1. Ödül, “Covid-19’la Birlikte Yaşamak” DEÜ Mimarlık Fakültesi Öğrenci Fikir Yarışması

1. Ödül, “Covid-19’la Birlikte Yaşamak” DEÜ Mimarlık Fakültesi Öğrenci Fikir Yarışması

‘’Covid-19’la Birlikte Yaşamak’’ DEÜ Mimarlık Fakültesi Öğrenci Fikir Yarışmasında salgın döneminin sorunlarına yerel ölçekte ve acil olarak yanıt verilebilecek mimari çözüm önerileri aranmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinden Aslı Dilay Vurallı ve Özge Ural tarafından hazırlanan ve birincilik ödülüne layık görülen ‘’Taraklı-Güvenli Rota’’ projesinde, Taraklı’nın yerel kimliğinden yola çıkarak yapılan tasarımlarla turistlerin ve yerel halkın sağlığını korumak ve pandemi koşullarının yarattığı güvensizlik hissini ortadan kaldırmak hedeflenmiştir.

Taraklı, Marmara Bölgesi’nde Sakarya İli’ne bağlı bir ilçedir. Taraklı, engebeli bir alanda, dar bir vadiye kurulmuş tipik bir Osmanlı kenti olmuş, ismini halkının çoğunun ahşap tarak ve kaşık yapımıyla uğraşmasından almıştır. Bölgenin büyük bir kısmının ormanlarla kaplı olması nedeniyle ahşap karkas sistemi yoğun olarak görülmektedir, yapılarda çoğunlukla çıralı çam (pinus rigida) kullanılmıştır. 2011 yılında Cittaslow ağına katılan Taraklı, sakin şehir ünvanını almıştır. Günümüzde, sahip olduğu turizm potansiyeli nedeniyle ev pansiyonculuğu ve butik otel işletmeciliği; iğne oyası, ahşap hediyelik eşya ve yöresel ürünlerin üretimi ve satışı başlıca geçim kaynakları haline gelmiştir.

İçinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi koşullarında, açık alan gezileri özellikle tercih edilir hale gelmiştir. Tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile bir açık hava müzesi konumunda olan Taraklı, pandemi döneminde yoğun turistik ilgi görme potansiyeline sahiptir. Bu dönemde yapılan gezilerde başlıca problemler, yeme-içme ve alışveriş alanlarında mesafenin ve hijyen birimlerine kolayca erişimin sağlanamaması olmaktadır. Taraklı Güvenli Rota üzerinde kullanıcıların kolayca erişebileceği güvenli yeme-içme, alışveriş ve hijyen durakları tasarlanmış böylece turistlerin ve yerel halkın sağlığını korumak ve pandemi koşullarının yarattığı güvensizlik hissini ortadan kaldırmak hedeflenmiştir. Duraklarda yerel malzeme olan ahşap kullanılıp, pandemi sonrasında işlevi sonlanan parçaların ahşap ustaları tarafından değerlendirilmesiyle sürdürülebilirliğin sağlanması amaçlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın