1. Ödül, Robot Bilim Müzesi Uluslararası Tasarım Yarışması

1. Ödül, Robot Bilim Müzesi Uluslararası Tasarım Yarışması

Melike Altınışık Architects'in , Güney Kore'nin Seul kentinde yapılacak Robot Science Museum için açılan uluslararası yarışmada birinci olduğu projesi.

PROJE RAPORU

Melike Altınışık Architects, Güney Kore’nin Seul kentinde yapılacak dünyadaki ilk öncü Robot Bilimi Müzesi için açılan uluslararası yarışmada birinci oldu

Seul Büyükşehir Yönetimi tarafından, toplumun robot bilimi ve robotik teknolojiler hakkında daha derin bilgi sahibi olmasını sağlamak, günümüzü ve geleceğimizi şekillendirmeye başlayan robot kültürüne olan ilgiyi arttırmak adına açılan uluslararası yarışma, söz konusu projenin tasarımı üzerine özgün inovatif fikrin arayışı üzerine gerçekleşti. Seul’un kuzeyinde yer alan, “Changbai Yeni Ekonomik Merkezi” yenileme alanının merkezinde yer alacak müze, yanında yapılması planlanan Fotoğraf Sanat Müzesi ile birlikte şehrin ‘Chang-dong’ bölgesi için yeni bir kültür merkezi oluşturmayı hedeflemekte.

Bilim, teknoloji ve inovasyonun toplum genelinde ilerlemesi ve desteklenmesinde önemli bir rol oynayacak olan müze için MAA’nın yarışmayı kazanan projesi ile geliştirdiği tasarım, robotları ve yeni teknolojiyi sergilemenin yanında, tasarım sürecinden üretim ve inşa sürecine kadar robotik teknolojiler kullanılarak ilerleyecek. Başka bir deyişle, bu müze ilk sergisini de sahada müzeyi inşa eden robotlarla başlatacak.

Sürekli değişim içerisinde olan bir robotik bilim söz konusu. Sadece endüstriyel ya da hizmet sektörüyle sınırlı değil bu değişim. Konusu inovasyon ve robot olan böyle öncü bir müze için bilim ve teknolojinin evrenselliğini hesaba katarak ileri seviye mimari tasarım ve yapım çözümlerinin geliştirilmesi MAA için ayrı bir anlam ve önem taşımakta. Mimari formun tasarımından kullanılacak malzemelere, bu anlamda tasarlanmış bu müze yapısı, robotik bilim, teknoloji ve inovasyonda gelinen son noktayı ortaya koyacak, açıkça gösterecek.

Bilimsel, teknolojik ve inovatif bir misyon

Proje arsası Seul’de Chang-dong bölgesinde önemli bir dört yol ağzında yer almakta. Müzenin robotlara ve onların ziyaretçilerine ait bir evren hissini yaratması için mimari tasarımı dairesel yönsüz, akışkan şeklinde bir forma sahip. Anlamsal bir bakış açısının ötesine geçen bu form, fonksiyonel ihtiyaçları, boyutsal konforun şartlarını ve bina fiziğini karşılamak konusunda bir tür tasarım aracı görevi de görmekte. Müze ziyaretçileri binaya doğru yaklaştığında, 3 boyutlu beton yazıcı robot kollar ile yapılmış alçak bir tepeye oturmuş gibi gözüken, eliptik küresel forma sahip bir müze yapısıyla karşılaşıyor. Zeminin üzerinde dört, altındaysa bir bodrum katın olduğu bir yapı.

Kendi evrenini yaratmış ve kapıdan içeri giren ziyaretçileri sonsuz açıları içeren bir evrene davet eden bu müzenin giriş katında yer alan kafeterya ve dijital kütüphane gibi fonksiyonlar dışarıdaki kamusal faaliyetlerin müzenin içinden de geçmesine ve fuaye alanıyla kamusal dış alan arasındaki devamlılığın sürekliliğine olanak sağlamakta.

Fuaye alanında zemin kattan üçüncü katta yer alan sergi salonlarına doğru katları delen bir yürüyen merdiven olduğu gibi, katlar arasında değişik açılarda yerleştirilmiş dikey sirkülasyona hizmet eden başka tüneller de yer almakta. Katlar arası tariflenmiş resim çerçeveleri gibi düşünebilinecek sürprizli bakı noktaları ile bir ziyaretçi birinci katta bir seminer odasında bir konuşma dinlerken, bir üst katta yer alan bakı noktası aracılığı ile sergi alanında yer alan bir robotu gözlemleyebilecek. Bu bakı noktaları bir yandan sürprizli çehreleri ile görsel iletişime olanak sağlarken, diğer bir taraftan da merak yaratmakta ve farkındalığın artmasına olanak sağlamakta.

Yapay zekâ, görsel ve artırılmış gerçeklik, hologram ve yeni tür robotları keşfetmek üzere tasarlanmış kapsamlı eğitim dersleri gibi robotik teknolojideki son gelişmeleri deneyimlemek adına bir fırsat sunarak robotik bilim kültürünün daha fazla yapılmasına hizmet eden müzenin bu alanda bir “üsse” dönüşmesi öngörülmekte.

MAA’ya birincilik getiren Robot Bilim Müzesi tasarımı, dijital fabrikasyon teknolojilerini ve robotik yapım metodolojilerini kullanarak mimari bir dil geliştirmek üzerinde odaklanmakta. Söz konusu robotik tasarım ve yapım metodolojileri ideal olarak ziyaretçilerle yapım aşamasındaki, hizmet halindeki ve sergilenen robotlar arasında karşılıklı zengin bir ilişki kurmaya olanak sağlıyor. Robotik teknolojiler projelendirme aşamasında BIM (Building Informaiton Modelling/Yapı Bilgi Modellemesi) platformu sayesinde disiplinlerarası iletişime olanak sağlamak ile birlikte sahadaki robotlar ile de bilgi transferinin gerçekleşmesine olanak sağlayacak. Yapım aşamasında çeşitli robotik teknolojilere yer verilecek. Bunların başında bir robot grubu müzenin cephesinde görev alırken diğer bir ekip peyzajın 3 boyutlu beton yazıcı robot kollar ile yapılmasında görev alacak. Drone’lar ise inşaat sahasında şantiye teftişleri, işverene ve personele görsel materyaller sağlamak, saha faaliyetlerini izlemek ve robotik inşaat araçlarını kontrol etmek olacaktır.

Seoul Büyükşehir Yönetimi’nin yaptığı resmî açıklamada ileride ziyaretçilerin deneyimlerini maksimumda tutmak adına, mimari tasarım planı periyodu süresi boyunca bir planlama ekibi ve danışman yönetim takımının projenin bir parçası olacağını, tasarım ve inşaat konusunda geribildirimlerde bulunacağını belirtti.

Yeni Robot Bilim Müzesi’ndeki ilk serginin 2020 yılında açılması; 2022’de ise kullanıma açılmasını planlandıklarını duyurdu. Müze, açılış sonrası Seoul Metropolitan Müze’sine bağlı olarak faaliyetini sürdürecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın