Zorlu Arazi Koşulları İçerisinde Yapı Tasarımı

LAAC’in Sölden'de tasarladığı MPREIS, Ötztal Alpleri'nin topoğrafyasına doğal bir şekilde entegre oluyor.

Dik eğim, kayalar veya dağ bitki örtüsü gibi peyzaj öğeleri, tasarımı ve çevresini oluşturmak için hem doğal hem de yapay formlarda kullanılmış. Bina, karakteristik bir havaya sahip manzaraya uygun olarak dikey olarak düzenlenmiş.

Depolama, park yeri, market ve çatı peyzajı ile teslimat fonksiyonları üst üste katmanlanmış. Yekpare bir blok olarak tasarlanan çarşı alanı, çevredeki dağ yamaçlarının renklerini yansıtan ve hava, mevsim ve gün ışığına bağlı olarak farklı ruh hallerini alıp yansıtan, batı ve doğu cephede metal bir cephe ile sarılmış.

Yansıtıcı çehreye sahip kutu, dört mevsim boyunca vadinin karakteristik manzarasını aktarıyor. Kuzey ve güney cephelerdeki cam cepheler, dışarıyı, içeriyi ve dışarıyı görmeyi sağlayarak bina kabuğunu oluşturuyor.

Geniş cam alanlarına ek olarak, arsa üzerindeki korunmuş kayalar ile çevredeki köy ve peyzaj öğelerinin görülmesini sağlayan açıklıklar yerleştirilmiş. Çarşıya açılan açık otoparkta, Ötztal’a özgü kayalar görünür durumda bulunuyor. Malzemelerin ve yüzeylerin azaltılması ve bunların hedeflenen kullanımı – yansıtıcı metal cephe ve dışta kaba brüt beton, içte pürüzsüz brüt beton yüzeyler ve yekpare zemin ve ayrıca içte sıcak dişbudak ağacı ve yerel doğal taş, açık tasarım konseptini destekliyor.

Zorlu araziye rağmen ve esasında bundan ilhamla, kaynakları idareli kullanan ve kapalı alanları en aza indiren sürdürülebilir bir çözüm geliştirilmiş. Bina Passivhaus olarak inşa edilmiş, cam yüzeyler ve çatı çıkıntıları buna göre optimize edilmiş, çatı fotovoltaik ile kaplanmış. Soğutmalı dolaplardan elde edilen ısı geri kazanımı ısıtma için kullanılıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın