Zaha Hadid’in Olimpiyat Stadyumu’na Karşı İmza Kampanyası

Japon mimarların, Zaha Hadid'in Tokyo'da tasarladığı 2020 Olimpiyat Stadyumu'na tepkisi internet üzerinden dalga dalga yayılıyor.

Aralarında ünlü mimar Toyo Ito ve Pritzker ödüllü mimar Fumihiko Maki’nin bulunduğu bir grup Japon mimar, stadyumun inşaatının durdurulması için Change.org’da bir kampanya başlattı.

Aktivist mimarlar projeye alternatif olarak var olan Meiji Jingo Gaien Stadyumu ve çevresindeki yeşil alanların iyileştirilmesini öneriyor.

Şu ana kadar yaklaşık 14.000 kişinin imzaladığı kampanyada mimarlar, yeni bir stadyum inşaatı için bütçe oluşturmak yerine Fukuşima patlamasından sonra hasar gören Meiji Jingo Gaien Stadyumu’nun yenilenmesini talep ediyor.

Türkiye’de tarihi stadyumların yıkılıp TOKİ tarafından yeni stadyumların inşa edilmesi süreci yaşanırken Japonya’da dünya çapında tanınmış bir mimarın tasarladığı stadyumun bu denli tepki çekmesi imrendirmiyor değil.

Diğer taraftan, kampanyanın Japon mimarlar arasında ne kadar yaygınlaşacağı ve kabul göreceği fikri kafaları karıştırıyor çünkü Hadid’in tasarımını seçen jürinin arasında ünlü Japon mimar Tadao Ando da yer alıyordu.

Etiketler

Bir yanıt yazın