Zamanın Durduğu Ev: Casa Soleto

İtalya'nın Puglia bölgesinde yer alan, 17. yüzyıldan kalma bir ev olan Casa Soleto, kireç sıva, terrazzo ve bir manastırdan getirilen antika mobilyalar kullanılarak özenle yenilenmiş.

Bazı kısımları 400 yıldan daha eski olan dört yatak odalı ev, aynı zamanda sahibi olan, mimarlık firması Studio Andrew Trotter tarafından yenilendi.

Temelde hiçbir yapısal değişiklik yapılmamış, tasarımcılar binanın dağılmakta olan bazı çatılarını yeniden düzenlemiş, iki banyo ve tuvalet eklenmiş ve etrafındaki oturma ve yemek alanlarını değiştirilmiş.

Studio Andrew Trotter’ın kurucusu Andrew Trotter ev hakkında şunları söylüyor, “Sokağın ön cephesi küçük bir sarayın tüm barok detaylarına sahipti ve içeride sanki zaman durmuş gibiydi.”

Duvarlarının hiçbiri düz değil ve yerleşim düzeni geçmişte yaşayanların ihtiyaçlarına göre tasarlanmıştı; o dönem yaşayanların ibadet etmek için dışarı çıkmaları gerekmesin diye mutfak duvarının arkasında bir şapel bulunmaktaydı. Bu ibadethane, bir medya odası ve açık duşlu lavaboya dönüştürülerek, misafir odası olarak kullanılabilecek bir alan yaratıldı.

Hedeflenen Casa Soleto’nun orijinal haline mümkün olduğunca bağlı kalınarak yenilenmesiydi böylece ekip orijinal döşemeyi büyük oranda korudu.

“Duvarlara doğal ve ham bir his vermek için kireç sıva, yeni zemin yapılması gereken alanlarda terrazzo karolar, orijinalleri ile birebir olması istenen ahşap pencere ve kapılar, dökme demir donanımları ve keten kanepeler kullandık.”

Evin duvarlarında kullanılan ve zeminden beş metre yüksekliğindeki tavanlara ulaşan kireç sıva için ayrı bir renk paleti seçilmiş. Martínez açıklarken, “Açık kahverengi ve yeşil renkleri seçtik. Renkler tasarımda merkezi bir rol oynadı; bazıları mekanları aydınlık, bazıları ise karamsar hissettiriyor,” diyor.

Evin orijinal mutfağını korudu ve orijinal ahşap kapılarını yeniden üretmeleri için Lecce şehrinden yerel ahşap ustalarını görevlendirdi.

Ekip, iç mekanın doğal hissini artırmak için taş zeminleri kaplamak için jüt kilimler kullandı ve yerel zanaatkarlardan keten döşemeler ve perdeler sağladı.

Danimarka markası Frama’nın mobilya ve aksesuarları, Abruzzo manastırından kurtarılan 18. yüzyıldan kalma bir yemek masası da dahil olmak üzere antika mobilyalarla bir araya getirildi.

Mimarlık ofisi ayrıca Casa Soleto’daki yatak odalarından biri için Lombardiya’dan 18. yüzyılın sonları ile 19. yüzyılın başlarından kalma bir gardırop tedarik etti.

Üst katta yer alan yatak odalarına sadece ön verandadan geçip dışarıdaki bir merdivenden yukarı çıkılarak erişilebiliyor.

Puglia’da bir dizi projede çalışan Studio Andrew Trotter, Casa Soleto’yu kiralık mülk olarak kullanmayı planlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın