Zeynep Gül Ünal, ICOMOS Başkan Yardımcısı Oldu

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin (ICOMOS) 2020-2023 dönemi için yapılan Uluslararası Yönetim Kurulu seçimlerinde Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, ICOMOS Başkan Yardımcısı seçildi.

ICOMOS’un 20. Genel Kurul Toplantısı, 3-16 Aralık 2020 tarihlerinde pandemi nedeniyle çevrim içi olarak yapıldı. Kurul kapsamında yapılan ICOMOS Uluslararası Yönetim Kurulu Seçimleri sonucunda Zeynep Gül Ünal, 496 oyla 36 aday içinden en çok oy alan dördüncü üye oldu. Prof. Dr. Ünal’ın ICOMOS Türkiye adına Başkan Yardımcısı adaylığı Belçika Milli Komitesi tarafından önerildi ve İrlanda, Belçika, İspanya, Portekiz, Pakistan, Tayvan, Ürdün ve İsrail Milli Komiteleri tarafından da yazılı olarak desteklendi. Prof. Dr. Ünal, bir önceki dönemde de Uluslararası Yönetim Kurulu’nda yer almış, Hindistan’ın Yeni Delhi kentinde yapılan 19. Genel Kurul’da Türkiye’den seçilen ilk Yönetim Kurulu Üyesi olmuştu.

Önümüzdeki üç  yıllık dönem boyunca ICOMOS’un dünyanın beş kıtasına yayılan 100’ü aşkın milli komitesi, 29 uluslararası bilimsel komitesi ve 6 uluslararası çalışma grubunun çalışmalarını koordine edecek, örgütün uluslararası politikalarını yönlendirecek olan Uluslararası Yönetim Kurulu’nda çeşitli bölgeleri temsil eden 20 kültür mirası koruma uzmanı görev yapıyor. 2020-23 döneminde ICOMOS Uluslararası Başkanı Belçika Milli Komitesi’nden Teresa Patricio, Genel Sekreter Kanada Milli Komitesi’nden Mario Santana Quintero, Sayman ABD Milli Komitesi’nden Pamela Jerome olacak. Seçilen beş Başkan Yardımcısı ise, Türkiye’den seçilen Zeynep Gül Ünal ile birlikte, Brezilya’dan Leonardo Castriota, Estonya’dan Riin Alatalu, Mali’den Alpha Diop ve Çin’den Bo Jiang. Teresa Patricio’nun başkan seçilmesi ile ICOMOS, aynı zamanda ilk kadın başkanını seçmiş oldu.

Türkiye Milli Komitesi, son yıllarda ICOMOS çevrelerinde saygı ve takdir gören, güçlü bir komite olarak öne çıkıyor. Bunu sağlayan unsurlar arasında, Prof. Dr. İclal Dinçer başkanlığında ve Prof. Dr. Ünal’ın genel sekreterliğinde İstanbul’da düzenlenen 2016 yılı Uluslararası ICOMOS Danışma Kurulu toplantısı, Dr. Ege Yıldırım’ın koordinatörlüğünde çalışan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Uluslararası Çalışma Grubu etkinlikleri (bunlar arasında 2017 İstanbul SKH toplantısı), Prof. Dr. Ünal’ın koordinatörü olduğu ve Google Arts & Culture tarafından da yayınlanan, çeşitli ülkelerde (Nepal, Türkiye, Mali, Pakistan, Brezilya ve Hindistan) çatışma ve afet durumlarında kültür varlıklarının korunması ve toplumsal dirençlilik temalı “ICORP on the Road” belgesel projesi sayılabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın