2. Mansiyon, İBB Kültür ve Sanat Odağı Mimari Proje Yarışması

İsmail Kocataş ve ekibinin İBB Kültür ve Sanat Odağı Mimari Proje Yarışması için tasarladığı proje 2. mansiyon ödülünü kazandı

Mimari Rapor:

“Kapatılmış Programlardan Etkileşimli Boşluklara” – Ş e h r i “K a t l a m a k”

Dünya bize göre değil, biz dünyanın bakış açılarına yerleştiğimiz ölçüde… özneleşiyoruz.” Ulus Baker, Sanat ve Arzu, ed. Tansu Açık (İstanbul: İletişim, SanatHayat, 2014) s. 52, 53.

Performans her ne kadar harekete ve özneye ait dinamik bir eylemsellik olarak ön plana çıksa dahi bunun mekansal karşılığının “salon” lara kapatıldığı söylenebilir. Henüz çalışmanın başında yüksek sesle ifade edilmelidir ki, bu tasarım mimarlığın “paketlenmiş” bu programını mümkün olabildiğince eriterek performatif boşlukları kentin yeraltı ilişkilerinden hemen eşiğindeki mahalli ölçeğe kadar uzayan yeni bir büyüklüğe / kent mekanına eriştirmektir.

Mark Augé’den epey bilinen bir kavramı çağırırsak, “yok yer” imgesini katlayarak çoğaltma, mekansallaştırma ve öznelliklerin karşılaştığı bir kent “hacmine” dönüştürme kuşkusuz tasarımın arkaplanındaki tariflerden biri olabilir.

İstanbul’un yapım ve yıkım anlamında en problemli noktalarından biri olan tasarım alanındaki sorunlara rasyonel çözümler aramak yerine kenti var eden esas şeye “karşılaşma”lara ev sahipliği yapacak açık alan, yarı açık alan, iç hacimler birlikteliği bunun en önemli yoludur.

İstanbulda azru edilen olası bir bütünleşik performatif ekosistemin kurucu mekansal ögesi olabilecek gücü tüm kentsel eylemsillliklerin asıldığı, esnediği, ortaya çıktığı “büyüklük” olarak mekan “sanat odağı” problemine bu tasarımın verdiği açık yanıttır.

Odak, merkez, birliktelik gibi kamusal alanın gücünü devşiren, sömüren “kapalı, ayağı yere basan, programlı, ne yapılıp edileceği kabaca belli” bir mekan yerine olabildiğince zemini kaygan, çivisi çıkmış acabalarla dolu bir kent mekanı bütün bu kentsel problemleri kucakladığı ölçüde “performatif” hale gelebilir mi ?

Gecenin ve gündüzün, yeraltı ve yer üstünün, periferisindeki tüm paydaşların karşılaşma ortamlarını zenginleştirme arzusu bu tasarımın çabasıdır.

Etiketler

Bir yanıt yazın