cm kotunda kuzeydoğu cephesinde yapı girişi ve çıkışı, girişte solda güvenlik ve kontrol odası birimleri yer almaktadır. Güvenlik sebebiyle giriş alanında bina çalışanları için kartlı geçiş sistemi ve dışarıdan gelecek olan ziyaretçiler için XRAY cihazları konumlandırılmıştır. Fuaye alanına geldiğimizde danışma/karşılama bulunmakta olup, ticaret sicil birimi bu alanın hemen arkasında açık bir şekilde tasarlanmıştır. Bu alanda oturma birimleri bekleme alanları oluşturulmuştur. Ticaret sicil birimi ile genel arşiv arasında ulaşım sağlanabilmesi için 4 kişilik bir hidrolik asansör konumlandırılmıştır. Ticaret sicil müdürü odası direkt olarak ticaret sicil birimi ile ilişkilendirilecek şekilde planlanmıştır. Sağ kısımda banka şubesi ve bu alanla ilişkili olabilecek şekilde dışarıda ATM birimleri bulunmaktadır. Veri giriş birimi, kafeterya, mali müşavir odası, arşiv, imza odası, mutfak ve ıslak hacimler ±0.00 kotunda birbiri ile ilişkili olan birimler yakın olacak şekilde konumlandırılmıştır. Kafeterya alanı özellikle girişe, ticaret sicil birimine yakın olacak şekilde tasarlanmış olup aynı zamanda dışarısı ile de bağlantı sağlanmıştır. Spiral merdivenin çevresinde yoğun olan programlar arasına yeşil alan entegre edilerek mekanlar içerisinde nefes alan dinamik bir atmosfer oluşması amaçlanmıştır

+4,50 m kotunda EYS temsilcisi birimi, AB ve uluslararası ilişkiler birimi, muhasebe birimi, personel ve yazı işleri birimi, AR-GE / K belgesi birimi, iç ve dış ticaret birimi, eğitim salonu, mutfak, balkon ve ıslak hacimler birbirleri ile ilişkili olacak şekilde konumlandırılmış olup bu katta bulunan birimlere hizmet edecek olan malzeme deposu ve arşiv alanı bulunmaktadır. Katta oluşturulmuş olan galeri boşlukları sayesinde doğal gün ışığı kullanımından ve doğal havalandırmadan maksimum derecede faydalanılması amaçlanmıştır.

+8,50 m kotunda server odası birimi, bilgi işlem birimi, rezerv oda, işyeri hekimi odası, KOSGEB uzmanı birimi, Idata vize hizmeti birimi, danışman odası birimi, mutfak, balkon ve ıslak hacimler birimler arası ilişkinin sağlıklı olması hedeflenerek konumlandırılmıştır. Katta çalışanlara hizmet edecek olan toplantı odaları, malzeme depoları ve arşiv alanı bulunmaktadır. Oluşturulmuş olan galeri boşlukları sayesinde doğal gün ışığı kullanımından ve doğal havalandırmadan maksimum derecede faydalanılması amaçlanmıştır.

+12,50 m kotu sosyal alan olarak tasarlanmış olup, bu katta mescit alanları, rezerv oda, arşiv, mutfak, balkon, ıslak hacimler, dinlenme alanı, kat terası ve yürünebilir teras çatı bulunmaktadır. Tasarlanan yapının bulunduğu parselde DSO binası ve yapılması planlanan DTB yapılarından dolayı rekreasyon ve yeşil alan alanlarının yetersiz gelmesi sorunu sonucu bu katta sosyal alanları da destekleyecek olan rekreasyon alanı ve kuzeybatı ve kuzeydoğu cephelerinden geri çekmeler yapılarak kat terası oluşturulmuştur. Bu alanın somut ekonomik ve ekolojik yararlar sağlaması hedeflenmiştir. Yapının komşu parsele olan yakınlığından dolayı ilerleyen süreçte yapılacak olan bir yapının güneş açısını kesmemesi adına kütle güneydoğu cephesinde geri çekilmiştir. Zemin farklılaşmaları yapılarak dolaşım ve oturma alanlarının bulunduğu bu alan hem yapı çalışanları için hem de dışarıdan gelecek olan ziyaretçiler için panoramik bir manzara sunmanın yanı sıra şehrin kargaşasından uzak bir atmosfer sunmaktadır. Yapı için olan faydalarından söz edecek olursak, çatı bahçesinde kullanılan bitkiler ve yalıtım malzemeleri yapının, güneşin UV ışınlarından korunmasını, düşük veya yüksek sıcaklıklardan daha az etkilenmesini, ısı ada etkisinin azalmasını aynı zamanda gerek dış ortamdaki gürültü seviyesini gerekse yapı içindeki gürültü seviyesini azaltmayı sağlar.

+16,50 m kotunda ABİGEM direktörü odası, ABİGEM uzmanı odası, ABİGEM mühendisi odası, iletişim organizasyon birimi mutfak, balkon ve ıslak hacimler bulunmakta olup bu birimlere hizmet edecek olan malzeme deposu + ardiye alanı ve toplantı salonu odası bulunmaktadır. Aynı zamanda bu katta güney cephesinde kat terası oluşturulmuş olup hem doğal gün ışığından maksimum derecede faydalanmak hem de yoğun organizasyonlar arasında nefes alınabilecek ferah ortamların oluşması amaçlanmıştır. Burada oluşturulan giydirme cam cephe çalışması sayesinde sirkülasyon alanları maksimum derecede ısı ve ışık almaktadır.

+20,50 m kotunda yapı çalışanlarına hizmet edecek olan 30 kişilik ve 50 kişilik olmak üzere iki adet toplantı salonu, bu salonların ortak kullanabileceği bir malzeme odası bulunmaktadır. Aynı zamanda rezerv oda, arşiv, mutfak, balkon ve ıslak hacimler yer almaktadır.

+24,50 m kotunda 170 kişilik meclis salonu, fuaye alanı, bu kata hizmet edecek olan malzeme odaları, kat terası ve ıslak hacimler bulunmaktadır. Fuaye alanında farklı oturma birimleri, yiyecek içecek ikramlarının yapılabileceği bar alanı konumlandırılmıştır. Bu alanlara hizmet edecek malzeme odaları bulunmaktadır. Döşemede kat yırtığı oluşturulmuş olup tüm yapıda doğal hava sirkülasyonunun sağlanması hedeflenmiştir. Yine bu katta da oluşturulan kat terası sayesinde hem doğal gün ışığından maksimum derecede faydalanmak hem de yoğun organizasyonlar arasında nefes alınabilecek ferah ortamların oluşması amaçlanmıştır. Meclis salonunda iki farklı kullanım senaryosu göz önünde bulundurularak katlanır akustik duvar paneli uygulaması düşünülmüştür. Kullanıcı sayısının daha az olduğu zamanlarda kullanılacak olan akustik panel, oluşabilecek ses ve gürültü kirliliğine engel olacak olup, ısıtma ve soğutma maliyetlerini minimuma inmesini sağlayarak enerji verimliliğine katkı sağlaması hedeflenmektedir.

+28,50 m kotunda basın halkla ilişkiler birimi, rezerv oda, sayman üye odası, arşiv, meclis başkanı odası, meclis başkanı dinlenme odası, meclis başkanı duş/WC alanı, mutfak, balkon ve ıslak hacimler bulunmaktadır.

+32,50 m kotunda bekleme ve fuaye alanı, karşılama birimi, genel sekreter odası, genel sekreter yardımcısı odası, yönetim kurulu başkan yardımcısı odası, yönetim kurulu toplantı odası, yönetim kurulu başkanı odası, yönetim kurulu başkanı dinlenme odası, yönetim kurulu başkanı duş/WC alanı, yönetim kurulu başkanı terası, mutfak, balkon ve ıslak hacimler bulunmaktadır. Yönetim kurulu başkanı odası birimi özellikle güney-doğu cephesinde konumlandırılmış olup, iki cephe manzarası sunulmuştur.

+36,50 m kotunda heliport ve güneş enerjisi panelleri bulunmaktadır. Gerekli araştırmalar yapılmasının ve heliport danışmanlık firmaları görüşmeler sağlanmasının ardından Denizli ilimizde hiç ruhsatlı helikopter pisti olmadığı öğrenilmiştir. Bu konu hususunda alanında uzman kişilerle proje bilgileri paylaşılıp, gerekli görüşmeler sağlanması sonucunda tasarlamış olduğumuz yapıda helikopter pisti konumlandırmamızda herhangi bir sakınca görülmemiştir. Heliport ihtiyacı, günümüzde gelişen teknoloji, VIP ve hava taksilerin çoğalması, DTO, DSO ve DTB’nin aynı parselde olması burayı bir ticaret merkezine çevirecektir. Bina statiği ve gerekli altyapının ve hesaplarının yapılarak heliportun planlanması ilerleyen süreçlerde önemli bir ihtiyaca cevap verebileceğini düşünüp öneri olarak sunmaktayız. Çatılarda güney cephesinde konumlandırılarak kullanılan güneş panelleri sayesinde enerji tüketiminin minimum seviyeye inmesi hedeflenmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın