Zhuhai Jinwan Sanat Merkezi

Zaha Hadid Architects’in tasarladığı Zhuhai Jinwan Sanat Merkezi’nin inşaat çalışmaları devam ediyor. Merkezin dört kültürel mekânından ikisinin çelik kafes çatıları yerleştirilmiş durumda.

Dünyanın en dinamik bölgelerinden birinde çağdaş yaratıcılığın merkezi olarak tasarlanan Zhuhai Jinwan Sanat Merkezi, Jinwan bölgesinde, Batı Ekolojik Yeni Şehir’in kalbinde yer alıyor.

Proje 1200 kişilik tiyatro, 500 çok fonksiyonlu salon, Bilim Merkezi ve bir sanat müzesi olmak üzere şehre dört farklı kültürel mekan sunuyor. Merkezdeki her bir mekanın ilgi çekici bir ziyaretçi deneyimi yaratmak için benzersiz özellikler içermesinin yanı sıra tüm mekanlar, doğudan batıya 170 metre genişliğinde ve kuzeyden güneye 270 metre uzunluğundaki tutarlı bir biçimsel ve yapısal mantıkla birleşiyor.

Simetrik olarak düzenlenmiş iki büyük ve iki küçük mekân, dört kültür kurumunun her biri için ortak bir dış fuaye işlevi gören bir plaza ile birbirine bağlanıyor. Avluya bakan cam duvarlar, Büyük Tiyatro ve Sanat Müzesi’nde kullanılan materyallerin hafifliği ve çok fonksiyonlu salon ve Bilim Merkezi’nin koyu renk paleti gibi, her bir mekânın özgün niteliklerinin ve karakterinin ziyaretçiler tarafından algılamasını sağlıyor.

Güney Çin üzerinde uçan göçmen kuşların zikzak desenlerini yansıtan mekanların üzerindeki kafesli çelik kanopiler tekrar, simetri ve ölçek değişimi ile yapılandırılarak mekanların farklı fonksiyonel gereksinimlerine yanıt veriyor. Kendi kendini destekleyen ve stabilize eden modüllerin tekrarı, üretim ve inşa süreçlerinin verimli hale gelmesini sağlıyor.

Merkezin kendine özgü çatı yapısı, dört binanın üzerinde yükselerek mekanları kafes bir ağ altında birleştiriyor. Birbiriyle bağlantılı köprüler ve boşluklar, merkezin iç mekanlarının yanı sıra kafeler, restoranlar ve eğitim tesisleri ile çevredeki gezinti yerleriyle görsel bağlantı kurarak canlı bir kamu meydanı tanımlıyor. Rampalar ve merdivenler, ziyaretçileri çatı meydanına davet ediyor.

Geçirgenlik sağlayan cam cepheleri ve geniş çatı yapısının altındaki halka açık meydanlar, ziyaretçileri karşılıyor. Merkezin batı tarafındaki bir amfitiyatro, açık hava performanslarına ve aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Doğal ışık kullanımını optimize eden tasarım, Zhuhai sakinlerinin gün boyu eğlenebileceği ilgi çekici mekanlar yaratıyor.

Zhuhai’de yağmur suyunun en az %70’inin sucul flora ve fauna yoluyla süzüldükten sonra depolanıp tekrardan kullanılmasını hedefleyen “sünger şehir” girişiminin bir parçası olan tasarım, peyzajı ve çevresinde bulunan göl ile bu projenin ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Sulama sisteminde bulunan toprak nemi sensörleri, su tüketimini kontrol altına alıyor.

Termal performans için optimize edilmiş çift yalıtımlı cam, güneşe karşı koruma sağlamak için delikli alüminyum paneller içeren kafesli bir çatı kanopisi ile korunuyor. Panellerdeki delikler, gereksinimlere göre farklı miktarlarda güneş ışığına izin vermek için boyut olarak değişkenlik gösteriyor.

Enerji tüketimi ve iç mekân hava kalitesini izlemek için kurulan akıllı sistemler, optimum konfor sağlayarak enerji kullanımını azaltıyor. Atık ısı geri kazanım sistemi ve su tasarruf cihazlarıyla merkezin sıcak su talebi karşılanıyor.

Zhuhai Jinwan Sanat Merkezi’nin yapısal bileşenlerinin seçimi ve tedariğinde geri dönüştürülmüş malzemelere öncelik verilerek, Çin’in Yeşil Bina Değerlendirme Standardı kapsamında iki yıldız elde etmek hedefleniyor.

Etiketler

Bir cevap yazın