ZHA ve Atelier 61 İşbirliği ile Singapur’da Yeni Bir Bilim Merkezi

Singapur Bilim Merkezi Kurulu, Singapur halkının bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) eğitimi ve deneyimlerine erişmesi için tesisler ve programlar içerecek yeni bilim merkezinin tasarımının duyurusunu yaptı.

Zaha Hadid Architects (ZHA) tarafından Singapurlu ofis Architects 61 ile işbirliği içinde ülkenin Jrong Lake District bölgesinde tasarlanan merkez, çeşitli sergi galerileri, etkileşimli laboratuvarlar ve etkinlik alanlarının yanı sıra idari ofisler, arşivler ve hizmet alanları için yardımcı tesislere ev sahipliği yapan birbirine kenetlenmiş beş dikdörtgen hacimden oluşuyor.

Yeni bilim merkezi, kurumun 1977’deki kuruluşundan bu yana misyon edindiği, küçük yaştaki çocuklar dahil her yaştan Singapurlu’nun hayatlarında bilim ve teknolojinin önemini anlamasını ve takdir etmesini sağlamak ilkesinden yola çıkarak tasarlanmış.

Singapur’daki Jurong Gölü Bahçeleri’nin doğal manzarasından ilham alan yeni bilim merkezi ziyaretçilerin çevredeki bahçelerle ve gölle etkileşim fırsatlarını en üst düzeye çıkaracak şekilde planlanmış.

Yeni bilim merkezi tasarımı, çevredeki park alanının üzerinde süzülüyormuş gibi görünen beş blok içeriyor. Göl manzarası ile iç ve dış mekanlar arasındaki bağlantıyı güçlendirmek için her bir yapıya büyük pencereler yerleştirilmiş.

Yeni merkezin çatısında, açık hava etkileşimli su oyun alanı, keşif parkurları, gezinti yolu bulunan bir çocuk alanı da planlanmış. Özel laboratuvarlarda ve atölyelerde daha ileri yaştaki ziyaretçilerin fen kavramlarını uygulamalı olarak öğrenmesi hedeflenmiş.

Merkezin, programları ve sergileri aracılığıyla ziyaretçilerini dikey tarım gibi sürdürülebilir uygulamalar hakkında da eğitmesi öngörülmüş.

Projede ayrıca, gelişmekte olan astronomların evren hakkında bilgi edinebilecekleri yeni bir gözlemevi, girişimci beyinlere fırsat yaratan kuluçka programlarına sahip bir dijital fabrikasyon laboratuvarı ve genç mucitlerin hayal güçlerini hayata geçirmeleri için bir Makerspace alanı içermesi planlanmış.

Merkezin odak noktasında; STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) çalışmaları ve topluluk etkinliklerine ev sahipliği yapacak yeni açık hava etkinlik alanına yer verilmiş.

Yeni bilim merkezi, Singapur Yeşil Planı 2030 ile uyumlu olarak, net karbon emisyonlarını azaltmak için sürdürülebilir tasarım ilkelerini ve enerji performansı stratejilerini bünyesinde barındıracak şekilde planlanmış.

Merkez; Atelier Ten, ZHA ve Architects 61 ortak çalışmasıyla BCA Green Mark Platinum Süper Düşük Enerji sertifikasını elde etme hedefiyle tasarlanmış. Doğal havalandırma ve kontrollü gün ışığı ile ziyaretçilerin deneyimi ve refahı artırılırken enerji kullanımının da azaltılması ön görülmüş. Fotovoltaik ve yalıtkan çatı bahçeleri ile yenilenebilir enerji hedeflerine katkıda bulunulurken akıllı bina yönetim sistemi ile yüksek verimli alan iklimlendirme, bütünsel su yönetimi ve çevre düzenlemesi ile de yerel bitki topluluklarını korumak ve eski haline getirmek planlanmış.

Chinese Garden toplu hızlı transit istasyonunun yanında yer alan yeni bilim merkezinin, aynı zamanda kurumun 50. yıl dönümü olan 2027 yılı civarında kapılarını açması hedefleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın