1. Ödül, Denizli Ticaret Odası Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması

Şenel Mimarlık, Denizli Ticaret Odası Hizmet Binası Yarışması'nda birincilik ödülünü kazandı.

Denizli ekonomisi geleneksel olarak tekstil, tarım, mermer ve turizme dayanmaktadır. Ege bölgesinde önemli bir ticaret potansiyeline sahiptir.

1926 yılında kurulan Denizli Ticaret Odası (DTO), köklü ve önemli sivil toplum kuruluşlarının başında gelir. Denizli Ticaret Odası mevcut hizmet binası günümüz mode ihtiyaçlarına cevap verememekte ve deprem riski taşımaktadır.

2012 yılında bu alanda Denizli ölçeğinde Denizli Ticaret Odası-Denizli Sanayi Odası-Denizli Ticaret Borsası ortak hizmet binaları için mimari proje yarışması açılmış ve 1.lik ödülü Şenel Mimarlık tarafından yapılan projeye verilmiştir. Ortak bina yapılması kararından vazgeçilmesinin ardından ilk olarak Denizli Sanayi Odası hizmet binası yarışmada belirlenen alanda hayata geçirilmiştir.2012 yılındaki yarışma ana kararlarına bağlı kalınarak DTO için belirlenmiş alanda güncel ihtiyaçları karşılamak için yeni hizmet binası mimari proje yarışması tekrar açılmıştır.

Proje alanı Denizli-İzmir aksı üzerinde, sanayi ve yeni yerleşim alanlarıyla etkileşim kurabilen, konumu itibariyle şehrin girişinde simge niteliğinde olabilecek bir konumdadır.

Tasarımın ilk aşamasında kamusal kullanım potansiyelleri araştırıldı. Ana akslara açılan Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne ait parselin rekreasyon alanına dönüşmesi yarışmada önerilerek, DTO’nun düzenlediği açık hava etkinliklerinde kullanılması kısa süreli yoğun otopark ihtiyacını karşılaması hedeflenmiştir. Meydanlaştırılabilecek bu alana farklı işlevler, donatılar ekleyerek kamusal algıyı kuvvetlendirmek kurgulanmıştır. Yaya erişiminde kentsel tasarım elemanları ile yönlendirme ve hobi bahçesi, kişiye özel ağaçlandırma gibi alanların ayrılması amaçlanmıştır.

Bina, zeminde iki katlı bazaya oturmaktadır. Giriş bölümü şeffaflaştırılarak geniş ve doğal ışık alan mekân elde edilmesi amaçlanmıştır. Geniş giriş saçağı binanın girişini öne çıkarmaktadır. Binanın merkezinde konumlanan galeri boşluğu 1.kattaki meclis salonu fuayesine açılır ve boşluğa takılmış heykelsi dairesel merdiven, iç avlu ile birliktelik sağlar. Bu avlu aynı zamanda kullanım yoğunluğu olan sicil birimleri ile giriş arasında yeşil bir bölücü oluşturur. Öte yandan tam ters taraftaki kafe alanı önerilen rekreasyon alanına açılır, bu konumlamayla zemin kat kullanıcısının görsel etkileşiminin kuvvetlendirilmesi amaçlanmıştır. Giriş aksının hemen karşısındaki çekirdeğin rahat algılanabilir ve ulaşılabilir konumu ile yönlendirme kolayca yapılabilmektedir.

1. katta, kütlede yapılan boşaltma yapının bazası üzerinde yükselme etkisini kuvvetlendirir. Aynı zamanda bu alan fuayeden ulaşılan yarı açık teras olarak değerlendirilmektedir.

Galeri boşlukları ile bölümlendirilen fuaye alanı aynı zamanda sergi salonu olarak da kullanılır. Meclis salonuna giriş yolu köprüleştirilerek iç avlunun algılanması amaçlanmıştır. Meclis salonunun içinde bulunan hareketli panellerle, istenildiği takdirde konferans salonu haline dönüşmesi hedeflenmiştir. Devam eden katlarda belirlenen ihtiyaçlara göre mekân kurguları farklılaştırılmıştır. Eğitim salonları, açık ofisler, kapalı ofisler, komite odaları ve toplantı odalarının; aksiyel ve net plan sayesinde her katta farklılaştırılabilmesi amaçlanmıştır. Başkanlık katında (7. kat) kütlede geri çekilme yapılarak yükselen kütle hareketi farklılaştırılmış ve kat üzerine yapılan parapet duvarlar ile yapının yüksekliğine uygun görünüş amaçlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın