Zaha Hadid’in Kartal Planları İBB Meclisi’nden Geçti

Kartal'da, ödüllü mimar Zaha Hadid'in çizdiği kentsel dönüşüm projesinin planları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden oy birliği ile geçti.

Kartal’ın çekim merkezi haline getirilmesi amacıyla 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yürütülen çalışma kapsamında Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlandı. Projenin çizimini Pritzker ödüllü mimar Zaha Hadid yaptı. Kartal, Çavuşoğlu, Kartal Yeni, Topselvi, Esentepe, Orta, Cumhuriyet ve Kordonboyu mahallelerini kapsayan planlar ise Kartal Belediyesi tarafından yapıldı. Planlar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülürken CHP ‘li üyeler ‘Kartallıları köylerine gönderecek, vatandaşı mağdur edecek proje’ diye her seferinde karşı çıktı. Eski CHP’li meclis üyesi İbrahim Doğan ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi planlar ve projenin iptali için davalar açtı. 7 yılda planlar 4 kez iptal edildi. Bu arada projenin ihalesi bile yapıldı. Mahkeme kararları nedeniyle bölge plansız kaldı. Proje bir adım bile ilerleyemedi. Bu sırada Kartal Belediyesi AKP ‘den CHP’ye geçti.

GÖKDELEN VE YAT LİMANLARI

Projeye göre Kartal’a 80 ile 150 metre arası yüksekliklerden oluşan gökdelenler, iş ve konut kuleleri, opera evi, park, oteller, restoranlar, yat limanı ve marina yapılacak.

YENİ PLAN OY BİRLİĞİ İLE GEÇTİ

Bölgenin plansız kalması üzerine Kartal Belediyesi tarafından söz konusu alan için yeni imar planları hazırlandı. Yeni planlarda 550 hektarlık alan bazı kamu arazilerin özelleştirme kapsamına alınması nedeniyle 303 hektara indirildi. 16 Ocak 2015’te İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen 1/5000 ölçekli Kartal Nazım İmar Planı, oy birliği ile karara bağlandı.

HEM CHP HEM KOMİSYON ÜYESİ FİKİR DEĞİŞTİRDİ

Daha önce bu planlara karşı çıkan CHP de onay verdi planlar oy birliği ile geçti. Daha önce planları mahkemeye taşıyan Mimarlar Odası yönetiminde olan ancak 2014 seçimlerinde CHP’den meclis üyesi seçilen ve imar komisyonu üyesi olan Esin Hacıalioğlu’nun da projeye onay verenlerden biri olması da dikkat çekti.

Etiketler

2 yorum

  • azmi-acikdil says:

    -Kartal’a yapılacak Zaha Hadid müzesi için bir hayli obje (proje) olacak.
    -Bu imar planı mı, yoksa ıslanmış mukavva fotoğrafı mı?
    -Bu imar adalarını öneri binalarını köşeli çizin bakalım ortaya ne çıkacak. Yuvarlak hatları severiz de.

  • hande-korkmaz says:

    Kartal’da yaşayan bir iç mimar olarak Birincisi yakıcı ve bol güneşi olan İstanbul için bu kadar çıplak bir yerleşim sacma burasi londra degil! ayrıca binlerce kişiyi bu binaların içine sıkıştırıp alın burada yaşayın demek tek taraflı alınacak bir karar olmamalı kaldı ki burada oturanlar proje bittikten sonra bu evlerde kiracı olarak oturamazlar bile.her zaman ki gibi bu proje sadece rantcilara ve zengin arap müşterilere yarar…

Bir yanıt yazın