1. Ödül, Çaycuma Spor Merkezi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Proje alanı Çaycuma’nın en önemli doğal öğesi olan ve yapılması planlanan düzenlemeler ile kentin en baskın odak noktalarından biri olacağı düşünülen Filyos Irmağı kıyısında yer almaktadır. Bu bağlamda Çaycuma Spor Merkezi yapısı; bünyesinde barındıracağı spor birimlerinin yanı sıra Filyos Irmağı rekreasyon alanının bir uzantısı olarak ele alınmalı ve kentsel yaşam kalitesini yükseltecek şekilde kurgulanmalıdır. Proje alanının bitişiğinde ve yakın çevresinde yer alan kullanımlar da bu kurguyu destekleme potansiyeli bakımından oldukça elverişlidir. Proje alanı içerisinde yer alan Park alanı, mevcut spor alanları, eğitim yapıları,çevredeki diğer sosyal-kültürel kullanım alanları ile Çaycuma Spor Merkezinin karşılaşma/kesişme avlusu misyonunu üstlenecektir.

Alanın sahip olduğu potansiyelleri değerlendirebilmek için Filyos Irmağı ile arasında yapılması planlanan 45 metre genişliğindeki araç yolunun titizlikle ele alınması ve sebep olacağı gürültü ve görsel kesinti problemlerine, merkezin keyifli bir sosyal mekan olmasını engellemeyecek şekilde çözümler üretilmesi elzemdir.

  1. Elde edilen bu girdiler doğrultusunda yapılaşma alanı ve park alanı bir bütün olarak ele alındı. Bir başka deyişle yapı – peyzaj ikilemini saf dışı bırakıp, yapının sınırlarını peyzaj içinde eriterek kamuya ve kente en üst düzeyde açık, insan odaklı bir yaklaşım benimsendi.
  2. İlk adım olarak alanın doğusundaki 45 metre genişliğindeki araç yolunun neden olduğu gürültüyü engellemek ve ırmakla görsel kesintiyi tekrar sağlamak için yapılaşma alanı bir yüzey olarak ele alınıp eğimli bir şekilde yükseltildi. Böylece bir yandan gürültüden ve trafikten izole, parkla bütünleşik bir spor alanı elde edilirken, diğer yandan Filyos Irmağı ve rekreasyon alanı ile bütünleşik kamusal bir yüzey elde edilmiştir. Bir başka deyişle park ve spor alanı ile fiziksel ilişki kurulurken, Filyos Irmağı ile görsel ilişki kurulması sağlanmıştır.
  3. Elde edilen bu yüzey amaçlanan ayrışmayı sağlarken üzerinde yapılan müdahaleler ile iki tarafın ilişkisini gerekli düzeyde sağlamış ve farklı işlev ve ihtiyaçların yüzleşmesini yumuşatmıştır. Fonksiyonlar arasında bir geçiş elemanı olan bu yüzey aynı zamanda yapının sınırlarını eriterek yapı-peyzaj bütünleşmesini / kaynaşmasını da sağlamaktadır.
  4. Yüzeyin yükseltilmesi ile elde edilen boşluğa birimler açık alanlarla ilişkileri en uygun şekilde kuracak şekilde yerleştirilmiştir. Güney cephesine yüzme havuzu yerleştirilerek, güneş alan bir havuz hacmi ve güneşlenme terası elde edilmiştir. Park cephesi boyunca zeminde kafe ve ortak kullanım alanları yerleştirilerek açık alanlara da açılabilmesi ve hizmet etmesi amaçlanmıştır. Çevre ilişkilerinin en az olduğu gözlemlenen kuzey cephesine idari ve eğitim birimleri konumlandırılarak kuzey ışığı alan uygun çalışma mekanları sunulmuştur. “Fitness” Salonu bağımsız kullanım olanağına da sahip olacak şekilde üst kota yerleştirilerek Filyos Irmağı, spor alanları ve parka açılacak şekilde konumlandırılmıştır. Tüm bu birimler hem park yönünden hem de Irmak yönünden giriş alan lineer bir dolaşım mekanı ile birbirine ve açık alanlara bağlanmıştır.
  5. Yapının yerle bütünleşmesini perçinlemek ve yenilikçi kullanımlar, farklı deneyimler sunmak amacıyla yüzeyin içinden geçen ve park alanını dolaşan bir platform önerilmiştir. Koşu / yürüyüş parkuru ve oturma birimleri bulunan bu platform kimi zaman açık alanda devam ederken kimi zaman da fitness ve havuz ara mekanından geçerek kapalı mekan kullanımları ile de bütünleşebilmektedir.
  6. Önerilen kurgu sonrası elde edilen bu interaktif mekanlar, kapalı mekan kullanımlarını zenginleştirip açık alanlarla bütünleştirmekle birlikte açık alanlarda etkinlik çayırı ve yüzeyi, jimnastik alanı, tırmanma duvarı gibi bir çok kullanıma olanak sağlayan çok amaçlı yüzeylere de ortam sağlamıştır.

Bahsedilen bağlamsal kararlar ve müdahaleler ile kurulan tümleşik açık-kapalı alan sistematiği sayesinde her noktasının tüm kentliler tarafından özgürce kullanılabildiği demokratik bir merkez elde edilmesi amaçlanmıştır.

Etiketler

8 yorum

  • ahmet-turan-koksal says:

    Ödül alan projeleri öylesine tebrik etmek huyum değildir. Ancak bu projede eksik gedik bir şey görmedim. Çok hoş olmuş. Tebrik ederim. Avlunun hoş bir kullanımla ortaya koyulduğunu görüyorum.

    Sonuç: Veeee isterim ki uygulansın.

  • cem-yildirim says:

    Harika olmuş. Tebrikler ekibe. Çok dinamik, mükemmel bir kurgu.

  • selim-aygun says:

    Proje yaklaşımınız, hem park hem de Filyos Çayına yönelerek park ile projenizi bütünleştirme fikriniz sizi öne çıkaran başlıca nedenler diye düşünüyorum. Bu fikirleri bende çok beğendim. Öncelikle tebrik ederim sizi ve ekibinizi …
    Ancak inşaat alanı konusunda projenin 2100 m² sınırını bir hayli aştığını düşünüyorum. Bu da jürinin gözünde bir değerlendirme kriteri oldu mu açıkcası merak ediyorum.

  • mert-cayirlioglu says:

    Genel yaklaşım çok hoşuma gitti fakat havuzun doğu cephesinde şezlongların olduğu kısım rahatsız edici derecede basık ve sirkülasyon açısından sorunlu geldi. Ayrıca sudan kafamı çıkarttığımda uzanan kişinin ayağı ile burun buruna gelme olasılığını da unutmamalı 🙂 ama bence çok büyük sorunlar değil tebrikler.

  • cenk-cesmeli1 says:

    Yorumlar ve güzel düşünceleriniz için teşekkür ederiz.
    Mert Bey; eleştirilerinizde haklısınız, fakat problem kullandığımız tefrişle alakalı gözden kaçan bir durum. Çünkü bahsettiğiniz alanın genişliği 2.80 m, ama sunumumuzda daha az gibi görünüyor.
    Selim Bey sanırım tüm yapılaşma alanının yüzey olması sizde bu algıyı ortaya çıkardı. Fakat o yüzeyin altında büyük boşluklar var. Bu sayede şartnamede belirtilen 2000 m2 + %5 olan sınırın içinde kalabildik. Vaziyet planından ve kat planlarından da görebileceğiniz gibi toplam alan 2095 m2.
    Tekrar herkese teşekkür ederiz.

  • bogac-alpugan1 says:

    Sevgili Juri bu projeyi İstanbul’da bir noktaya seçse şaşırmayacaktım. Ancak, Çaycuma’ya bu proje Filyos’a duvar yapmak ile aynıı durumdur.

  • bogac-alpugan1 says:

    Yahu …… E5 yanında spor merkezi projesini seçmiş sonrada kentle …… olmuş demiş durmuş.
    Çaycuma nere, Filyos nerde, Güneşş kim ola vesaire vesaire vesaire….
    Turkiye’de bu zor ama çooookkkk zor…

  • bogac-alpugan1 says:

    Acaba proje tam ters çevirilse, koşu parkuru Filyos’a doğru uzansa hatta nehir kenarından koşarak gelenler parkura koşarak çıkıp gym e gitse……….. Bu durumda yapı neyle ilişki kurmaya çalışacaktı acaba. Okulla mı… Hohoho guldum valla…

Bir cevap yazın