Zoom TPU “Trendler”e Konuk Oldu

Kale'nin düzenlemiş olduğu "Trendler" etkinliğinde, Zoom TPU mimarlık ofisinin kurucularından Atilla Kuzu ve Levent Çırpıcı konuşmacı oldu.

Hem ürün tasarımcısı, hem de iç mimar olan Kuzu’nun konuşmasıyla başlayan etkinlikte, “trend” kavramının hangi amaçlarla ve nasıl ortaya çıktığından, 1950’li yıllardan günümüze kadar değişen “trend”lerden bahsedildi. Kuzu, “trend”lerin amacını “insanı belli bir yöne yöneltmek ve çoğu zaman ekonomik amaçlı belli bir ürünü empoze etmek” olarak tanımladı. İnsanın genetiğinde var olan bir “trend” izleme, takip etme eyleminin her zaman olduğunu ve bu eylemin sadece mimari alanda değil, yaşamın her alanında etkili olduğunu belirtti.

Çırpıcı ise konuşmasında “üslup” kavramının “trend” den daha anlamlı olduğunu vurgulayarak üslubu “dönemin çok bilinçli ya da bilinçli ürünlerinin aktarılması” olarak değerlendirirken, trendi daha çok “derinliği olan şeylere sırtını dönen bir hal takındığını” söyledi. “Trend”in karar verici olmaksızın bir anda başladığını ve hızla tüketime dönüştüğünü belirtti.

Günümüzdeki trendlere bakıldığında, bir hücreden bütünü tamamlayabilme fikrinden yola çıkılarak geliştirilmiş “fractal design” kavramının öne çıkmasından ve buna istinaden parametrik tasarımın giderek yaygınlaşmasından bahsedildi. Kendi “trend” anlayışlarının tasarımlarında nasıl etkili olduğunu gösterdikleri projelerinden örneklerle konuşma sona erdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın