Zorlu Center, Çağdaş Sanat ve Mimariyi “Beklenmedik Karşılaşmalar”da buluşturuyor

Zorlu Gayrimenkul'ün, İstanbul'a "değer" katmak hedefiyle geliştirdiği Zorlu Center projesi, henüz inşa aşamasında kültür ve sanatın farklı alanlarına verdiği destekle dikkat çekiyor.

Bu desteği 2012 yılı itibariyle kültürel yayınlar ve yayıncılık alanıyla sürdürmeyi hedefleyen Zorlu Center, ilk adımı Fatoş Üstek’in editörlüğünde, Bülent Erkmen’in konsept ve tasarım çalışmaları ile mimari ve çağdaş sanat buluşmasının en güzel örneklerinden birisi olan “Beklenmedik Karşılaşmalar” kitabı ile atıyor. 2000’li yıllarda gerçekleştirilen çağdaş sanat yapıtlarından seçkiler sunan Beklenmedik Karşılaşmalar, mimari ve çağdaş sanatı birlikte sunan nadir çalışmalar arasındaki yerini almaya hazırlanıyor.

Henüz inşa aşamasında kültür ve sanatın farklı alanlarına verdiği destekle dikkat çeken Zorlu Center, 2012 yılı itibariyle bu desteği kültürel yayınlar ve yayıncılık anlamında da sürdürmeyi hedefliyor. Bu alanda verilen desteğin ilk adımını, Fatoş Üstek’in editörlüğünde, Bülent Erkmen’in konsept ve tasarım çalışmasıyla, “Beklenmedik Karşılaşmalar Mimarlıkla İlişki Bağlamında 2000’li yılların Çağdaş Sanat Çalışmaları ” kitabı ile atıyor.

2000’li yıllarda gerçekleştirilen mimarlıkla ilişki bağlamında öne çıkan çağdaş sanat yapıtlarından seçkiler sunan Beklenmedik Karşılaşmalar, mimarlık ve çağdaş sanat birlikteliği üzerine düzenlenmiş nadir çalışmalar arasındaki yerini almaya hazırlanıyor. Uluslararası sanatçıların mimarlık ile ilişkilenen üretimlerinin yer aldığı kitap, günümüzde birbiriyle sıkı ilişkiler kuran bu iki alanın ortaklıklarını gün ışığına çıkarıyor. Mekân, yer, uzam ve alan kavramlarının güncel üretimlerini, birbirinden farklı çağdaş sanat yapıtlarıyla görünür kılıyor. İzleyicisinin yapıtı deneyimlediği örneklerle, çağdaş sanatın sadece izlenen bir üretim olmadığının altını çiziyor.

Uluslararası alanda tanınmış 50 sanatçının eseri yer alıyor

Kitap, genişleyen kamusal alanda sanat üretiminin öncü isimlerinden Dan Graham, James Turrell, Bruce Nauman gibi önemli isimlerin güncel çalışmalarının yanı sıra; Anish Kapoor, Ayşe Erkmen, Fischli & Weiss, Jenny Holzer, Sarkis gibi uluslararası alanda tanınmış sanatçıları bir araya getiriyor. 50 sanatçının, dünyanın çeşitli şehirlerinde gerçekleştirdikleri çoğunlukla kalıcı olarak üretilen 50 yapıtı inceleyen kitap, bu yapıtlar üzerine hazırlanmış kısa yazıların yanı sıra, sanat ve mimarlık alanında etkin olan söylemler üzerine kapsamlı bir yazı da içeriyor.

Beklenmedik Karşılaşmalar, 2000 yılından bu yana sergilenmiş, çevrelendiği mimari alanla kuvvetli ilişkiler kuran sanat çalışmalarından geniş bir seçki sunuyor. Kitap, görsel sanatlar alanında mimari bir boyutu olan ve durumlar yaratan yakın dönem çalışmalarına odaklanıyor. “Beklenmedik Karşılaşmalar”da seçilen her sanat çalışması; kavramsal boyutunu, yerleştirilmiş olduğu mekân ile ilişkisini ve toplumsal-mimari önermesini tasvir eden kısa bilgilendirme metinleriyle birlikte sunuluyor.

Kültür ve sanat hayatının buluşma noktası: Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi

Zorlu Center projesi geliştirilirken, İstanbul’un en çok ihtiyaç duyduğu konulardan birinin de kültür-sanat etkinliklerinin gerçekleştirilebileceği alanlar olduğu gözlemlendi. Bu konuda üzerine düşeni yapmak hedefiyle hareket eden Zorlu Gayrimenkul, Performans Sanatları Merkezi’ne, İstanbul’un bu alandaki ihtiyaçlarını da dikkate alarak Zorlu Center içerisinde önemli bir yer ayırdı.

Başlı başına bir sanat eseri niteliğinde olan İstanbul’un yeni Performans Sanatları Merkezi, Zorlu Gayrimenkul Grubu’nun sosyal sorumluluk anlayışını ortaya koyuyor. Sanatın çeşitli dallarına ev sahipliği yapmak üzere çok amaçlı sanat merkezi olarak tasarlanan, aynı zamanda Londra – West End, New York – Broadway’de gösterimi gerçekleşen müzikallerin ve oyunların dünya prömiyerlerinin sergileneceği Performans Sanatları Merkezi, tam 50.000 m² alana sahip.

Yıl boyunca hem akşam hem de gündüz aktivite ve performanslar ile yaşayan bir merkez olması planlanan Performans Sanatları Merkezi, 3 bin 70 kişilik kapasiteyle Türkiye’nin en büyük gösteri sanatları merkezi olacak. Merkez açıldıktan sonra, dünyanın önde gelen müzikalleri, konserler, dinletiler, tiyatro ve dans gösterileri, geçici ve kalıcı sergiler ile müzayedeler gibi birçok sanatsal faaliyete ev sahipliği yapacak.

4 farklı kotta her türlü ihtiyaca yönelik irili ufaklı salon ve fuaye alanlarında etkinlik ve sergilerin yer bulacağı Performans Sanatları Merkezi’nde, biri amplifiye akustik özelliğe sahip 2.300 kişi kapasiteli; diğeri doğal akustik donanımla tasarlanan 770 kişi kapasiteli iki salon, İstanbul’u dünyaca ünlü eserlerle buluşturacak. Farklı katlarda her türlü ihtiyaca yönelik toplam 20.000 m² fuaye alanında sergi, kafe, elektronik kütüphane, çocuklara yönelik etkinlik alanları ve mağazalar da bu merkezin içinde yer alacak. Tüm katlardaki bağlantılar sayesinde rezidanslardan, alışveriş merkezine, otelden ofislere kadar Zorlu Center’ın diğer bölümlerine kolayca ulaşım sağlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın