Zaha Hadid’den Fütüristik Ayakkabılar

Zaha Hadid United Nude için Nova adını verdiği bir ayakkabı tasarladı.

Zaha Hadid, Rem D. Koolhaas (hayır, bildiğimiz starkitekt Rem Koolhas değil, onun tasarımcı yeğeni) ile United Shoes için inanılmaz derecede fütüristik bir ayakkabı tasarladı. Ayakkabı tasarlamasına alıştığımzı Hadid için, bu ayakkabıların teknik açıdan en yenilikçi olduğu ve dünyaya yeni bir Zaha-lık getirdiği söyleniyor.

Tabii ki Zaha’nın ayakkabılar için kullandığı teknik ve malzemeler de ayakkabı tasarımında ilklerden. Krom ve kauçukun döndürülmüş kalıp (rotation- molding) yöntemiyle yapıldığı ayakkabı, ve içeride gizli bir fiberglas strüktürle stabilitesi sağlanan 16 cm (6.25 inç) topuk. Tasarımın çizgileri ünlü mimarın eski zamanlardaki çizimlerinde ve Roma’daki Maxxi Museum’da hissedilebilir. Bir diğer referansı ise, eskiden çok haşır neşir olduğu dekonstruktivizme yapıldığı düşünülebilir, zira ayağın tam olarak nereye oturacağını anlamak, giyenin ve tabii ki bakanın birkaç dakikasını alıyor.

Bu başarılı ve tabii ki de kazançlı United Nude tasarımı için Zaha Hadid şöyle yazmış:

“Her zaman için malzemeler ve proporsiyonlarla deneyler yapanları takdir etmişimdir. United Nude için yaptığımız işbiriliği de, klasik ayakkabı tipolojisini yeniden deneyimliyor ve bütünlüğün sınırlarını zorluyor.”

Videoya bir göz atın, ayakkabının yapılışını anlatıyor…

Etiketler

Bir yanıt yazın