1. Mansiyon, İzmir Sürdürülebilirlik Merkezi (S-Hub) Mimari Proje Yarışması

SOUR, İzmir Sürdürülebilirlik Merkezi (S-Hub) Mimari Proje Yarışması'nda 1. mansiyon ödülünü kazandı.

Tasarım Raporu:

Zeminsizlik, Mimari Yapıları Nasıl Şekillendirebilir? Depreme dirençli olmak için yeni bir çerçeve mümkün mü?

Kırılgan ve öngörülemez bir dünyada yaşıyoruz. İklim değişikliği, enerji krizleri, ekonomik buhran, COVID-19 pandemisi ve taze yaşadığımız deprem afeti gibi etkenler, biz mimarları tasarım önceliklerimizi yeniden gözden geçirmeye itiyor.

Adil, dirençli ve gezegen odaklı şehirler yaratma aciliyetine yanıt vermek için, mimari pratiğin odaklandığı kriterleri ve geçmişten gelen tüm ön kabulleri değiştirmemiz ve inşaat sektörü için yeni standartlar belirlememiz gerekiyor.

SOUR bu amaçla Bartels & Vedders ile işbirliği yaparak problemin çözümünü üst yapı estetiğinden ziyade, alt yapı ve zeminde buldu. Bu çerçevede, İzmir Sürdürülebilirlik Merkezi için Türkiye’nin ilk yüzen kamu yapısı olan SAL’ı tasarladı.

Yüzen yapısı sayesinde SAL, denizi doğal bir izolatör olarak kullanarak üzerine deprem yüklerini almaz. Sıvılaşma riski yüksek bir arazide deprem yüklerinden kaçınmasının yanı sıra SAL, somutlaşmış karbon ayak izini önemli ölçüde azaltır. Deprem, sel ve deniz seviyesinin yükselmesi sorununa aynı anda çözüm sunar.

SAL, İzmir’in geleneksel gemi inşa bilgisini kullanarak; kentin yakın gelecekteki, enerji dönüşümü, iklim değişikliği, liman relokasyonu ve depremlere hazırlık gibi kritik konularına yanıt olmayı amaçlamaktadır.

SAL, modern ve geleneksel, yerel ve küresel, sakin ve cesur arasında bir yolculuk olarak tasarlanmıştır. Enerji ve su kullanımı, malzeme ve kaynak israfı, tedarik zinciri verimsizlikleri ve karbon ayak izi konularında uygulanabilir çözümler sunar. Farklı limanlara seyahat edebilen ve kendine yeten bir yapıdır. Şehrin kamusal altyapısına entegre olarak bir sembol haline gelir.

SAL, Türkiye’nin ilk halka açık karbon negatif yapısı olarak tasarlanmış; İzmir’in sosyo-kültürel, çevresel ve iklim veri tabanına hizmet eden öğretici ve aktif bir mekân olarak kullanılması amaçlanmıştır.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın