Zaha, Tokyo Olimpiyat Stadyumu’nda Geri Adım Attı

Zaha Hadid Architects tasarımı Tokyo Olimpiyat Stadyumu vajinaya benzediği gerekçesiyle bir çok protestoya neden olmuştu.

Son günlerin “sadece tasarımları ile değil” çalışma koşulları, tasarım formları ile en çok konuşulan mimarı Zaha Hadid, Tokyo’da geri adım attı denebilir.

Aralarında Toyo Ito, Sou Fujimoto gibi ünlü mimarlarında bulunduğu isimlerin internetten stadyuma karşı başlattığı kampanya geçtiğimiz günlerde yaklaşık 500 kişinin yürüdüğü bir prostestoya dönüştü. Stadyumun tasarımını ve harcanacak bütçeye artan bu tepkiler üzerine daha fazla dayanamayan hükümetin de geri atmasının ardından tasarımda revizyona gidilmesi, planlama komisyonu yetkililerinin, “Planlar insanlar için yapılmalı onlara dayatılmamalı” şeklinde açıklamalar yapması, Hadid’in mimari domine ediciliğinin tartışma boyutlarını genişletti.

1.7 Milyar Pound’a mal olacak olan proje hem çevresinde yer alan sosyal konutların yıkımına sebep olacak hem de Kenzo Tange’nin 1964’te yaptığı önemli kent simgelerinden Olimpiyat stadyumu’nun tahribine yol açacaktı.

Tüm bu gelişmeler üzerine Zaha Hadid Architects yenilenen stadyumun renderlarını yayınladı.

Yeni tasarımda, stadyumun çevresine bir nebze daha izin veren, çatısının daha esnek bir form kazanması ile daha geçirgen olduğu görülüyor. Ayrıca ölçek itibariyle yeni stadyumun çevredeki yapılarla, yürüme yolları ile daha ilişki içerisinde olduğu belirtiliyor.

Mimarlık, kentte üstünlüğünü konuşturmaya; sosyal rolünü unuttukça yada böyle bir rolü olup olmadığını tartıştıkça devam edecek. Fakat bireysel tasarım öngörülerini değerlendirerek, kent hakkını, mimarlık ve kent ilişkisi çözmeye çalışmamakta fayda var.

Etiketler

Bir yanıt yazın