Mimari Açıklama Raporu
Akdeniz Bölgesininönemli illerinden olan Mersin gerek limanı gerekse gelişmekte olan sanayisiyle Anadolu’nun göç alan ender illerindendir. Mersin denince akla ilk gelen ilçelerden olan Anamur yakın çevresinin önemli ticaret ve turizm merkezlerinden biridir.
Kentin önemli odak noktalarından biri olan Atatepe Toros dağlarının kentle birleştiği sınırda denizle görsel ilişki kuran doğal bir seyir terasıdır. Proje de bu durumu pekiştirmek amacıyla kademelenerek tepeye yedirilmiş aşağıdaki tasarım kararlarına göre şekillenmiştir:
İstenen program hacmi ortalama 6600 m³’tür. Tek bir kütle olarak tepeye yerleşildiğinde kent ile Toroslar arasında bir set oluşacağından program parçalanarak ve gömülerek tepeye yedirilmiştir.
Kütlenin tepeye kaynatılması güney ve güneydoğu yönlerine teraslanarak sağlanmıştır. Batı yönü daha masif tasarlanıp diğer yönde gölgeli alanlar elde edilmiştir. Kuzeyden alınan giriş boyunca izlenen manzara içi boşaltılarak bir kabuğa dönüşen üst örtü tarafından çerçevelenen güzel bir deniz manzarasıdır.
Kabuk tepeye kurulmuş yörük çadırı metaforundan hareketle biçimlenmiştir. Ters simetrik olarak çekiştirilen kabuk üzerindeki boşluklar, çadır örüntüsü ışık geçirgenliğinin parametrik bir yorumudur.
Seyir terasları yarıaçık ve gölgelikli açık alanlarla bütünleşir.Yeme-içme, etkinlik gibi fonksiyonların olduğu mekanlar seyir teraslarına açılır. Bu şekilde eylemlere gece kentin ışıkları, gündüz denizin mavisi dekorluk yapar. Seyirlik bu alanlar durulan, vakit geçirilen yerlere dönüşür.
Atatepe Batısındaki pazar alanı üzerinden Atatürk Bulvarı boyunca uzanan yeşil omurga ile kente bağlanır. Bu omurga bulvar boyunca devam eder ve etrafındaki kentsel boşluklara sızarak bu boşluları tanımlı yeşil kamusal alanlara dönüştürür.
2 yorum
Ödülü hak eden bir proje olmuş ekibi tebrik ederim…
Öncelikle ödül alan proje ekibini tebrik etmek istiyorum . Ancak ”yarı açık mekanlar” ın Anamur gibi nemli ve sıcak bir bölgede öenmli olacağını düşünüyorum.Ve projede yarı açık mekan tasarımı pek sağlanmış gibi görünmüyor. Ayrıca amfinin böyle sıcak bir iklimde üstü açık olması ne derece doğru bir tasarım yaklaşımı tartışılabilir. Gölgelendirme sorunu dışında proje araziye yerleşme ve topoğrafya kullanımı açısından gayet başarılı. Başarılarınızın devamını dilerim….