Ziya Tanalı Uluslararası Mimari Fikir Projesi Öğrenci Yarışması Sonuçlandı

Ziya Tanalı anısına ikincisi düzenlenen Zt Ödülleri "Hafıza Aralığı" - 2020 uluslararası öğrenciler arası mimari tasarım yarışması sonuçlandı.

KTMMOB Mimarlar Odası tarafından organize edilen ve Girne Belediyesi’nin katkıları ile gerçekleşen yarışmaya, uluslararası mimarlık okullarından toplam 73 proje katıldı.

Ödül Alan Projeler

  • 1. Ödül (1000 USD): Mustafa A. Gaber, John I. Ugwulebo
    Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi, Proje adı “Transparent Ruins”
  • 2. Ödül (700 USD): Asiye N. Akbulut, Berfu Karagöz, Elif Ş. Yılmaz, Zümra Ocak
    Üniversite: MEF Üniversitesi, Proje adı “İZ”
  • 3. Ödül (500 USD): Abdullah S. Aslan, Alperen Şahin, Mert Gezici
    Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji, Proje adı “YAKINSAMA”

Ödül töreni ve kolokyum 29 Aralık 2020 saat 17:30 da webinar olarak (Kıbrıs saati ile)gerçekleştirilecek. Yarışmaya katılan projelere ve jüri raporlarına KTMMOB Mimarlar Odası web sitesinden ulaşılabilir.

Etiketler

21 yorum

  • maxim says:

    Olsa olsa bir günlük workshop sonucu ortaya çıkabilecek, üzerine çok da düşünülmemiş gibi duran, alanı ve çevreyi anlamayan, paftada da bizlere bunu anlatmayan, hem fikir hem de paftalaştırma konusunda pek de başarılı olamamış bu projenin sessiz sedasız birinci ilan edilmesi eminim tüm katılımcıları derinden üzmüştür. Yetmişten fazla projeye emek harcayan öğrencilerin gerçek anlamda emeklerinin karşılığını alamadığını, jürinin tatmin edici, akla yatan bir seçim yapamadığını düşünüyoruz. Bundan sonra ne bu kurumun, ne de bu jüri üyelerinin ve raportörlerin içinde olduğu, düzenlediği bir organizasyona katılmanın mantıklı olacağını düşünmüyoruz. Harcanan emeklerimize ve zamanımıza yazık oldu. En azından jüri raporlarının açıklanmasını talep ediyoruz.

  • maxim says:

    Ayrıca kolokyum linkinin de paylaşılmasını talep ediyoruz. Kolokyumu ödüllerin verildiği bir tiyatro olmaktan çıkarıp, jüriye proje ile ilgili sorular sorup konuyu ne kadar anladıklarını öğrenmek istiyoruz.

  • Damla Erteker says:

    Kolokyumun ve ödül töreninin resmî olarak hala duyurulmadığı jüri raporlarını göremediğimiz şaibeli sonuçlarıyla biz katılımcıları çileden çıkarttı bu yarışma. Madem birinci baştan belliydi diğer öğrencileri uğraştırmasaydınız kaldı ki birincilik hak eden bir pafta ve tasarım mıydı bu da tartışılır.

  • Birsu Kambur says:

    Mimarlığa çok önemli eserler veren Ziya Tanalı’yı anmak için yapılan bu yarışmada, teslim edildikten sonra iki gün içeresinde değerlendirilmesine rağmen sonuçların 10 gündür açıklanmaması, birinci olan projenin yaptığı açıklama ile öğrenmiş olmamızın, katılan yarışmacılara büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyorum.

  • Yusuf Bahadır Çelik says:

    Bu yarışmayla da anlaşıldı ki bu ülkenin umutlu, yere dair düşüncesi olan ve bunu bir tasarıma aktaran gençlerin emeklerinin hiç bir değeri kalmamış. Sırf kendi reklamının yapılması için kim bilir hangi yöntemlerden sonuç bulan yarışma tamamen rezalet. Katılımcıların okul döneminde vakit ayırıp bir çok şeyden fedakarlık yapmasının sonucu bu olması gerçekten üzücü. Özellikle bunu özel bir kuruluşun değil de Mimarlar Odasının yapması ve Ziya Tanalı gibi bir ismi kullanıp sonucunda bu rezillikle sonuç bulması hem biz öğrencilere hem de mimarlık camiasına büyük bir ayıp olduğunu düşünüyorum.

  • Sarp Özgen says:

    Tasarım bağlamında farklı fikir çatışmalarına müsait, yeri ve konusu bakımından bir o kadar heyecanlı bir yarışmanın sonuçlarının bu denli gayriresmi ve şaibeli bir şekilde açıklanması emek veren bütün öğrencileri derinden üzmüştür. Jüri raporlarının ve kolokyum linkinin en kısa zamanda ve objektif bir şekilde paylaşılmasını rica ediyoruz.

  • Mustafa Çolak says:

    2019 ZT Ödüllerine “Niş” yarışmasına katılmıştık. Kendilerinden rapor talep etmemize rağmen, mailimize dönüş yapılmadı. Ortada bir rapor bile göremediğimiz için bu seneki yarışmaya katılmayı düşünmedik bile.

  • Şevval Miray Görmüş says:

    Yarışma sonuçlarının açıklanmadan Yakın Doğu Üniversitesinin kendi okulundan 1.lik ödülü çıktığını yayınlaması. Raportörlerin de aynı üniversiteden olması…

  • Ahmet Baylan says:

    Yarışma sonuçlarının yarışmanı sitesinden değil de, Yakın Doğu Üniversitesi mimarlık sayfasından “Birinci oldukkk!!!!” şeklinde duyrulması: katılım gösteren ödül grubu dışındaki 70 ekibin emeğini hiçe sayan: adaleti şüpheye düşüren, amatör ve saygısızca, ayrıca etikdışı bir durumdur.

    Şartnamenizde belirtilen: “Yarışma sonuçları yarışma web adresinde yayınlanacaktır. “ibrasine açıkça uyulmamıştır.

    Yarışma ekiplerinden konuştuğum pek çok insan, ” Acaba bizim projemize baktılar mı? ” ya da “Yapılan değerlendirme nasıl bir değerlendirme oldu?” sorularını sormaktadırlar.

    Adaletin bu denli şüpheye karıştığı, amatör, ciddiyet ve objektiflikten uzak, saygısız, şartnamede taahhüt edileni karşılamayan bu duyruluş şeklinin, (her ne kadar bir açıklaması olabileceğini düşünmesem de) tarafıma ve yarışmaya katılan diğer ekiplere açıklanmasını talep etmekteyim. Ayrıca: bir yarışma değerlendirmesinde olması gereken, değerlendirme raporunu da şeffaf bir biçimde yayınlamalarını bekliyorum. Eğer böyle bir rapor varsa tabii.

  • Ardi says:

    Ödül verilen projelerin ne şekilde değerlendirildiğini yapılan usulsüz davranışlardan dolayı bilemiyoruz fakat hiçbir gerekçe değerlendirmelerin resmi web sitesinden değil de kurumla teknik olarak bir bağlantısı olmayan, üstelik bu yarışmaya dahil olan bir üniversitenin sitesinden yayınlanmasını kabul edilir kılamaz. Katılımcıya yapılan saygısızlığın ilgili kurumun bundan sonra düzenleyeceği yarışmaların göz ardı edilmesiyle sonuçlanacağını düşünüyorum.

  • Hande Nur Yazkan says:

    Mimarlık öğrencisi olarak, çok öğretici ve geliştirici gördüğüm yarışmalara veda etmeyi düşünmekteyim. Maalesef, birinci seçilen projenin niteliği özellikle şartnamede belirtilen erişilebilirlik noktasında ihtiyaca ne kadar cevap verebildiği konusunda sorularım mevcut ve hangi mecralarda buna yanıt bulabilirim emin değilim… Bu konunun daha da ötesinde yarışmanın sonuçlarını ne zaman ve kimler aracılığıyla öğrenmiş olduğumuz gerçeği, bunu hak ettiğimizi düşünmüyorum. Teşekkürler, harika bir deneyim oldu.

  • maxim says:

    Eğer jüri gözlerini kapayıp “o piti piti” yaparak birinciyi seçmediyse elenen ve seçilen projelere dair yorumları içeren bir rapor vardır herhalde değil mi? Bu raporun paylaşılmasını istiyoruz. Kazanamayan öğrencilerin mensup oldukları prestijli okulların isimlerini her yere yazıp 1. olan kişiye ve okuluna itibar kazandırmak istiyorsunuz ancak iş yapılan yorumlara geldiğinde bu öğrencileri görmezden geliyorsunuz. Jürideki mimarlar, raportörler ve organizasyonu düzenleyenler bu durumu nasıl sindirebiliyor merak ediyoruz.

  • esra nur tel says:

    Konunun bu kadar güzel olup emek verip yaptığımız yarışmanın sonucunun Yakın Doğu Üniversitesinin sayfasından öğrenip neredeyse bir hafta sonrada raporların açıklanması hiç etik ve profesyonel olmayan bir durum. Adil bir yarışma yapmıyacaklar ise bir daha yarışma açmamalarını tavsiye ederim.

  • Gülsüm Zengin says:

    2019 ZT Ödüllerine “Niş” yarışmasına katılmıştık. Rapor talebinde bulunmamıza rağmen asla dönüş alamamıştık. Ortada bir rapor bile göremediğimiz için bu seneki yarışmaya katılmayı düşünmedik bile.

  • Fırat Kılavuz says:

    Yaşadığım trajikomik mağduriyeti paylaşmak istiyorum. Raporu inceleyince yolladığım projenin değerlendirilmeye bile alınmadığını gördüm. Mevcut 73 proje arasında yer almadığını görünce raportörlükle iletişime geçtim. Kendilerine boş mail attığımı söylediler. Evet yükleme esnasında yaşadığım sıkıntıdan ötürü ilk mailim boştu fakat ikinci kez yolladığım mailde (son teslim saatini aşmayarak) dosyalar yer alıyordu. Proje dosyasının ekli olduğu ve zamanında yolladığım maili taraflarına forward ettim ancak cevap yazmadılar. Her şey çok açık ortada ve elimde somut bir teslim var. Ayrıca boş mail yollamış olsam bile başarılı yüklemelere dönüş yapan raportörlüğün başarısız yüklemelere dönüş yapmaması gibi saçma bir durum var ortada. Umarım Mimarlar Odası ve Tanalı Ailesi bir daha böyle bir “yarışma” açmaz. Sonuçlardaki şüpheli durumun yanında böyle bir mağduriyetin hiçbir telafisi olamaz.

  • maxim says:

    jürinin çok şey anlattığı ama hiçbir şey anlatmadığı bir kolokyum görmek isterseniz şu an kolokyuma katılabilirsiniz

  • esra nur tel says:

    Kolokyumda sorulan sorulara verilen cevapların hiçbiri bir cevap niteliği taşımamakla beraber asla bir özür bile dilenmedi, hep mazeretler uydurularak geçiştirildi. Bir kez daha şunu anladık herkesin yaptığı yarışmalara katılmayıp kaliteli yarışmalara katılmamız gerekiyormuş.

  • Emel Karabıyık says:

    Yarışma sonuçlarının şaibeli olmasının yanı sıra yarışmaya katıldığımız halde yayımlanan kitapçıkta projemizi göremedik. Birkaç kere mail atmamıza karşılık neden değerlendirmeye alınmadığımız konusunda geri dönüş alamadık. Mail saati ve içeriğine dair kanıtımız da mevcut. Ancak maalesef projemiz ve emeğimiz hiçe sayıldı. Bundan sonraki yarışmalarda tarafların daha profesyonel olmalarını diliyoruz.

Bir yanıt yazın